Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü - UNESCO, 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından Le Corbusier'nin 7 farklı ülkedeki eserlerini Dünya Mirası Listesi'ne aldığını açıkladı. Konu daha önce birçok kez UNESCO'nun gündemine gelmiş fakat reddedilmişti.
Listede ünlü modernist mimarın tüm zamanların tartışmasız en etkili brütalist yapısı Unité d'Habitation da bulunuyor. Modernist mimarinin örneklerinden olan eserler Paris’te yer alan Maison La-Roche gibi özel yapılardan Hindistan’da bulunan Chandigarh Complex gibi kamusal yapılara kadar çeşitlilik gösteriyor.
Listeye alınan 17 yapı, son50 yıl içinde inşa edildi ve İsviçre doğumlu Fransız mimarı, modernist hareketin en beğenilen ve tartışmalı isimlerinden biri haline getirdi. Kültürel ve fiziksel nitelikleri göz önüne alındığında,yapıların UNESCO tarafından tescillenmesinin gelecek nesillere ulaşmasında yardımcı olması bekleniyor.
Karar, bu 'karmaşık ve kırılgan' mirasın anlaşılmasına katkıda bulunacak
UNESCO, Dünya Mirası Listesi'ne dahil ettiği Le Corbusier yapılarının "Modernizmin 20. yüzyılda toplumsal ihtiyaçları karşılayacak yeni mimari teknikler geliştirme arayışına yanıt veren çözümleri yansıttığını" söyledi ve şunları ekledi: "Mimarın yaratıcı dehasının bu başyapıtları, mimarlık pratiğinin dünya çapında uluslararasılaşmasının da bir kanıtı."
Ünlü mimarın 19 binasını listeye eklemek üzere 2011 yılında farklı ülkelerce başvuruda bulunulmuş fakat bu girişim UNESCO tarafından ertelenmişti.
Le Corbusier Vakfı Başkanı Antoine Picon konuyla ilgili "Le Corbusier'in 17 yapısının Dünya Mirası Listesi'ne eklenmesi bu canlı mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için kuvvetli bir teşviği temsil ediyor. Aynı zamanda, bu karmaşık ve kırılgan mirasın anlaşılmasına katkıda bulunarak, geniş kitlelere yayılmasına yardımcı oluyor." dedi.
Le Corbusier adıyla bilinen İsviçre asıllı Fransız mimar Charles-Edouard Jeanneret, modernizme yaptığı uluslararası katkılarla tanındı. Uzun süren kariyeri boyunca yaptığı tasarımlarda; kalabalık şehirlerde yaşayan insanlar için daha iyi yaşam koşulları sunmaya önem verdi. Destek blokları, teras bahçeleri, serbest akışlı kat planları ve yatay pencereleri ile farklılaşan yapılara imza atan Le Corbusier, 20. yüzyılın en ünlü mimarlarından biriydi.
Mimarın modernizmi yükselten beton merkezli, düz cepheli ve köşeli yapıları tüm dünyada etkisini yitirmeye başlamışken, UNESCO’nun bu kararı ile Le Corbusier eserlerinin mimarlık tarihindeki öneminin yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
İşte listeye giren Le Corbusier yapıları (kronolojik sırayla):
Petite maison au bord du lac Léman in Corseaux, İsviçre, 1923-1924
Cité Frugès, Pessac, Fransa, 1924
Maison La Roche-Jeanneret, Paris, Fransa, 1923-1925
Maison Guiette, Antwerp, Belçika, 1926
Weissenhof Estate, Stuttgart, Almanya, 1927
Villa Savoye et loge du jardinier, Poissy, Fransa, 1928
Immeuble Clarté, Cenevre, İsviçre, 1930
Immeuble locatif à la porte Molitor, Paris, Fransa, 1931-1934
Unité d'Habitation, Marsilya, Fransa, 1945
Usine Claude et Duval, Saint-Dié, Fransa, 1946
Maison Curutchet, La Plata, Arjantin, 1949
Cabanon de Le Corbusier, Roquebrune-Cap-Martin, Fransa, 1951
Complexe du Capitole, Chandigarh, Hindistan, 1952
Maison de la Culture, Firminy, Fransa, 1953
Couvent Sainte-Marie de la Tourette, Eveux-sur-l'Arbresle, Fransa, 1953
Musée National des Beaux-Arts de l'Occident, Taito-Ku, Tokyo, Japonya, 1955
Notre Dame du Haut chapel, Ronchamp, Fransa, 1950-1955
Le Corbusier eserleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Bu haber, archdaily.com ve dezeen.com'dan derlenmiştir.