Çevre Düzeni Planı, İstanbul'un Sanayisini Kucaklayacak mı?

mimarizm.com / E. Seda KAYIM / 12 Ağustos 2009
İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen "İstanbul Sanayi Forumu Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı"nın konusu, 17 Ağustos itibariyle itiraz süresi dolarak yürürlüğe girecek olan "1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı"nın değerlendirilmesi oldu. Toplantı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılımı ile gerçekleşti.



Toplantının en can alıcı noktalarından birini, kısa ziyaretini telafi etmek için sanayi meslek örgütlerine Ramazan sonrası için uzun soluklu bir görüşme sözü veren Topbaş'a İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan'ın verdiği cevap oldu. Bahçıvan, bu tarihin itiraz süresinin son günü olan 17 Ağustos'tan sonra olduğunu hatırlatarak "Birlikte itirazlarımızı görüşmekten memnuniyet duyarız" dedi.

İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Özkazanç başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Bahçıvan, 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nın İSO'yu yakından ilgilendirdiğini söyledi. Günümüzde güçlü bir ekonomisi ve dolayısıyla sanayisi olmayan bir küresel kentin var olamayacağını belirten Bahçıvan, İSO'nun yakından takip ettiği planlama sürecinde organize sanayi bölgelerinin (OSB) oluşturulması gerektiğini savunduklarını ekledi.


Çevre Planı, Sanayinin Desantralizasyonu Üzerine Kurulu

Toplantının ilk konuşmacısı İSO Çevre İhtisas Kurulu Başkan Vekili Caner Zambak , çevre planının tanımına, özelliklerine ve yakın tarihçesine değinerek başladığı sunumunda, İstanbul'un kapsamlı bir yapısal dönüşüm sürecinden geçeceğini dile getirdi. Planın sanayi odaklı hedeflerinden birinin "sanayiye bilgi ithal eden değil üreten bir kurgu kazandırmak" olduğunu aktaran Zambak, bir diğerinin ise "sanayinin desantralizasyonu" olarak nitelendirilebileceğini belirtti. Zambak, İSO'nun uzun süreden beri değerlendirdiği planda göze çarpan kararlardan birinin, odaya kayıtlı işyerlerinin ancak %75'inin meskun olarak gösterilen bölgelerde yer aldığını sözlerine ekledi. Mevcut durumda ancak %1,3'lük bir arazi kullanımına sahip olduğu vurgulanan İstanbul sanayisinin yer değiştirebilmesi için teşvik ve desteklerin önemine dikkat çeken Zambak, söz konusu plan hükmünün uygulama yetkisine sahip belde ve ilçe yönetimleri tarafından da dikkate alınacağını ümit ettiklerini vurguladı.

İlişkili Haberler
Cem Kozar ve Işıl Ünal ile Mimarlık, Araştırma ve Tasarım Üzerine...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :