Avcı Architects’in Afrika’da sürdürdüğü iki önemli tasarımından biri olan ve Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’de, Kintele bölgesinde yer alan Kongo Kintele Kongre Merkezi’nin, 2016 yılının Eylül ayı sonlarında hizmete açılması planlanıyor.
Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Türk Eximbank’ın desteğiyle hayata geçen, bünyesinde birçok tamamlayıcı fonksiyonun yanı sıra bir de resort otel barındıran Kintele Kongre Merkezi’nin ülke başkanlarının ağırlanacağı Afrika Birliği zirvelerine de ev sahipliği yapması planlanıyor. Avcı Architects’in yurtdışındaki güncel işleri arasında Brazzaville’de eş zamanlı olarak devam eden Bakanlık Kampüsü, Bakü’de bir toplu konut projesi ile Suudi Arabistan’ın petrol kenti Al Khobar’da da bir şehircilik projesi yer alıyor.
Mimar Selçuk Avcı liderliğindeki Avcı Architects’in uluslararası projelerinden biri olan Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’de, Kintele bölgesinde inşa edilen Kongo Kintele Kongre Merkezi, Eylül ayı sonlarında hizmete açılıyor. Avcı Architects’in Kongo Cumhuriyeti için başkent Brazzaville’de tasarladığı iki projeden biri olan ve Bakanlık Kampüsü ile eşzamanlı olarak devam eden Kongo Kintele Kongre Merkezi projesi, bünyesinde birçok tamamlayıcı fonksiyonun yanı sıra bir de resort otel barındırıyor. Afrika Birliği zirvelerine ev sahipliği yapmak üzere inşa edilen kongre merkezi, Avcı Architects’in tüm projelerinde en önemli çıkış noktası olarak ele aldığı sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olarak, içinde bulunduğu coğrafi, iklimsel ve kültürel bağlamla uyum içerisinde tasarlandı.
Başkent Brazzaville’nin yeni gelişmekte olan ve Olimpiyat Merkezi’nin kuzeyinde yer alan bir bölgede konumlanan Kongo Kintele Kongre Merkezi, mevkii itibariyle, güneyde Kongo nehrine, kuzeyde ise el değmemiş ormanlık alana bakan panoramik bir manzaraya sahip. M’Bamaou adasını meydana getiren büyük Kongo Nehri’nin aşındırarak oluşturduğu bir vadi şeklindeki arazi topografyasında kurgulanan yapılar, bu vadinin nehre doğru alçalan konturlarına paralel bir yerleşimle uzanıyor.
350 Metrelik Kolonad Tüm Yapı Birimlerini Birbirine Bağlıyor
Yapıların yerleşim biçimlerini arazinin topografyasına göre belirleyen Avcı Architects, 1500 koltuklu Kongre Salonu, 300 kişilik Başkanlık Salonu, 1000 koltuklu Yemek Salonu ve 1000 kişilik meydanı, avlularla birbirinden ayrılacak şekilde tasarlamış. Yapının sıra halinde dizilen her birimine, bu öğeler arasında bağlantı işlevi gören, üstü kapalı sıra sütunların oluşturduğu bir kolonad üzerinden erişim sağlanıyor. Otel ise halka açık olan bu kordondan 5 metre daha yukarıda konumlandırılmış. Bu şekilde hem daha iyi bir nehir manzarası sağlanmış, hem de alanın halka açık kısımları ile özel işleve sahip kısımlarının birbirinden ayrılması amaçlanmış. Kapalı mekanlar arasında bağlantı sağlayan avluların (iki tanesi dışında) hepsi halka açık olarak tasarlanmış. Bu avlular aynı zamanda büyük kütleler arasında peyzajlı ara bölümlerin oluşturulmasına izin verecek şekilde düzenlenmiş. Böylelikle bütün otel odalarının Kongo Nehri manzarasına sahip olması sağlanırken, bütün araziye hükmeden çok büyük bir yapı kütlesi izlenimi yaratmadan, Kongo Kintele Kongre Merkezi’nin çevrenin bir parçasıymış gibi ortamla uyumlu bir görünüme kavuşması amaçlanmış.
350 metre uzunluğundaki alan boyunca uzanan sıra sütunlar, yılın her mevsiminde Kongo’da etkili olan yağmurlara karşı insanlara sığınak sağlayan, halka açık lineer bir alan olarak kurgulanmış. Her iki ucundan kompleksin tamamına giriş çıkış sağlayan ve halka açık birer kapı olarak tasarlanan sıra sütun dizisinin batı kapısı basın salonuna, doğu kapısı ise müzeye bağlanmış. Meydanın güney ucuna müze, meydanın kuzey ucu ile doğu ucuna ise mağazalar ve halka açık bir restoran konumlandırılmış. Bu açık alanın üzerini kapatan bölümde, yağmur suyunun ortadaki sığ havuza akmasına izin veren kare şeklinde bir göze yer verilmiş.
