Türkiye’nin kültürel miras alanındaki organizasyonuna ev sahipliği yapan Heritage İstanbul, dünyadaki prestijli platformlardan Avrupa Miras Fuarları Ağı (Heri Fairs) üyesi oldu.
Bu yıl 5. kez düzenlenecek olan Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri Fuarı & Konferansı Heritage İstanbul, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.
Avrupa'da ki kültürel mirasın korunması, restorasyonu ve değerlendirilmesinde önemli bir rolü olan Avrupa Miras Fuarları Ağı Herifairs’in, prestijli bir operasyon platformu olduğunu söyleyen Heritage İstanbul Proje Yaratıcısı ve Yöneticisi Osman Murat Akan şöyle konuştu; “Misyonu; kültürel miras sektörünü temsil etmek ve güçlendirmek, üyelerinin Avrupa ve uluslararası düzeyde çıkarlarını korumak olan Heri Fairs ağına dâhil olmak Heritage İstanbul katılımcıları için orta ve uzun vadede büyük yarar sağlayacaktır. Bilhassa kurulan network ağı kapsamında, katılımcılara yeni ufuklar açılacak ve uluslararası işbirliği fırsatları sunulacaktır. Bu büyük başarı; uzun yıllar kurulan temasların, Heritage İstanbul Fuarına destek veren kurumların, kuruluşların ve özel sektörün ortak başarısıdır.”
Bu sektörde yeni oluşumlara ve işbirliklerine yol açacak Herifairs – Heritage İstanbul birlikteliği, önümüzdeki günlerde bilgilendirmelerle birlikte tüm katılımcılar için cazip bir platform olma niteliğini taşıyacaktır.
Heritage İstanbul Bu Yıl Kimleri Ağırlayacak?
Ülkemizin tarihi, sanatsal ve kültürel mirasını gelecek nesillere taşımak amacıyla düzenlenen ve sektör katılımcılarına iletişim ve networking sağlayacak olan Heritage İstanbul, fuara eş zamanlı olarak düzenlenen konferans kapsamında birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak. Konferansta; dünyaca ünlü arkeolog, restoratör, konservatör, mimar ve müzeciler; kültür endüstrisine katkılarını ve sıra dışı hikâyelerini anlatacak. Konuşmacılar arasında; İstanbul Arkeoloji Müzesinin yeniden sergileme tasarımını yapan Mimar Boris Micka, Lübnan Ulusal UNESCO Komitesi Üyesi olan Trablus Belediyesi Başk. Vekili ve Kültürel Miras Komitesi Başkanı Khaled Tadmuri, Restorasyon Uzmanı ve Mimarlık Tarihçisi Mimar Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. İclal Dinçer, İtalyan Restorasyon Birliği Assorestaura, Mimar Murat Tabanlıoğlu yer alacak. Konferans Danışmanlarından Nezih Başgelen Moderatörlüğünde; son zamanlarda yapılan sıra dışı kazılar, yeni bulgular anlatılacak. Haluk Polat, An Vokal Grubu Projesi seyirciyi, Anadolu’nun ortak sesi ve titreşimine doğru bir yolculuğa çıkaracak.
Müzecilik sektörünün oyuncuları için önemli bir pazar ve uluslararası buluşma noktası olan fuar, B2B toplantılarının verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.
TG Expo tarafından düzenlenen Heritage projeleri arasında, Heritage İstanbul, Heritage Middle East yer alıyor.
*
Heri Fairs Hakkında
Resmi olarak Kasım 2018'de Floransa Sanat ve Restorasyon Fuarı, Valladolid AR&PA Bienal Iberica de Patrimonio Cultural ve MONUMENTO Salzburg tarafından kuruldu. Kurulmuş olan ağda günümüzde koruma, restorasyon ve değerleme sektörlerinde 500'den fazla katılımcı, 20.000 ziyaretçiyi ağında tutmaktadır. Avrupa kıtası olarak başlayan Kültür Mirası alanının ortak platformu özelliğindeki bu network oluşumunun ileriki dönemde tüm dünyadaki kültürel miras alanındaki etkinlikleri kapsaması beklenmektedir.
Heri Fairs, bir çok üyesi ile yapılacak olan organizasyon ve projeler için, Avrupa'daki dinamik bir disiplinler arası ağı temsil etmekte ve uluslararası düzeyde üyeler için yeni fırsatlar yaratarak, fuarlar arasında etkin bir sinerji oluşturmakta, ortak takvimleri paylaşarak ve etkinlikleri teşvik ederek kültürel mirasın değerlenmesine ve işbirliklerinin yaratılmasına önayak olmaktadır.