Logolar ile 1924'ten Bugüne Yaz Olimpiyatları

Berfin Bayar / 10 Ağustos 2016
2016 Rio Olimpiyatları'nın tüm hızıyla sürdüğü şu günlerde, bu zamana kadar yaz oyunlarını duyurmak için tasarlanan logoların en iyi ve en kötülerine göz atalım. Efsanevi grafik tasarımcı Milton Glaser ve eleştirmen Alice Rawsthorn'un seçimlerinden oluşan listede logo tasarımının zaman içerisindeki değişimine tanık oluyoruz.

Modern olimpiyatların tanıtımı için hazırlanan görseller 1896 yılında açılışı yapıldığından beri birçok değişim yaşadı. Olimpiyatların kurucu ortaklarından Pierre de Coubertin tarafından oluşturulan, iç içe geçen beş halka simgesi ilk olarak 1912'de tanıtıldı. Ancak logonun bugünkü gibi olimpiyat oyunlarının en tanınır simgesi haline gelmesi biraz zaman aldı. Logo, 1930'lara kadar popüler olamadı. Resmi logo olarak kabul edilebilir ilk grafiklerden biri, 1924 Olimpiyat Oyunları için sunuldu.

Paris, 1924

Merkezinde bir gemi ve kalkan şeklinde bir konturla çevrelenmiş çizgisel logo, Paris'teki olimpiyat oyunları için tasarlandı. Ünlü Amerikalı tasarımcı Milton Glaser logoyu "kötü bir başlangıç" olarak tanımlıyor ve metinlerin "okunaksız" olduğunu söylüyor.

Los Angeles, 1932


Los Angeles, 1932 yılında yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapan ilk Amerikan şehri oldu. Yıldızlarla süslü bir manşetle, bundan sonra her yerde karşımıza çıkacak olan olimpiyat halkalarını ön plana çıkaran logo, oyunların mottosu olan "citius, altius, forties" (daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü) kelimelerini de içeriyor. 

Londra, 1948

Londra 1948 olimpiyat


İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki ilk olimpiyat logosu Londra Parlemento Binası üzerine yerleştirilen 5 halkadan oluşuyor. Glaser bu logo için "Bütün görseller birlikte iyi bir iş çıkaracak değil" diyor.

Helsinki, 1952

helsinki 1952 olimpiyat logo


1952 Helsinki Yaz Olimpiyatları'nın mavi-beyaz logosu Fin bayrağından ilham alıyor. Tasarım logo olarak kullanılmasının yanı sıra, rozet olarak basılarak etkinliğe katılan önemli kişilerce takıldı. Logo, ön plandaki olimpik stadyumun kulesi ve onun arkasına yerleştirilmiş ikonik halkalardan oluşuyor.

Tokyo, 1964

tokyo 1964 olimpiyat logo

Japonya'nın simgesi parlak kırmızı güneş ile kalın ve koyu TOKYO 1964 yazısı üzerinde yer alan olimpiyatların sembolü halkalar, 1964 yılı yaz olimpiyatlarının logosunu oluşturuyor. Japon tasarımcılar Masaru Katsumi ve Yusaku Kamekura tarafından ortaklaşa tasarlanan bu logo, Milton Glaser'in favorilerinden biri.

Meksiko, 1968 

Meksiko 1968 olimpiyat logo

Meksiko'nun 1968 yılında ev sahipliği yaptığı olimpiyatların logosu Amerikalı tasarımcı Lance Wynman tarafından, "68" içine olimpiyat halkalarını dahil eden çoklu çizgili bir yazı karakteri kullanılarak tasarlandı. Logonun çeşitli versiyonları etkinliğin tanıtımı için şehrin farklı noktalarında kullanıldı.

Münih, 1972 

münih 1972 olimpiyat logo

Her ne kadar Münih'te 1972 yılında düzenlenen olimpiyat oyunları, yaşanan trajik olaylar sebebiyle akıllara kazınsa da bu yıl için hazırlanan logo, olimpik grafik tasarımına farklı bir yenilik getirmişti. 1930'lardan sonra 5 halkayı kullanmayan ilk logonun tasarımı Alman tasarımcı Otto Aicher'e ait. Grafik tasarımcı Milton Glaser, logonun "çok güçlü bir soyutlama olmasına rağmen herhangi bir etkinlik için de kullanılabilir" olduğunu söylüyor.

Montreal, 1976

montreal 1976 olimpiyat logo


Montreal'de düzenlenen oyunlar için olimpiyat halkaları bu kez "M" harfine dönüştürüldü. Glaser bu logo için, "kağıt havlu üreticileri için daha uygun olabilir" yorumunu yapıyor. Logo, endüstri ürünleri tasarımcısı Michel Dallaire ile 1976 Olimpiyat meşalesinin tasarımına yardımcı olan Kanadalı grafik tasarımcı Georges Huel tarafından tasarlandı.

Seul, 1988

seul olimpiyat logosu 1988


Glaser bu logoyu "ahenkli" olarak nitelendiriyor. Logoda, olimpiyat halkaları üzerinde eş merkezli dairesel bir desen oluşturmak için yerleştirilen yakınsak cesur çizgiler bulunuyor.

Barselona, 1992

Barselona olimpiyat logo 1992

İspanyol sanatçı Josep M. Trias tarafından tasarlanan 1992 Olimpiyat Oyunları'nın logosu sıçrayan bir sporcu figüründen oluşuyor. Sadeliğine rağmen, renklerin ve şekillerin seçimi logo, metin ve aşağıdaki halkalar arasında doğrudan bir ilişki oluşturuyor.

Sidney, 2000

sydney olimpiyat 2000 logo


Avusturalyalı mimar ve tasarımcı Michael Bryce tarafından tasarlanan logo özellikle yazı karakteri nedeniyle Glaser'in bir diğer favorisi. Glaser "Çizimin kalitesi ve tipografinin logoyu tümüyle uyum içinde hissettirdiğini" söylüyor. 

Londra, 2012

Londra olimpiyat logo 2012


Tasarım markası Wolff Olins, 2012 oyunları için ekranlarda göze çarpan canlı bir logo tasarladı. Fakat sonuç tartışmalı oldu. Alice Rawsthorn logo için Instagram üzerinden "2012 Olimpiyat Oyunları logosu yanlış sebeplerle unutulmaz oldu çünkü acemi tipografisi ve gösterişli şekilleriyle çok cafcaflı görünüyor." yorumunu yaptı ve ekledi "En kötüsü ise bir izleyicinin BBC'ye görselin animasyon versiyonun epilepsi nöbetine sebep olduğu hakkında yakınmasıydı."

Rio, 2016

rio 2016 olimpiyat logo

Glaser'a göre bu logo "yeni bir şey gibi" hissettiriyor. Brezilyalı bir ajans olan Tatil tarafından tasarlanan logoya, 139 tasarımcının katılımıyla yaşanan uzun bir eleme sürecinden sonra karar verildi.

Tokyo, 2020

tokyo 2020 olimpiyat logo


Dört yıl sonra gerçekleşecek Tokyo Olimpiyat Oyunları şimdiden tartışmaların odak noktası oldu. Organizasyon komitesi, Kenjiro Sano tarafından tasarlanan logoyu intihal iddiaları sebebiyle rafa kaldırmak zorunda kaldı. Tokyo merkezli sanatçı Asao Tokolo tarafından tasarlanan yeni logolar ise bu yılın başında görücüye çıktı. 

Bu haber dezeen.com'dan derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :