Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yürütülen KÜLTÜR KÖPRÜLERİ projesinin ikinci kitabı “Üsküp ve Ohri Bölgesindeki Osmanlı-Türk Mimari Mirası” raflardaki yerini aldı.
KÜLTÜR KÖPRÜLERİ projesi kapsamında yurtdışındaki mimari mirasımız ayrıntılı tarihçeleri, analizleri, planları, görselleri ve illustrasyonları ile kayıt altına alınarak bir kitap serisi hazırlanıyor.
Kocaeli Üniversitesi Vakfı (KÜV)'ün desteklediği ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yürütülen projenin ilk kitabı “Selanik ve Kavala Bölgesindeki Osmanlı-Türk Mimari Mirası” 2016'nın Ocak ayında yayımlanmıştı. Şimdi de Üsküp ve Ohri'yi mercek altına alan ikinci kitap raflardaki yerini aldı.
“Üsküp ve Ohri Bölgesindeki Osmanlı-Türk Mimari Mirası” adlı kitapta, Osmanlı döneminden kalma mimari eserlere ait ayrıntılar ve görsellerle birlikte, yörenin tarihçesi ve günümüz sosyolojisine dair analizler ve gözlemler yer almakta.
İkinci kitabın yazarları Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan (Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Proje Yürütücüsü), Hikmet Temel Akarsu (Mimar-Yazar- Proje Danışmanı) ve Makedonyalı bir mimar olup Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde doktora yapmakta olan Y. Mimar Belma Alik.
Üç kitap daha yolda...
Kitapların hazırlanmasında Makedonya’da yerleşik Türkler, yerel arşivler, mimarlık fakülteleri, yabancı üniversiteler, profesyonel yazar, çizer ve edebiyatçıların da desteği alınmış. Proje yürütücüsü ve KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, serinin devam kitapları üzerinde çalışılmakta olduklarını belirterek, yıl sonuna kadar üç kitabın daha hazırlanmasını planlanladıklarını ifade etti ve yeni yayınlar için beş akademisyen, bir profesyonel yazar, bir illustratör ve grafik ajansının destek vereceği bildirildi.
KÜLTÜR KÖPRÜLERİ: 2
Üsküp ve Ohri Bölgesindeki Osmanlı-Türk Mimari Mirası
Yazarlar: Nevnihal Erdoğan, Hikmet Temel Akarsu, Belma Alik
210 sayfa
16x24 cm
İkinci Hamur Kâğıt
Kocaeli Üniversitesi Vakfı (KUV) Yayınları