Emirates Stadyumu, Kuzey Londra'daki Islington bölgesinin sivil mimarisine çarpıcı bir katkıda bulunurken aynı zamanda stadyumların kentsel dönüşümün aracı olarak kullanılmasına çarpıcı bir örnek. Stadyumun formu, içinde gerçekleşen oyunun yetenek ve atletik kapasitesine dikkat çekerken, zerafet ve dayanıklılığın dokunuşlarını, en güzel ve rakiplere karşı gözdağı veren bir stadyumun yaratılmasında kullanıyor.
Atıl bir alanda, 60 bin m²'lik alanda inşa edilen 60 bin kişi kapasiteli bu yeni stadyum Arsenal kulübünün yaklaşık 1.5 km.uzaklıktaki eski stadyumu Highbury'nin yerini alıyor.
Tasarım, arazinin çevresinden izole karakterini iki yaya köprüsü aracılığıyla değiştiriyor. Yapı, çevresini saran Viktoryen yerleşimlerle yarattığı ölçek farkıyla beklenmedik görünüşler sunan çarpıcı bir etki bırakıyor. Eliptik bir formun çevresi boyunca yerleştirilmiş 8 çekirdekten destek alan çelik tripodlar, iki ana çatı kirişini destekliyor. Malzemeler yapının işlevinin kolayca okunmasına katkıda bulunurken, Arsenal taraftarlarının beklenti ve tutkularına da cevap vermeyi hedefliyor. Podyum seviyesindeki kuvvetlendirilmiş cam döşemelerin büyük kalabalıklara dayanıklılığı ön planda tutulurken, çıplak beton dolaşım çekirdikleri çelik ağ örtüyle daha da vurgulanmış. Alt kısmı kaplanmış olan metalik çatı örtüsü, çıplak beton tribünler üzerinde adeta yüzer gibi görünüyor.
Çevrenin yerleşim karakteriyle uyumlu bir şekilde, ses ve ışık kirliliğinin etkisini en aza indirmek üzere, stadyum arazide olabildiğince kuzeyde ve en yakın yerleşimden en az 100 metre uzakta konumlandırılmış. Ayrıca planlamada temel ulaşım altyapısı geliştirilerek, futbol nedeniyle oluşabilecek trafiğin en alt düzeyde tutulması hedefelenmiş. Tasarıma entegre edilen yeşil elemanlarla stadyum, arazinin geleceğe dönük ve sürdürülebilir bir biçimde gelişimine yardımcı olmayı hedefliyor.
Emirates Stadyumu, atıl bir alanın dönüşümünü hedefleyen entegre bir kentsel planlama denemesinin katalizörü olarak rol oynarken aynı zamanda İngiltere'nin en önemli dönüşüm projelerinden biri olarak 2 bini aşkın yeni konut ve 1800'ü aşkın yeni iş olanağı yaratılmasına katkıda bulunuyor. Çevresini saran geniş kamusal alanlarıyla bir kentsel parkta konumlanan yapının yerel halk için bir çekim noktası olması ve bu alanların maç günleri haricinde de kullanılması hedeflenmiş.
Emirates Stadyumu, aynı zamanda stadyumlarını yenileyen kulüplerin ekonomik anlamdaki kazanımlarına en iyi örneklerden biri. Özellikle kombine bilet satışlarından bir önceki sezona oranla gelirlerini % 46 oranında artıran kulüp bu alanda diğer Avrupa kulüplerini geride bıraktı. Maliyeti yaklaşık 300 milyon pound'u bulan stadyumun isim hakkı da 90 milyon pound karşılığında Emirates Havayolları'na satılarak bu alanda da öncü bir atılım gerçekleştirilmişti.
Ayrıca Arsenal kulübü eski stadyumu olan Highbury'den de gelir elde etmenin yolunu buldu. Eski stadyumun orjinal art-deco cepheleri korunup tribün kısımları yıkılarak bunların yerine, 4-7 kat arasında değişen lüks konut inşası için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Saha bölümünün ise botanik parkı olarak değerlendirilmesi planlandı. Highbury'nin pekçok olaya tanıklık etmiş efsanevi çimleri ise yapılan açık artırmayla taraftarlara satılırken, son sezonda sezonluk bilet sahibi olan her Arsenal taraftarına anı olarak oturduğu koltuğu satın alabilme hakkı tanındı. (Kaynak: HOK Sport)