“Tarihi Yapılar için Deprem Risklerinin Yönetimi Kılavuzu"nda deprem bölgesindeki tarihi yapılarda daha fazla çökmeyi önleyecek askılama, dondurma yöntemleri ile kültür molozunun muhafazasının nasıl yapılacağına yer veriliyor.
Tarihi Yapılarda Deprem Risklerinin Yönetimi Sempozyumu (2017) 'nda yayımlanan kılavuz:
"Kültür mirası açısından çok zengin olan ülkemizde tarihi yapılar büyük bir çeşitlenme göstermektedir. Anadolu'nun aktif bir deprem kuşağı üzerinde bulunması nedeniyle, yurdumuzdaki tarihi yapılar depremlerden etkilenmişlerdir. Kimi hasar görüp onarılmış, kimi de tümden yıkılarak yeniden yapılmıştır.
Depremlere bağlı olarak gelişen hasarların azaltılması, anıtların sürekli bakımlarının yapılması ve izlenmesi ile mümkün olmaktadır. Uzun süren bakımsızlık dönemleri, çevrelerindeki inşaat faaliyeti tarihi eserleri zayıflatmakta, hasara açık duruma getirmektedir. Kültür mirasının depremden korunması sorunu ile karşı karşıya olan birçok ülke, afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken çalışmalara eşit ağırlık veren “Bütünleşik risk yönetimi" yaklaşımını benimsemektedir.
“Tarihi Yapılarda Deprem Risklerinin Yönetimi Kılavuzu”, tarihi yapılarda deprem tehlikesine karşı gelişebilecek risklerin yönetimi için afet öncesi risk değerlendirmesi, risk azaltma ve hazırlık, afet sırasında acil müdahale ve afet sonrasında iyileştirme aşamalarını ayrı başlıklar altında ele alan ve her safha için stratejik, taktik ve operasyonel aşamaları bilimsel ve teknik yönden tanımlayan bir rehber olmayı hedeflemektedir.
Depremde hasar gören tarihi yapılara yapılacak ilk müdahale sırasında bu konuda özel olarak yetiştirilmiş uzmanların yer alması ve müdahalelerin zaman yitirilmeden gerçekleştirilebilmesi için yasa ve yönetmeliklerde “acil durum müdahale" süreçlerinin tanımlanması önerilmektedir.
Türkiye'de ilk kez hazırlanan bu kılavuzun, uygulamalarda karşılaşılan sorun ve yeni deneyimlerle gözden geçirilmesi, sürekli olarak güncellenmesi planlanmaktadır. Kılavuzda yer alan konuların bilimsel araştırmaları özendirmesi, yapılacak araştırmalar ve bilimsel katkılarla kapsamın genişlemesi umut edilmektedir."
Kılavuzun pdf kopyasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.