Kesintisiz Yağan Yağmurlara Karşı Bir Sığınak...
Avcı Architects, Kongo’da yılın en az 6 ayı boyunca hiç kesintisiz var olan ve insanların halka açık alanlarla etkileşim biçimleri üzerinde doğrudan belirleyici olan yağmur faktörü için de ayrıca kurgular oluşturmuş. Yağmur yağdığında doğadan uzaklaşmaksızın açık alanda vakit geçirmek isteyen insanlara sığınak sağlamak için büyük çaba gösterilmiş. Yağmur sonrasında hava yine de sıcak ve nemli olduğu için yağmura karşı koruma sağlamak korunaklı alanlarda ise hava akışı ve serinlik yaratmak hedeflenmiş. Suyun varlığını kutlamak için yağmur sularının çatılardan aşağı akışının görünmesi ve toprağa ulaşıp açık havuzları doldururken sesinin duyulması ve gargoyle tipi çörtenler ve şelaleler üzerinden coşkun bir şekilde akması sağlanmış.
Doğal havalandırma seçeneklerinin kullanımını zorlaştırarak halka açık alanlarda kabul edilebilir konfor standartlarına uygun düzeyde ortam oluşturmak için klima kullanımını zorunlu kılan, her daim yüksek nemlilik oranlarına sahip yerel tropikal iklim için de Avcı Architects tarafından etkili önlemler alınmış. Çıplak cam cephelerine güneş ışınlarının daha az vurmasını sağlayarak soğutma yükleri mümkün olan en düşük düzeye çekilmiş. Bu amaç doğrultusunda, lokasyon olarak ekvatorun altında konumlanmış olan Kongo Kintele Kongre Merkezi’nin öğlen güneşini alan kuzey cephesinde camlar cepheye hep derin bir şekilde gömülü olarak yerleştirilmiş, doğu ve batı cephesinde ise zayıf güneş ışınlarının etkisini azaltmak için düşey gölgelikler ve perfore metal paneller kullanılmış.
Doğal Malzemeler, Kültürel ve Yerel Detaylar...
Kongo Kintele Kongre Merkezi yapımında kullanılan malzemelerin seçiminde büyük ölçüde, inşaatın süratle tamamlanması için modern inşaat ve giydirme malzemeleri kullanılmış. Bu nedenle, esasen daha maliyet etkin bir seçenek olmasına rağmen beton çerçeve yerine çelik, blok ve tuğla işi; masif giydirme elemanları içinse alüminyum panel kaplama gibi taşıması daha kolay, daha hafif malzemeler tercih edilmiş. Bununla beraber, ahşap ve taş gibi doğal malzemelerin kullanılmasına da büyük özen gösterilmiş. Büyük kütleleri öne çıkarmak için, lazer kesim tekniği uygulanıp kıtanın geleneksel desenlerinden esinlenerek geliştirilen Kongo’ya özgü geometrik desenlerle bezenen ve böylelikle binalar ile bulundukları ortam arasında bağ kuran bir dizi perfore giydirme elemanı kullanılmış. Aynı desenler, zemin desenleri ve iç mekanları birbirinden ayırmak için kullanılan paneller gibi iç mekan elemanlarında ve ayrıca güneş kırıcılar ile içerisi ve dışarısı arasında mahremiyet sağlayan dış duvar elemanlarında da zaman zaman vurgulanmış. Düşey güneş kırıcılara daha açık renkli bronz/pirinç kaplama uygulanarak, daha büyük ve daha koyu renkli panellerden ve camdan oluşan arka planda öne çıkmaları sağlanmış. Projenin geneli bronz ve pirincin daha açık ve daha koyu farklı tonlarından türetilerek oluşturulmuş.
Kintele Kongre Merkezi’nin tamamlayıcısı olarak işlev gören 200 odalı Kintele Resort Otel üst düzey misafirlerin her iki tesisten de diledikleri gibi faydalanmalarına olanak verecek şekilde tasarlanmış. Zemin katta, Kongo Kintele Kongre Merkezi seviyesinden 5 metre daha yukarıda konumlandırılan otelde, Kongo Vadisi’nin panoramik manzaralarını sunan spa merkezi, restoran, barlar ve havuz yer alıyor.