Borusan EnBW Enerji tarafından rüzgâr enerji santrallerindeki kontrol binalarının tasarımı için düzenlenen RüzgârEv Mimari Tasarım Yarışması sonuçlandı. Şirketin inşa edeceği yeni santrallerde, İTÜ Mimarlık öğrencileri Hasan Burak Hamurişçi ve Gencay Derbentoğlu’nun projesi uygulanacak.
üstte: Birinci seçilen proje
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine destek veren Borusan EnBW Enerji tarafından düzenlenen RüzgârEv Mimari Tasarım Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri, 29 Eylül Perşembe günü İTÜ Taşkışla'da düzenlenen törenle verildi. Törene, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Enis Amasyalı, jüri üyeleri ve İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri katıldı.
Temiz enerjiye yeşil tasarım
Borusan grup şirketlerinde sürekli iyileştirme metodolojisi olarak kullanılan Borusan EnBW Enerji Yatırımlar Bölümü tarafından yürütülen Yalın 6 Sigma projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışma, firmanın inşa etmekte olduğu rüzgâr enerjisi santrallerindeki kontrol binalarının tasarımını belirlemek amacıyla düzenledi.
Yarışma ile yenilikçi ve çevreci mimari teknik ve trendlerden yararlanılarak, dünya standartlarında mimari çözümlerin hayata geçirilmesi hedeflendi. Projelerin karbon ayak izini azaltacak çözümler getirmesi, güneş enerjisinden ve gün ışığından azami ölçüde faydalanılması, su temini, gri su arıtımı ve katı atık geri dönüşümünde yenilikçi çözümler getirmesi istendi. Değerlendirme kriterleri arasında ayrıca, ilk yatırım maliyetlerinin azaltılmasına yönelik malzeme ve yapım teknikleri kullanımı, inşaat yapım kolaylığı ve yapım süresinin kısaltılması, yeni inşaat yöntemlerinin kullanılması, Sağlık, Emniyet, Çevre (SEÇ) risklerinin azaltılması ve çalışanların memnuniyetinin artırılması da yer aldı.
Katılımın yüksek olduğu yarışmanın jürisinde Prof. Dr. Sinan Mert Şener (İTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı), Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay (İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarisi Bölüm Başkanı), Y. Doç. Dr. M. Cem Altun (İTÜ Öğretim Görevlisi), Prof. Dr. Gül Koçlar Oral (İTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Alpin Yener (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Serhan Ceylan (Y.Mimar) ve Y. Doç. Dr. Fatih Yazıcıoğlu (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Mehmet Acarla (Borusan EnBW Enerji Genel Müdür), Enis Amasyalı (Borusan EnBW Enerji Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı), Tuna Güven (Borusan EnBW Enerji Operasyon Direktörü), Mathias Seibitz (Borusan EnBW Enerji, İnşaat ve Yer Mühendislik Müdürü) yer aldı.
Yarışmada birincilik ödülünü Hasan Burak Hamurişçi ve Gencay Derbentoğlu’nun hazırladıkları proje kazandı. Tolga Özdemir ve Mustafa Gözen’in projesi ikinci, Alperen Genç’in projesi ise üçüncü oldu. Yarışmada beş projeye de Mansiyon ödülü verildi. Birinci seçilen proje 7.000 TL, ikinci 3.000 TL ve üçüncü olan proje 1.000 TL para ödülü kazandı. Mansiyon sahiplerine ise 500’er TL ödül verildi.
Birinciler Hasan Burak Hamurişçi ve Gencay Derbentoğlu'na ödüllerini Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla verdi.
Yeni rüzgâr santrallerinde birinci proje uygulanacak
Ödül töreninde konuşan Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, İTÜ Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle düzenledikleri yarışmanın sonucundan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Almanya'nın en büyük üçüncü elektrik şirketi EnBW ortaklığında kurdukları enerji şirketi bünyesinde, Türkiye'de tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma stratejisi izlediklerini söyledi. Türkiye'nin rüzgar enerjisi bakımından birçok ülkeye kıyasla avantajlı olduğunu dile getiren Acarla, özellikle bu alanda yatırım yapma kararı aldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurduğumuz tesislerdeki kumanda binaları ya da bugün kullandığımız şekliyle 'RüzgârEv'ler tam olarak içimize sinmedi. TEİAŞ'tan arkadaşlar gelip kuralları aktardılar, biz de işletmeden edindiğimiz tecrübeyle bir şeyler eklemeye çalıştık ama tam olarak istediğimiz sonuca ulaşamadık. Bunu düzeltmek üzere kendi içimizde çalışmaya başladık ama sonuç yine içimize sinmeyeceği için İTÜ ile birlikte bir yarışma açma kararı aldık ve şartnamede oldukça ağır şartlar koştuk. Dereceye giren projeleri uzun tartışmalar sonucunda belirledik ve sonuçta çok güzel eserler ortaya çıktı. Bundan sonra görev bizde; birinci seçilen projenin uygulama aşamasına geçeceğiz. Sonraki rüzgâr santrallerimizde birinci ödülü alan arkadaşlarımızın yaptığı projeyi tekrar ederek devam edeceğiz. Tabi ki zaman ilerledikçe iyileştirmeler olacaktır. Ama artık bu bazda devam edeceğiz. O açıdan da çok mutluyuz."
Acarla: "Bu eseri hep birlikte yaşatacağız"
Türkiye'de rüzgâr enerjisi yatırımlarının çoğaldığına, hatta bazı yerlerde rahatsız edecek kadar tesis yapıldığına dikakt çeken Mehmet Acarla, "Biz böyle yapmamaya çalışıyoruz çünkü amacımız sadece enerji üretmek değil. Türkiye'ye bir şey katma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakma idealiyle yola çıkmış bir şirketiz. Bu yarışma da bu yönde bir kilometre taşı oldu. Bundan sonra bu eseri hep birlikte yaşatacağız." dedi.
Şener: "Yarışmalar mimarların sahadaki eğitimidir"
Yarışmanın paydaşı İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin eski dekanı Prof. Sinan Mert Şener de törende yaptığı konuşmada, eski bir yarışmacı olarak, RüzgârEv Yarışması'na katılan öğrencilerine teşekkür etti ve yarışmaların mimarların sahadaki eğitimi olduğunun altını çizdi.
Yarışmada dereceye giren öğrenciler şöyle sıralanıyor:
Birinci Ödül:
Hasan Burak Hamurişci, Gencay Derbentoğlu
İkinci Ödül:
Tolga Özdemir, Mustafa Göze
Üçüncü Ödül:
Alperen Genç
Mansiyon:
Sena Başgül, Merve Sancar
Mansiyon:
Tugay Demircan
Mansiyon:
Memduh Hasan Şeşeoğulları, Hakan Arif Can, Mehmet Dönmez, Bilgesu Ece Çakır, Hakan Filiz
Mansiyon:
Bengisu Bilekli, Sena Özdemir
Mansiyon:
Yeliz Yıldız, Rabia Yıldırım