WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, İstanbul’da otobüs yolculuklarını daha güvenli hale getirmek üzere İETT işbirliğinde yeni bir projeye başladı. Projenin ilk aşamasında yol güvenliği uzmanı tarafından, veriler doğrultusunda sorunlu olarak tespit edilen otobüs güzergâhlarında inceleme yapılacak. İkinci aşamada ise 200’ün üzerinde otobüs şoförüne güvenli sürüş teknikleri üzerine eğitim verilecek.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Alcoa Foundation’dan aldığı destek ile İstanbul’da trafik güvenliğini artıracak SafetyLab Projesi’ne başladı.
Kasım 2015’te Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu (Livable Cities Symposium) ile açılışı yapılan SafetyLab projesinin Türkiye’deki ilk pilot uygulaması İETT ile birlikte gerçekleştiriliyor. İki aşamada hayata geçirilecek proje ile İstanbul’da otobüs yolculukları daha güvenli hale getirilecek.
Projenin ilk ayağında İETT’den alınan kaza sayısı, kaza tipi, günlük yolculuk gibi veriler doğrultusunda sorunlu olarak belirlenen üç otobüs hattında WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler yol güvenliği uzmanı tarafından incelemeler gerçekleştirilecek. Yol güvenliği ve erişilebilirlik açısından yapılan analizlerin ardından iyileştirme önerilerini içeren bir rapor hazırlanarak yetkililere sunulacak. Projenin ikinci ayağında ise, 200’ün üzerine otobüs şoförüne güvenli sürüş eğitimi verilecek. Uzman bir eğitim kuruluşu aracılığıyla verilecek eğitim, teorik ve pratik olmak üzere iki kısımdan oluşacak. Teorik eğitim; trafikte stres yönetimi, müşteri şikayetleri, yolcu konforu gibi başlıkları içerecek.
Diğer kentlere örnek teşvik edecek işbirliği modeli
İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci konuyla ilgili açıklamasında “İETT olarak yolcu güvenliği ve personel eğitimleri hususunda gereken ne varsa yapıyoruz. Önceliğimiz ulaşımda güvenlik ve yolcu memnuniyeti. İnanıyorum ki bu proje ile şimdiye kadar bu alanda yaptığımız çalışmalar en üst düzeye taşınacaktır” dedi.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Arzu Tekir ise görüşlerini şu şekilde özetledi: “Kentlerimizin daha sürdürülebilir hale getirilmesinde kamu-özel sektör-STK işbirliğinin önemli bir payı bulunmaktadır. Alcoa Foundation’ın fon sağladığı ve İETT işbirliğinde Türkiye’de ilk pilot uygulamasını yaptığımız bu proje ile otobüs güzergahlarının yolcular, yayalar ve diğer araçlar için daha güvenli olmasını hedefliyoruz. Öte yandan bu projedeki işbirliği modelinin diğer kentlerimiz için de bir emsal teşkil etmesini temenni ediyoruz.”
İlk yol güvenliği çalışması metrobüs hattında yapılmıştı
Daha önce EMBARQ Türkiye adıyla bilinen WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, 2011 yılında İstanbul metrobüs hattında yol güvenliği ve erişilebilirlik çalışması yapmıştı. Yapılan saha çalışması raporlarının İETT’ye sunulmasının ardından, 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 23 milyon TL’lik bir yatırım ile 44 istasyonda güvenlik ve erişilebilirlik iyileştirme çalışması gerçekleştirdi. WRI Türkiye Sürdülebilir Şehirler, metrobüste uygulanan iyileştirme çalışmalarının analizini ise ‘İstanbul Metrobüsü Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik İzleme Çalışması’ adlı raporunda paylaştı.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.