Emre Arolat, Han Tümertekin ve Nevzat Sayın YTÜ'de Öğrencilerle Buluştu

mimarizm.com / Heval Zeliha YÜKSEL / 19 Ekim 2011

"Dünya görüşümün dışında bir yapım olamaz"

Söyleşinin üçüncü konuğu Nevzat Sayın, işin felsefesini çok önemsediğini, felsefi metinlere çok meraklı olduğunu, tasarım esası olarak bir yere tutunduğunu, angaje olduğunu, kendi işlerinin de dünya görüşüne paralel olarak okunmasını önemsediğini anlattı.

Projeye başlarken topografyanın dinlenmesi, etüd edilmesi gerektiğini, geleneğin bilinmesini önemsediğini ve mimarlık mesleği icrasının, jenerik bilgiler kadar spesifik bilgileri de kapsayacağını dile getiren Sayın, diğer yandan da sosyalist olduğunu; kökeninin, hayatta durduğu yerin, dünya görüşünün dışında bir yapısının olamayacağını vurguladı.


SSM-The Seed - Nevzat Sayın

Dört farklı projesini öğrenciler için detaylandıran Sayın, Ofis-Göksü projesi ile geleneksel bir yapıya nasıl müdahale edilebileceğinin örneğini verirken, Umur Matbaa için tasarladığı proje üzerinden ise var olan bir yapının nasıl dönüştürülebileceğini aktardı. Dikili, Yahşibey köyünde yaptığı ev ve yaz okulu yapıları üzerinden yerel ve geleneksel kavramlarıyla zanatkarlık bağlamında çözüm ürettiklerini dile getiren mimar, SSM - The Seed Konser Salonu sunumu ile topografyaya uyumun önemini anlattı.


Umur Basım ve Kırtasiye Fabrikası - Nevzat Sayın

Nevzat Sayın, "başlangıç noktası"nın önemini vurgularken, her ne kadar görüşleri proje yapım sürecini şekillendiriyorsa, sürecin de görüşlerini etkileyebileceğini ve bunun kendisi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Emre Arolat'ın son dönemde tasarladığı Sancak Cami projesini, "sığınılan bir yer" olarak Hira mağarasına benzeten Sayın'ın, son dönemde tasarım başlangıcı olarak tutunacak bir yer aradığını söylediği 5000 kişilik cami tasarımı üzerine konuşmaları renkli dakikalara sahne oldu.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :