Bir Sosyal Yapı Olarak Spor Tesisleri
Sena ÖZFİLİZ / 10 Ocak 2008
Sporun endüstrileşmesiyle de yakından ilgili olan dönüşümün önderliğini, başta İngiltere olmak üzere Batı Avrupa ülkeleri yaptı. Spor yapılarının çok işlevli olarak planlanması, günümüzde standart haline gelmeye başladı.
Günümüzde, sporun endüstrileşmesi nedeniyle bu alanda yapılan yatırımlar her geçen gün artmakta. Uluslararası spor federasyonlarının da desteğiyle gerek ülke federasyonları, gerekse profesyonel spor kulüpleri; artık tüketici gözüyle gördükleri spor seyircisine sundukları seçenekleri ve konfor düzeyini artırarak daha iyi hizmet verme ve gelirlerini katlamak peşinde.
Bunun sonucu olarak artık spor tesisleri, eğlence ve diğer boş vakit geçirme işlevlerinin de bünyesinde bulunduğu sosyal merkezler halinde tasarlanmaya başlandı. Bu yerler, erkek egemen bir topluluğun deşarj alanları olmaktan çıkıp, ailecek gidilebilen ve çeşitli faaliyetlerle tüm günün geçirilebileceği mekanlar haline dönüşüyor. Bunun öncülüğünü yapan ABD'de 20 seneyi aşkın bir zamandır çok işlevli spor alanları gözlemlenirken, Avrupa'da bu dönüşümün başlangıcı daha yakın bir zamana tarihleniyor.
Avrupa'daki bu dönüşümün ana nedeni ise, özellikle 80'li yılların ikinci yarısında stadyumlarda yaşanan kitle facialarına (1985 Heysel ve 1989 Hillsborough faciaları) dur diyebilecek, yeni bir planlama yaklaşımı gereksinimi oldu. Sporun endüstrileşmesiyle de yakından ilgili olan bu dönüşümün önderliğini, başta İngiltere olmak üzere Batı Avrupa ülkeleri yaptı. Spor yapılarının çok işlevli olarak planlanması günümüzde standart haline gelmeye başladı.
Yeni Projeler / Dünyadan Güncel Örnekler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın