Paris’in İlk Sıfır Karbon Salımlı Binası; Green Office Enjoy

Yeliz Kahya / 17 Ocak 2019
Kendi ürettiği enerjiyi tüketen Green Office Enjoy, Paris’in ilk sıfır karbon salımlı ofis yapısı olarak önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak. Yeşil binanın 10 Aralık'ta gerçekleşen basın toplantısına Mimarizm adına katılan Yeliz Kahya, Baumschlager Eberle ve Scape mimarlık ofisleri tarafından tasarlanan yapının üretim aşamalarını aktarıyor.

fotoğraflar: Luc Boegly

Kendi ürettiği enerjiyi tüketen ve Paris’in ilk sıfır karbon salımlı ofis yapısı olarak önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak Green Office Enjoy Batignolles Binası'nın tasarımı, Baumschlager Eberle ve Scape mimarlık ofisleri ortaklığında yürütüldü. 

Paris'in en yüksek ahşap binası Green Office Enjoy aynı zamanda şehrin çevre duyarlığı anlamında en sürdürülebilir yapısı. 

Green Office Enjoy, kentte tek başına yükselen bir yapı değil. Çevresinde devam etmekte olan değişimin bir parçası ve bu değişimin önemli bir aktörü. Yapı, Paris’in 17. Yerel İdare bölgesinde, 54 hektarlık bir alan üzerinde yeni gelişen önemli bir ulaşım merkezi. Green Office Enjoy, aynı zamanda, yeni ofis binalarıyla kentin önemli bir iş merkezi ve 2020 yılında 7500 sakine evsahipliği yapması öngörülen ZAC Clichy-Batignolles bölgesinin kuzey batı girişinde yer alıyor. Devam eden ve bitmiş projeleriyle öne çıkan kentin bu yeni bölgesi, içinde yer alan yapılar tarafından ortak olarak izlenen ekolojik kent vizyonu ile şekilleniyor. Bu vizyonla yapılarda ve altyapı sisteminde minimum enerji tüketimi, yenilenebilir enerji kullanımı ve fotovoltaik enerji üretimi amaçlanmış.  

Green Office Enjoy yapısı ise alana üç ayrı kanattan yayılan formuyla öne çıkıyor. Özelikle Mstislav Rostropovitch Caddesi’ne cephe veren iki kanat, tamamlandığında 10 hektar alanı kaplayacak olan Martin Luther King park alanına bakıyor. Bu iki kanatın oluşturduğu cephede, yapının kabuğu diğer yapılarla beraber caddeye estetik bir nitelik kazandırmış. Cephede yüksek açıklıkların ve alüminyum panellerin yarattığı dikey vurgu, Paris’in Haussmann mimarisine referanslar veriyor. Üçüncü kanatla ise yapı, raylı sistem alanına açılıyor ve kullanıcıyı farklı katlardaki teraslarla, giriş katından erişilebilen verandayla ve yarı açık alanlarla buluşturuyor. Giriş katındaki verandanın, yapının ekolojik yaklaşımında önemli bir rolü var. Bu verandayla bölgedeki parkın devamı niteliğinde bir mikro-ekosistem yaratılmak istenmiş. Yapının üç yöne açılan kanatları aynı zamanda Eiffel Kulesi'ne, Montmartre'de bulunan Sacré Coeur Bazilikası’na ve Paris Yüksek Mahkemesi’ne (Tribunal Grande Instance de Paris - TGI) stratejik görüntüler veren üç kent penceresi niteliği taşıyor. Farklı katlardan dışarıya açılan teraslar, yeşil verandaları ve büyük pencere açıklıklıları ile kullanıcıya, ofisin içindeyken bile hem yakın çevresi, hem de kentle diyalog kurma imkanı tanıyor. 

BE Architekten ve SCAPE imzalı 'Enjoy Paris Batignolles' şantiyesinden

Yaklaşık 3.350 m2’lik bir arazi parçasına yayılan yapı, demiryolu kirişini tamamen örten mevcut bir beton levha üzerinde gelişiyor. Tamamlandığında, 17.420 m2’lik bir alanda, 1250 kişinin kullanacağı yedi katlı bir ofise dönüşecek. Yapının dikey dolaşım merkezinde hizmet veren ahşap malzemeyle çevrelenmiş giriş holüyle ise, devamında yeşil bir avluya açılan ve buradan Martin Luther King Parkı’na bağlantının sağlandığı bir kamusal alan yaratılmış olacak.  

Yapının en önemli özelliği, yenilikçi bir tasarım yaklaşımı ile karbon tasarrufu yapıyor olması. Bunu sağlamak için iki önemli yol izleniyor. Yapının geniş teraslarına, 1.700 adet fotovoltaik panel yerleştirilmiş ve bunun bölgenin ısıtma istemi ile bağlantısının kurulması sağlanmış; böylelikle Green Office Enjoy tükettiğinden fazla enerji üretebiliyor. Yapı malzemesi olarak ahşap kullanımı yine karbon salımının azaltılmasını sağlayan önemli bir faktör. Ahşabın üç katı ağırlığa sahip olan beton sadece giriş katında, tren geçişlerinin yarattığı titreşimin etkisini azaltmak için kullanılıyor. Bunun dışında betondan oldukça hafif olan ahşap, yapım sürecinde 1500 ağaca karşılık gelen 2900 tonluk bir karbon tasarrufu sağlamış. Klasik lamine ahşap kiriş-kolon yapısı taban plaklarının üzerinden yükselirken; zeminde ise ses yalıtımını sağlayan çapraz lamine paneller kullanılmış. Yüzeylerdeki masif ahşap tabaklarda ise OSB paneller ve mineral yün ısı yalıtım plakaları kullanılmış ve üzerleri alüminyum plakalarla kaplanmış. Tüm bu teknik özelliklerin dışında, ahşap malzemenin dışarıya açılan geçirgen yüzeyleri kullanıcıyı içine alan bir mimari deneyim yaşatıyor. Binada klima kullanılmamasının, ancak pencerelerin kullanıcılar tarafından açılıp kapatılabilmesinin, soğutma ve ısıtma açısından rolü büyük. Bina içindeki tavanlarda doğal ışığın etkili bir şekilde kullanılması ise yapının enerjiyi tutumlu bir şekilde kullandığının önemli bir kanıtı.  


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :