Haziran ayında Paris'te gerçekleştirilen 35. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nın sonuç raporu yayımlandı. 07 Temmuz 2011 tarihli rapor , geçtiğimiz günlerde İstanbul S.O.S Girişimi'nin kamuoyu ile paylaştığı taslak raporu ile hemen hemen aynı içeriğe sahip. Ancak, taslak raporun 10. maddesinde yer alan, "Kayda değer gelişme olmaması halinde varlığın Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır" ifadesinin sonuç raporunda silinmiş olması, UNESCO'nun göz dağı verme dozunu biraz hafiflettiğine işaret ediyor.
Bu 'küçük' değişikliğe rağmen, Haliç'te yapılması planlanan metro geçiş köprüsü ile "kültür varlığının evrensel değerine ciddi bir olumsuz etkisi olacağı"nın vurgulandığı rapor yine de, İstanbul'un tarihi alanlarında gerçekleştirilmesi planlanan projelerin ve miras alan yönetiminin onayladığına yönelik olarak ulusal basında çıkan haberleri yalanlar nitlikte.
Haliç Metro Köprüsü'nün mimarı Hakan Kıran'ın, henüz sonuç raporu yayımlanmadan önce yaptığı "UNESCO'yu bir haftada ikna ettim" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını gözler önüne seren rapor, söz konusu projeye yönelik olarak kaleme alınan endişe ve uyarılar ile dikkat çekiyor. "Gereken geniş kapsamlı, çok disiplinli ve etkin niteliğe sahip olmayan" projenin "yetersiz geri dönüş nedeniyle hayal kırıklığı" yarattığı ifade ediliyor.
UNESCO tarafından yayımlanan karar metninde ayrıca, 01 Şubat 2012 tarihine kadar varlığın korunma durumu ve gerekli görülen uygulama değişiklikleri ile ilgili güncellenmiş bir raporun sunulması talep ediliyor.
UNESCO'nun 07 Temmuz 2011 günü yayımladığı sonuç raporunun Türkçesi ise şöyle:
"Dünya Mirası Komitesi;
1. WHC-11/35.COM/7B.Add belgesini incelemiş
2. Sırasıyla 32. (Quebec 2008), 33. (Sevlla 2009) ve 34. (Brasilia 2010) oturumlarında alınan 32 COM 7B.11, 33 COM 7B.124 VE 34 COM 7B.102 kararlarını değerlendirmeye almıştır.
3. Taraf devletin, Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili etki değerlendirme raporları hazırlanmasına dair uluslararası uzmanlar ve ICOMOS rehberliğinde gerçekleştirdiği çabaları görmektedir ve son oturumda geçerli olan köprü tasarımının, kültür varlığının evrensel değerine ciddi bir olumsuz etkisi olacağına dair varılan sonucu, endişeyle dile getirmektedir.
4. Köprünün tasarımı üzerine sütunların inceltilmesi, metro istasyon örtüsünün değiştirilmesi gibi bazı açılardan bakıldığında etkiyi değiştirebilecek farklılıkların uzman önerisiyle yapıldığını görmektedir. Ancak, köprünün önerildiği gibi değiştirilse de varlığın olağanüstü evrensel değeri üzerine olumsuz etkisi olacağını endişeyle belirtmektedir.
5. Köprünün 2005'te Dünya Miras Komitesi'ne hiçbir şekilde danışılmadan prensipte kabul edilmesiyle ilgili hayal kırıklığını dile getirmektedir. Bu durum eylem rehberinin 172. Paragrafına uygun değildir. İki uçta metro tüneli çalışmalarıyla köprünün konumu ve tasarımı neredeyse önemli oranda değiştirilemeyecek şekilde belirlenmiştir.
6. Komite ayrıca yetersiz iletişim, köprüyle ilgili öneriler, koruma planı ihtiyacı, dünya mirası etkin yönetim sistemi ve korunma durumu, trafik ve turizm için gelişme stratejileri, tampon bölge konularında yetersiz geri dönüş nedeniyle hayal kırıklığını dile getirmektedir.
7. Taraf devletin taslak bir yönetim planı oluşturma çabalarını görmekle beraber teslim edilen taslak içeriğinin gereken geniş kapsamlı, çok disiplinli ve etkin niteliğe sahip olmadığını düşünmektedir. Planın, etkili bir koruma çerçevesi, işler bir yönetim sistemi oluşturacak ve ilgili paydaşları dahil edecek, otoriteler arası diyalogu güçlendirecek, halkın ve ilgi gruplarının katılımı sağlayacak, şehrin tarihi peyzajının önündeki büyük zorluklara karşılık verebilecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.
8. Taraf devletin, yönetim planı çalışmalarındaki ilerlemeye dair bilgilendirmesini görmekte ve çalışmanın tamamlanmış bir yönetim planı olarak yetkililerce kabul edilen son halini 1 Ekim 2011'e kadar İngilizce veya Fransızca olarak danışma kurullarınca incelenmek üzere Dünya Miras Komitesi'ne iletmesini talep etmektedir.
9. Taraf devletin varlık üzerine Dünya Miras Komitesi ile iletişim halinde bir bağımsız danışman kurul oluşturmasını, altyapı için bir stratejik gelişme çerçevesi oluşturma ve koruma konusunda danışmanlık almasını, varlığın yönetimi için rehberlik sağlanmasını ve Haliç Köprüsü'nün etkilerini hafifletecek tüm olasılıkları değerlendirmesini önermektedir.
10. Ayrıca taraf devletin Dünya Miras Komitesi'ne 2012'deki 36. oturumda incelenmek üzere 1 Şubat 2012'ye kadar varlığın korunma durumu ve yukarıdakilerin uygulanışıyla ilgili güncellenmiş bir rapor sunmasını talep etmektedir."
35. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda verilen kararları içeren raporun orijinal metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.