Tekfen Gayrimenkul tarafından çevre dostu bir proje olarak hayata geçirilen, CM Mimarlık tarafından tasarlanan HEP İstanbul, bu yıl Amerika’da düzenlenen ISBS2019 Sustainability Award - En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması’nda “ Sürdürülebilir Yapı – Konut Kategorisinde” birinci seçildi.
Tekfen Gayrimenkul tarafından tasarımında ve inşaatında sürdürülebilirlik hassasiyetiyle hayata geçirilen HEP İstanbul projesi; kaliteli bir yaşam isteyenlere iyi yaşam konseptinin bütün gerekliklerini içine alan bir dünya sunuyor. Aile yaşamının ve çocukların merkeze konumlandırıldığı projede; sosyal ve peyzaj alanlarına geniş yer ayırılıyor, farklı yaş gruplarındaki çocuklar için tasarlanmış 1400 metrekareye yakın açık çocuk oyun alanları, 3 km uzunluğunda yürüyüş ve bisiklet parkurları, yüzme havuzları, spor ve aktivite alanları bulunuyor.
Sürdürülebilir çevre prensibiyle tasarlanan HEP İstanbul; su ve enerji tasarrufu sağlayan sistemleri, iç mekân hava kalitesi, doğal aydınlatma, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi gibi standartların sağlanması ile fark yaratıyor.
HEP İstanbul projesi LEED sertifikası da almıştı
HEP İstanbul projesi çevreye verdiği önemle daha önce de belirli ödüllere ve sertifikalara layık görülmüştü. Proje sürdürülebilir enerji ve kaynak kullanımı açısından sektörde uluslararası en önemli sertifika olarak gösterilen “LEED” (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) sertifikalarını aldı. Projedeki 11 adet konut bloğu için LEED New Construction kategorisinde Silver (Gümüş) ve 14 adet sıra ev bloğu için ise LEED for Homes kategorisinde Gold (Altın) seviyesi ile bu ölçekte sertifika alan ilk proje oldu. Ve bu özelliğini günümüzde de korumaktadır.
Birinciler uluslararası jüri üyeleri tarafından belirleniyor
HEP İstanbul projesinin ödül aldığı yarışmanın jürileri arasında ise Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Texas Tech Üniversitesi, Texas A&M Commerce Üniversitesi, Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve ABD Yeşil Binalar Konseyi’nden kent ve yapı uzmanları bulunuyor.
Projeler kent vizyonlarındaki yeri, küresel ölçekte gerçekleştirilen diğer projelerle kıyaslama, sürdürülebilirlik, etkin ve verimli çalışma, çevresel hassasiyet, uygulanabilirlik, tasarım, şehre ve topluma katacağı değerler, uygulama biçimleri, ortaklık/paydaşlık yapısı ve yeni getirilen yaklaşımlar açısından değerlendirildi.
Bu yıl ABD’de dördüncüsü düzenlenecek Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu; Ankara Üniversitesi-Gazi Üniversitesi-Texas Tech Üniversitesi – Texas A&M Commerce Üniversitesi konsorsiyumunda, Amerikan Mimarlar Enstitüsü (American Institute of Architects-AIA Dallas) ve ABD Yeşil Binalar Derneği (U.S. Green Building Council- USGBC) işbirliği ile gerçekleştirilecek.