Dünyadan Kayakla Atlama Pistleri

mimarizm.com / 16 Şubat 2022
Pekin Kış Olimpiyatları devam ederken dünyanın dört bir yanından mimarlar tarafından tasarlanmış en önemli kayakla atlama pistleri...

Pekin Kış Olimpiyatları devam ederken, oyunlar kapsamında kullanıma açılan iki yeni pist ile, Zaha Hadid Architects ve Julien De Smedt'in yapıları da dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanında tasarlanmış en önemli kayakla atlama pistlerini bir araya getirdik. 

1. Holmenkollen Kayakla Atlama, Norveç, JDS Architects (2011)

Norveç'teki tarihi Holmenkollbakken kayakla atlama tepesine inşa edilen özgün pist, araziden 69 metre yükseklikte bulunuyor. JDS Architects'in kurucusu Julien De Smedt tarafından tasarlanan, alüminyum ağla kaplı strüktür, ziyaretçilerin Oslo ve çevresindeki fiyort manzarasını deneyimleyebilmeleri için de bir platform sunuyor.

©Marco Boella

 

2. Bergisel Kayakla Atlama, Avusturya, Zaha Hadid Architects (2002)

Avusturya'nın Alpler şehri Innsbruck'ta bulunan Zaha Hadid Architects tasarımı Bergisel Kayakla Atlama pisti, tepesinde bir kafe ve seyir noktası bulunan beton bir kuleyle destekleniyor. Yapının kısmen kule kısmen de köprü gibi algılanan özel formu, pist tipolojisine dair de yeni bir perspektif sunuyor. 

©Hélène Binet

 

3. Big Air Shougang, Çin, TeamMinus (2019)

Pekin 2022 Kış Olimpiyatları için inşa edilen Big Air Shougang, büyük hava etkinlikleri için dünyanın ilk kalıcı kayak ve snowboard mekanı olarak işliyor. Çin menşeli stüdyo TeamMinus tarafından tasarlanan renkli yapı, Pekin'in en büyük eski çelik fabrikalarının bulunduğu alanda, dört endüstriyel soğutma kulesinin yanında duruyor.

©Beijing 2022

 

4. Olimpik Kayakla Atlama, Almanya, Terrain:loenhart&mayr (2009)

Aslen 1936 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için inşa edilen pist, 2007'de Münih merkezli mimarlar Terrain:loenhart&mayr tarafından yenilendi. Orijinal yapı, çapraz bir asansörle erişilen konsollu bir kuleye dönüştürüldü. Tasarım, 2009’da Mies van der Rohe Ödülü’ne aday gösterildi. 

 

5. Ulusal Kayakla Atlama Merkezi, Çin, TeamMinus (2020)

Pekin 2022 Oyunları için oluşturulan ikinci kayakla atlama pisti de TeamMinus imzası taşıyor. Ulusal Kayakla Atlama Merkezi olarak adlandırılan yapının tepesinde, yuvarlak bir masa veya geleneksel Çin asası Ruyi’ye benzeyen disk şeklindeki bir form bulunuyor. Diskin içinde ise panoramik restoran ile tamamlanmış dairesel bir görüntüleme platformu yer alıyor.

©Beijing 2022

 

6. Lugnet Kayakla Atlama, İsveç, Sweco Architects (2013)

1974 yılında Dünya Kayak Şampiyonası için inşa edilen İsveç'teki Lugnet spor kompleksindeki kayakla atlama pistleri, 2013 yılında Uppsala merkezli Sweco Architects tarafından yenilendi. Modernizasyon projesinin bir parçası olarak, eskiyen orijinal çelik yapılara cam ve çelik korkulukların yanı sıra çağdaş aydınlatma sistemleri entegre edildi.

©Tim Meier

Bu haber dezeen'den çevrilrek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :