İstanbul Tartışadursun, Le Corbusier Bile Kendini UNESCO'ya Beğendiremedi

Amber EROYAN / 29 Haziran 2011

Le Corbusier yapıtlarının Dünya Mirası Listesi'ne eklenmesi için, Fransa'nın başı çektiği altı ülke tarafından yapılan başvuru ikinci kez red yedi. İstanbul'un UNESCO'yla imtihanı sürerken, aynı toplantıya başka bir pencereden bakalım dedik...

UNESCO, Paris'te gerçekleştirilen 35. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda, dünyaca ünlü İsviçre asıllı Fransız mimar Le Corbusier'nin yapıtının dünya insanlık mirası listesine eklenmesini ikinci kez reddetti. Komite, 2009 yılında olduğu gibi bu yıl da Fransa ve diğer beş ülke tarafından sunulan adaylık dosyasıyla ilgili kararını ertelemeye gitti.

Modern mimarinin mücevherlerinden biri olarak kabul gören Villa Savoye 'nın da yer aldığı adaylık dosyası, Dünya Mirası Komitesi'nin "ihtiyatlı" yaklaşımı sonucunda bir kez daha hayal kırıklığına neden oldu. UNESCO tarafından yapılan kısa açıklamada, "Le Corbusier'nin mimari yapıtına ilişkin kararın bir sonraki komite toplantısına ertelendiği" ifade edildi.


Le Corbuiser'nin çalışmalarının yeni kentsel yapıların simgesi olarak tanınması amacıyla ortak başvuruda bulunan Fransa, İsviçre, Almanya, Arjantin, Belçika ve Japonya, adaylık dosyasını, mimarın 18 kentte hayata geçirdiği 19 anıt üzerinden kurgulayarak Komite'ye sundu. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin daha önce paylaştığı menfi bir tavsiyesinden ötürü başvurunun reddedilmesi aslında beklenen bir gelişmeydi.

Kültürel Miras ve Tarihi Eserler Bölümü Kültür Dairesi Başkan Yardımcısı redde ilişkin yaptığı açıklamada, "adaylığın teknik kurgusu"nu esas sebep olarak gösterdi. Öte yandan başvuruyu inceleyen uzmanlar da dosya için seçilen 19 anıtın, Le Corbusier'nin yapıtını doğru yansıtmadığını savundu.

Önceki başvuru, Fransa tarafından Ocak 2008'de Dünya Mirası Komitesi'ne sunulmuş ve 2009 yılında reddedilmişti.


İstanbul, halen 'Tehlike Altında'

UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'ye ilişkin önemli kararlar da alındı. Komite, İstanbul'a ilişkin endişenin devam ettiğini yinelerken, Selimiye Camii ve Külliyesi'ni 'Dünya Mirası Listesi'ne ekledi...


Tartışmaların kaynağını oluşturan Haliç Metro Geçiş Köprüsü

UNESCO'nun son toplantısında tartışılan karar taslağı, Haliç Metro Köprüsü'ne yönelik olarak dillendirilen endişe ve uyarılar ile dikkat çekiyor. Taslakta, "iki uçta metro tüneli çalışmalarıyla köprünün konumu ve tasarımı(nın) neredeyse önemli oranda değiştirilemeyecek şekilde belirlenmiş" olduğu belirtilirken, "gereken geniş kapsamlı, çok disiplinli ve etkin niteliğe sahip olmadığı" ekleniyor.

UNESCO'nun karar taslağında "yetersiz geri dönüş nedeniyle hayal kırıklığı" yarattığı ifade edilen proje kriterleri ise şöyle: "Yetersiz iletişim, köprüyle ilgili öneriler, koruma planı ihtiyacı, (…) dünya mirası etkin yönetim sistemi ve korunma durumu, trafik ve turizm için gelişme stratejileri, tampon bölge."

Bunlara ek olarak, 1 Şubat 2012 tarihine kadar varlığın korunma durumu ve gerekli görülen uygulama değişiklikleri ile ilgili güncellenmiş bir rapor sunulması talep edildi. Taslakta "kayda değer gelişme olmaması halinde varlığın 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır" denildi.


Selimiye Camii ve Külliyesi 'Dünya Mirası' Listesinde

Paris'te yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin 27 Haziran 2011 tarihli oturumunda, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi'nin 'Dünya Mirası Listesi'ne girmek için gerekli bütün özelliklere sahip bulunduğu ve koruma durumuyla ilgili alınmış önlemlerin de yerinde olduğu belirtildi.

Mimar Sinan'ın 'ustalık eseri' olarak tanımladığı Selimiye Camii, Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından. 1568 yılında inşaatına başlanan eser, 1575'te ibadete açılmıştı. Mimar Sinan, Osmanlı cami mimarisinde o güne kadar ulaşılan en büyük kubbe genişliğini, kubbe yükünü toprağa 8 adet fil ayağıyla aktararak bir mühendislik harikası ortaya koydu. İç tasarımda kullanılan taş, mermer, ahşap, sedef ve özellikle İznik çinileri, döneminin en iyi örneklerini yansıtıyor.

2000 yılından bu yana Geçici Liste'de yer alan Selimiye Camii ve Külliyesi'nin Dünya Mirası Listesi adaylık dosyası, 1 Şubat 2010 tarihinde Dünya Mirası Merkezi'ne iletilmişti.


Bu haber,
batiactu.com ve  yapi.com.tr'den derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :