Renkli Dyologlar’ın Bu Haftaki Söyleşisi Şerif Yenen ve Jale Kulin Arasında Gerçekleşti

mimarizm.com / 20 Temmuz 2020
DYO’nun, AURA İstanbul işbirliği ile gerçekleştirdiği söyleşi serisinin bu haftaki konukları, Seyahat Uzmanı - Seyahat Yazarı Şerif Yenen ve İç Mimar Jale Kulin’di.

DYO’nun, AURA İstanbul iş birliği ile gerçekleştirdiği “Renkli DYOloglar” serisinin yedinci canlı yayınında Seyahat Uzmanı - Seyahat Yazarı Şerif Yenen ile İç Mimar Jale Kulin Anadolu medeniyetlerini, eski uygarlıkları, Göbeklitepe’yi, Çatalhöyük’ü, Ayasofya’yı, Topkapı Sarayı’nı, ülkemizdeki müzeciliği ve zengin tarihi eserleri içeren çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Bir diplomat çocuğu olarak çok farklı kültürlerde yaşadığını söyleyen Jale Kulin ‘’Türkiye’ye döndüğümde bizim ülkemizdeki çok katmanlı kültür, uygarlıklar birikimi, müthiş doğal güzelliklerle, dolu dolu bir coğrafyada yaşadığımızı derinden hissettim’’ dedi. Kulin ‘’Bu kadar karmaşık kültürlerin birleştiği bir coğrafyada gen yapısını, mimari yapıyı, renk dokusunu sizin bakışınızdan ele alıp küçük bir Anadolu gezisi yapar mıyız?’’ diyerek sözü Şerif Yenen’e bıraktı.

Biz dünyanın en önemli topraklarında yaşıyoruz diyerek söze başlayan Yenen;  Avrupa, Asya ve Afrika Kıtaları’nın kesiştiği nokta olarak Anadolu’nun köprü, geçiş noktası, medeniyetlerin beşiği ve insanlık tarihi açısından ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

“Göbeklitepe’deki Bulgular Dünyayı Yerinden Oynattı”

Yenen, ilk tarımın da Anadolu’da olduğunu hatırlatan Kulin’e, henüz tarım olmadan önce avcı toplayıcıların bu bölgeye geldiklerini, keşfettikleri arpayı, buğdayı işlenebilir hale getirerek, yiyecek peşinde koşma kaygısını aşıp yerleşik düzene geçmeye başladıklarını ifade etti. Buna bilim insanlarının ‘’Neolitik Devrim’’ dediklerini sözlerine ekleyen Yenen, son zamanlarda Anadolu’da yapılan kazılarla çok çeşitli bulguların elde edildiğini de ifade etti.

Göbeklitepe’nin müthiş bir buluş olduğunu, dünyayı yerinden oynattığını söyleyen Yenen Göbeklitepe’deki yaşam biçimini ve mimari yapıyı anlattı. Yenen, Neolitik dönemin Kuzey Mezopotamya’da başladığını, Anadolu’da başlayan yerleşik hayatın bir - iki bin yıllık ara ile tüm dünyaya yayıldığını ifade etti.

“İstanbul’un Rengi Erguvan”

Konuşmalarına müzeler, müzelerin mimari yönleri ve sergileme tekniklerini irdeleyerek devam eden Kulin ve Yenen müzelerden sonra Türkiye coğrafyasının renklerini konuştu. Kulin’in  sorusu üzerine Yenen “Karadeniz yeşil ve yeşilin her tonu, Ege ve Akdeniz turkuaz-yeşil kombinasyonu, Anadolu ise sarıdır.” dedi. Yenen İstanbul’un rengini ise “İstanbul’un rengi Erguvandır. Bizans döneminde hanedana ait bir renk olarak seçilmiş, gücün, asaletin ve iktidarın simgesi olan Erguvan rengi, o dönemlerde halkın kullanımına yasaklanmıştır.” şeklinde tanımladı.

Neolitik dönemden başlayarak, Kalkolitik ve Tunç dönemine kadar pek çok dönemden bahseden konuklar; mimari yapılardan, renklerin ve kimliklerin nasıl değiştiğine kadar ele aldıkları konular ile çok renkli bir sohbet gerçekleştirdi.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :