2016’nın En Beğenilen 10 Kamu Yapısı

Tuba Tellioğlu Şeren / 13 Aralık 2016
2016 yılında inşası tamamlanan kamu yapıları arasında; ikinci dünya savaşından kalma bir telekomünikasyon deposundan dönüştürülen sanat müzesi, mağara benzeri iç mekanıyla dikkat çeken konser salonu ya da dinozor müzesi gibi ilginç alternatifler yer alıyor.

Antwerp Liman İşletmeleri Merkez Binası / Zaha Hadid Architects. Fotoğraf: Hélène Binet 

*** 

NATIONAL MUSEUM ZURICH EK YAPISI / CHRIST & GANTENBEIN
Christ & Gantenbein’ın National Museum Zurich için tasarladıkları heybetli beton ek yapı, orijinal galerinin taş konstrüksiyonuyla keskin bir kontrast yaratıyor. Binanın sivri kemeri üzerindeki lumboz şeklindeki yuvarlak pencereler, hemen karşısındaki 118 yıllık komşu binaya bakıyor.

***

TATE MODERN SWITCH HOUSE EK BİNASI / HERZOG & DE MEURON
Londra Tate Modern’e ek olarak tasarlanan 10 katlı yeni bina, geçtiğimiz Haziran ayında hizmete açıldı. İsviçre merkezli mimarlık ofisi Herzog & de Meuron, orijinal binanın hemen arkasında yer alan eski elektrik santralini 16 yıl önce yenilemişti.

***

ANTWERP LİMAN İŞLETMELERİ MERKEZ BİNASI / ZAHA HADID ARCHITECTS 
Zaha Hadid Architects, Antwerp rıhtımında daha önceleri itfaiye merkezi olarak görev yapan yapıyı, liman işletmeleri binasına dönüştürerek tepesine camdan bir konstrüksiyon ekledi. Yapının bir uçtan kırılmalar oluşturması, diğer uçtan ise düz bir yüzeye sahip görünmesi amacıyla cam hacim, açılı üçgen yüzeylerle kaplanmış. Bir tekne pruvası (ön bölüm) gibi tarihi binanın üzerinden yukarı doğru yükselen yapı, açılı bir beton ayakla desteklenmiş. Liman İşletmeleri Merkez Binası, daha önceleri Belçika’nın çeşitli bölgelerinde birbirinden ayrı olarak çalışan 500 liman işletmesi çalışanını açık plan bir ofiste bir araya getirmek amacıyla tasarlanmış. Yılın ilk aylarında hayatını kaybeden Hadid, projenin planlarını 2009 yılında açıklamıştı.  

***

DINOSAUR EGG GEOLOGICAL MUSEUM / HUAZHONG BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 
Müzenin baca şeklindeki tepecamları, iç mekandaki dinazor yumurtalarını aydınlatıyor. Çin’in Qinglong Dağ Jeopark’ı içinde yer alan müzenin 70 metre uzunluğundaki bambu desenine sahip beton dış cephe yüzeyi, Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mimarları tarafından tasarlandı.

***

ELBPHILHARMONIE / HERZOG & DE MEURON
Hamburg’un Elbe nehri kıyısında yer alan Elbphilharmonie konser salonu için  Herzog & de Meuron’un 10 yılda, ilk planlanan bütçenin 10 kat fazlasını harcadığı söyleniyor. Deniz tarağı şeklinde kesilmiş çatısı ile cam hacim, 1960’lı yıllarda bir ambar olarak tasarlanan kırmızı tuğla bir yapı üzerinde temelleniyor.

*** 

CKK JORDANKI / FERNANDO MENIS
Kırma tuğla ve betondan oluşan konser salonu Tenerifeli mimar Fernando Menis tarafından tasarlandı. CKK Jordanki Konser Salonu’nun mağara benzeri iç mekanında kırma kırmızı tuğla ve beton karıştırılarak kullanıldı ve müzik performanslarında maksimum akustik sağlayan yüzeyler yaratıldı. 

***

MUSEE UNTERLINDEN EK YAPISI / HERZOG & DE MEURON
İsviçreli tasarım ikilisi Jaques Herzog ve Pierre de Meuron’un yapımını üstlendiği bu ek yapı, Musée Unterlinden’e neredeyse 2 bin metrekarelik bir alan yaratıyor. Bu yeraltı galerisine mütevazı iki tuğla binadan erişim sağlanıyor.  

***

THE FEUERLE COLLECTION / JOHN PAWSON
Tasarımcı John Pawson, Berlin’in Kreuzberg bölgesinde yer alan ikinci dünya savaşından kalma bir telekomünikasyon deposunu, sanat ve mobilya müzesine dönüştürdü. Beton strüktürden oluşan yeni Çin Sanat Müzesi’nin tasarımcısı John Pawson, bu yıl aynı zamanda London Design Museum’un da tasarımını tamamladı.

***

NATIONAL MUSEUM OF AFRICAN AMERICAN HISTORY & CULTURE / DAVID ADJAYE
Washington DC’deki milli parkın içinde yer alan anıtsal yapıların karşı köşesinde konumlanan Ulusal Afrikan Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi geçtiğimiz Eylül ayında hizmete açıldı. İngiliz mimar David Adjaye ve New York merkezli mimarlık ofisleri Davis Brody Bond ve Freelon Group iş birliğinde tasarlanan 37 bin 160 metrekarelik yapı, eğitim ve Afrikan Amerikan yaşamını, tarihini ve kültürünü belgelemeye adanmış bir müze.

***

MANETTI SHREM MUSEUM / SO-IL & BOHLIN CYWINSKI JACKSON
Davis’teki Kaliforniya Üniversitesi kampusu içinde yer alan modern sanat müzesi, SO-IL ve Bohlin Cywinski Jackson tarafından tasarlandı. Tek katlı yapı, çıta şeklindeki alüminyum parçalardan oluşan büyük bir gölgeliğe sahip. Patchwork desenine sahip bu geniş gölgelik, boyları 3.6 ile 10 metre arasında değişen 40 ince sütunla destekleniyor.

Kaynak, Dezeen  


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :