Pandemi ile birlikte bir anda hayatımıza giren online etkinlikler birçok alışkanlığımızı da değiştirdi. Normalleşme sürecinin ardından ise birçok galeri sosyal mesafeyi koruyarak kapılarını açmaya başladı. Haziran ayı içerisinde ziyaret edilebilecek ya da online olarak gezebileceğiniz sergileri İletişim Danışmanı Aydan Öksüz mimarizm.com için derledi.
Merih Akoğul, İstanbul Modern
Pandemi ile birlikte bir anda hayatımıza giren online etkinlikler birçok alışkanlığımızı da değiştirdi. Bu yeni düzene alışabilecek miyiz, gerçek bir sergiyi deneyimlemeyi ya da konserleri yerinde dinlemenin yerini tutabilecek mi? diye sorarken, Mart ayından bugüne, sinemadan, sergilere, konserlerden, tiyatrolara kadar sanatın birçok alanında belki de hiç olmadığı kadar hareketli günler yaşanıyor. Sadece sanatçıların değil sanatseverlerin de yaratıcı edimin bir parçası olarak üretime karşılıklı katkı sağladığı bir dönemden geçiyoruz. Fiziksel olarak uzak olsak da manevi ve dijital olarak birbirimize daha çok bağlandığımız belki de gerçekten dokunabildiğimiz, birbirimizi duyabildiğimiz bir zaman bu. Görsel sanatlarda özellikte müzikte bunun etkisini daha ilk günlerde görmeye başladık, son dönemde plastik sanatlarda, mimari üretimde de yansımalarını görüyoruz.
Yeni normal kabul edilen yeni düzen, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylerken önemsemememiz gereken değerleri de yeniden hatırlatıyor. Yeni dönemde nitelikli işlerin öne çıkacağı, küçük üreticilerin daha fazla destekleneceği, tükettiklerimize yeniden bakarak neyi ne kadar üretip dönüştürdüğümüzü de sorgulayacağımız yeni normalimiz bunlar olur umarım.
Normalleşme sürecinin ardından birçok galeri sosyal mesafeyi koruyarak kapılarını açmaya başladı. 16 Haziran’da ziyarete açılan Arter, Cevdet Erek’in Bergama Stereotip başlıklı kişisel sergisi, sanatçının Arter’deki galeri mekânına özel olarak tasarladığı sesli bir mimari yerleştirmeden oluşuyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, hareket noktası olarak aldığı Büyük Bergama Sunağı’nın mimarisini ve serüvenini yeniden yorumluyor. Sergi 15 Kasım’a kadar görülebilir.
Cevdet Erek, Bergama Stereotip
Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Saat Kaç? başlıklı grup sergisi, bellek, zaman ve mekân kavramları etrafında şekilleniyor. Yine Arter Koleksiyonu’ndan Selen Ansen küratörlüğünde gerçekleştirilen Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı grup sergisi, sanatsal ve yaşamsal süreçler arasında köprü kurarak jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor.
Arter, Saat Kaç?
İstanbul Modern, farklı kuşaklardan 43 sanatçının pandemi günlerinde gerçekleştirdikleri yeni çalışmaları çevrimiçi bir sergiyle izleyiciye sunuyor. Yasin Akgül, Merih Akoğul, Burcu Aksoy, Emin Altan, Coşkun Aral, Ani Çelik Arevyan, Barbara & Zafer Baran, Kerem Ozan Bayraktar, Dilan Bozyel, Orhan Cem Çetin, Halûk Çobanoğlu, Yusuf Darıyerli, Burak Dikilitaş, Sinem Dişli, Saygun Dura, Murat Durusoy, Eser Epözdemir, Didem Erbaş, Canan Erbil, Murat Germen, Meltem Işık, Ali Kabaş, Elif Kahveci, Ege Kanar, Yonca Karakaş, İzzet Keribar, Yağmur Kızılok, Neslihan Koyuncu, Sıtkı Kösemen, Aslı Narin, Ömer Orhun, Emin Özmen, Ahmet Polat, Jochen Proehl, Ozan Sağdıç, Ahmet Sel, Yusuf Sevinçli, Deniz Ezgi Sürek, Tahir Ün, Emre Ünal, Lale Tara, Begüm Yamanlar, Pınar Yolaçan’ın katılımıyla gerçekleşiyor. Sergi 1 Haziran - 15 Kasım tarihleri arasında müzenin web sitesiden izlenebilir.
Coşkun Aral, Müziğe Sığınmak
Dilan Bozyel, Karantina Natürmort
Hakan Sorar'ın Through the Skin adlı kişisel sergisi, 30 Mayıs 2020 tarihinde Pg Art Gallery'nin ev sahipliğinde çevrimiçi olarak açıldı. Sergi, sanatçı Ahmet Rüstem Ekici'nin sergiye özel olarak tasarladığı Pg Online platformu üzerinden çevrimiçi olarak ziyaret edilebiliyor. Sergi ile aynı adı taşıyan seriye ait ve ağırlıklı olarak siyah beyaz fotoğrafların yer aldığı sergi, VR gözlüklerle de gezilebiliyor. Sergiye erişmek için tıklayın.
Mehmet Özcan’ın kişisel fotoğraf sergisi, Keşif, uçsuz bucaksız dev arazilerin gece boyu süren sessizliği içinden, gökyüzünde yıldızlardan oluşan masalsı yollara uzanıyor. Keşif sergisi, 16 Haziran - 10 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Concept’in web sitesinden izlenebilir.
2014 yılında, Roxane Ayral küratörlüğünde gerçekleşen, "Graffiti ve Sokak Sanatı” sergisi, Amerika, Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'den de olmak üzere 20'den fazla sanatçının konuk olduğu sergi bu kez yeniden çevrimiçi olarak sanatseverle buluşuyor. Sergiye Google Arts&Culture üzerinden erişilebilir.
Made in America
Salt, 1850’lerden, 1990’lara Sokağın Seyri albümünü online açıyor. Büyük çınar ağaçları altında seyyar berberler, derme çatma yemek tezgâhları, kıraathaneönleri, mesirelikler, panayır meydanları, tamir çukurları, bazısı bugüne ulaşmamış işlek sokak ve caddeler... SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarından derlenen ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehrin gündelik hayatından kesitler aktaran fotoğraflar için tıklayın.