Bodrum Mimarlık Kitaplığı’nın Mimarlık ve Modernleşme temalı söyleşilerinin üçüncü konuğu Günkut Akın'dı. Eleştirel bir modernleşme ve kentleşme tartışması niteliğindeki sunumda Akın, dünya mirası Halikarnas Mozolesi'nin yeniden yapımında öne çıkması beklenen tarihsel ve evrensel verileri aktardı.
Bodrum Mimarlık Kitaplığı’nın Atilla Yücel ve Aykut Köksal ile başlayan 'Mimarlık ve Modernleşme' temalı söyleşileri, 27 Ocak Cumartesi günü Günkut Akın'ın “Mozole ve Yeniden Yapım Açmazı” başlıklı konuşması ile devam etti.
Modernliğin yerel ve tarihsel verilerle olan diyaloğunu yeniden yorumlamanın önemine işaret eden Akın, sunumunda, Bodrum’da Mozole için yıllardır süregiden yeniden yapım önerileri için ihtiyaç duyulan içerikli ve bilinçli bir mimari tutumda öne çıkması beklenen tarihsel ve evrensel verileri aktardı.
Günkut Akın, Bodrum için eleştirel bir modernleşme ve kentleşme tartışması niteliğindeki sunumunda; Türkiye’nin geçirdiği yaygın ve hızlı kentleşme deneyiminin ürettiği kent ve mimarlık kültürünün, modernleşmenin yerellikle kurduğu temaslarını tartışan kuramsal çerçevenin dışında kalan ve yeniden kavramsallaştırılması beklenen öznel yönlerine işaret etti.
Dünya mirasını bugüne taşımak
Türkiye’de mimarlık düşüncesinin üretken bir kültürel kaynak olarak gelişmesine hem bir bilim insanı hem de değerli bir öğretici olarak katkı veren Günkut Akın’ın, bir dünya mirası olan Halikarnas Mozolesi için başlattığı tartışmanın, kentteki kültürel değerlerin içerik ve özenden yoksun birer mimari canlandırmacılığa feda edilmediği ve tamamen yok olmasına seyirci kalınılmadığı bir şehir gündeminin gelişmesine katkıda bulunması bekleniyor.
Kitaplığın gelenekselleşen etkinlikleri
Bodrum Mimarlık Kitaplığı’nın Mimarlık ve Modernleşme temalı söyleşileri yıl boyu devam edecek. Emre Arolat’ın “iz sürmek” başlıklı konuşmasıyla başlayan Mimar Sunumları ise Türkiye ve yurtdışından mimarları misafir ederek ilerleyecek.
Uluslararası çalıştay mayısta
Suha Özkan tarafından kurulan Bodrum Mimarlık Kitaplığı, sahip olduğu kitap, dergi ve belge koleksiyonunu araştırmacıların, uygulamacıların ve öğrencilerin serbest erişimine sunuyor. Başlattığı söyleşi dizisini yıl içinde sürdürecek olan Kitaplık, 2018'in Mayıs ayında Türkiye'den ve yurtdışından katılımcılarla uluslararası bir çalıştay düzenleyecek.
Bodrum Mimarlık Kitaplığı hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.