"Tuhaf Mekân" (2009) işinden video kareleri. Sanatçının ve Thomas Dane Gallery'nin (Londra) izniyle.
Kutluğ Ataman'ın, ilk gösterimi Linz Avrupa Kültür Başkenti ekinlikleri sırasında yapılan, daha sonra ise Roma'daki MAXXI müzesinin açılış sergisine konuk olan "Mezopotamya Dramaturjileri", dün akşam (14 Eylül 2011) ARTER'de gerçekleşen açılışın ardından İstanbullu sanat severlerle buluştu.
İstanbul Bienali dolayısıyla kente akın eden uluslararası sanat çevrelerinin de dahil olduğu açılışa ilgi büyüktü. Öyle ki öğlen saatlerinde basına özel olarak gerçekleştirilen öngösterimde eserleri inceleme fırsatı sunulmuş olması sayesinde 'kalabalığa rağmen sergiye odaklanma savaşı verme'ye gerek kalmadı.
"Aya Seyahat" (2009) video karesi. Sanatçının ve Thomas Dane Gallery'nin (Londra) izniyle.
2008 yılında başlattığı Mezopotamya Dramaturjileri serisinde, Türkiye'nin modernleşme serüvenine ve Doğu'yla Batı, moderniteyle gelenek, küreselle yerel arasındaki karşıtlıklara odaklanan Kutluğ Ataman, ARTER'deki sergisinde; serinin ilk bölümündeki ("Kubbe", "Kule", "İkinci Dil İngilizce", "Çerçeve", "Aya Seyahat", "Mutluluk Arayışı", "Tuhaf Mekân", "William Shakespeare'in Bütün Eserleri") eserlerin yanısıra ikinci bölümü başlatan "Kıyamet"i de dahil ediyor. Sergiye ayrıca, sanatçının 15 yıllık sanatsal üretimini aktaran ve 3,5 saati bulan bir belgesel eşlik ediyor.
"ARTER'in sanata desteği 'Mezopotamya Dramaturjileri' ile başlamıştı"
Açılışta rastladığımız ARTER Sergiler Direktörü Emre Baykal, yeni sanat işlerinin çıkışına destek olmayı amaç edinen ARTER'in bu yöndeki ilk işbirliğinin (Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle), Kutluğ Ataman'ın "Mezopotamya Dramaturjileri" olduğunu belirterek, kurumun o dönemde oluşum aşamasında olması nedeniyle ilk gösterimlerin yurtdışında yapıldığını söyledi. Ataman'ın bugüne kadarki işlerde bireysel ve toplumsal kimliklerin inşasını araştırdığına dikkat çeken Baykal, sanatçının, Mezopotamya Dramaturjileri serisiyle bir yön değişikliğine giderek, bu sorgulamaya, 'kes&yapıştır' yöntemiyle tarih ve coğrafyayı da dahil ettiğini vurguladı.
Solda: "Kule" (2009), sağda: "İkinci Dil İngilizce" (2009). Yerleştirme görüntüsü: ARTER, 2011
Yeni bölümler Orta Doğu'da çekilecek
Tebrikleri kabul ederken denk geldiğimiz Kutluğ Ataman'a, "Kıyamet"e eşlik edecek bölümleri çekmeye başlayıp başlamadığını sorduk. Sergi öncesinde, yeni işlerini Mardin, Suriye ve Kuzey Irak'ta gerçekleştirmeyi planladığını belirtmiş olan Ataman, Orta Doğu'daki karışıklıklar nedeniyle henüz bu seyahatleri gerçekleştiremediğini söyledi ve "Yakında Suriye ile Kuzey Irak'a gideceğim" diyerek ama programında herhangi bir değişiklik olmadığını doğruladı.
En üstte: Kıyamet (2011), yerleştirme görüntüsü, ARTER, 2011, Fotoğraf: © Ozan Yavuz - Burcu Böcekler.
Üstte: Kıyamet video karesi.
Mezopotamya: 'Medeniyetler Beşiği' ya da gri bölge
Mezopotamya Dramaturjileri, moderniteyle ilişkisi gerilim üzerine kurulu bir coğrafyada müzakere alanları açmanın, bu ikiliklerin ötesine geçmenin zorluklarını araştırıyor. 'Medeniyetler Beşiği' şeklinde adlandırılan Mezopotamya'yı "bir gerilim alanı, ‘merkez' denilen yerlerde geliştirilen formüllerin sürekli dönüşerek bulanıklaştığı gri bir bölge" olarak tanımlayan Ataman, bu bölgenin çelişkilerle yüklü tarihini, gerçekle kurguyu birbirine düğümleyen özgün sanatsal dili aracılığıyla yeniden ele alıyor.
Mezopotamya Dramaturjileri, 16 Kasım 2011 tarihine kadar ARTER'de görülebilir.
Belgeselin gösterim saatleri ise şöyle: Salı, Çarşamba, Perşembe 11:00 ve 15:00 / Cuma, Cumartesi, Pazar günleri 12:00 ve 16:00.