YILLIK: Annual of Istanbul Studies'in Üçüncü Sayısı Yayında

mimarizm.com / 26 Ocak 2022
Dr. Yavuz Sezer ve Profesör Doğan Kuban’ın hatıraları ve entelektüel miraslarına adanmış olan YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in üçüncü sayısı çıktı.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün hakemli ve açık erişim dergisi YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in üçüncü sayısı yayınlandı.

Dr. Yavuz Sezer (1979 – 2021) ve Profesör Doğan Kuban’ın (1926 – 2021) hatıraları ve entelektüel miraslarına adanmış olan YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in üçüncü sayısı İstanbul’un farklı dönemleri üzerine, çeşitli perspektif ve metotlarla yazılmış beş araştırma makalesi içeriyor.

Erken Kariyer Makale Ödülü, Ezgi Dikici’nin erken modern İstanbul’da saray ağalarının mülklerini haritalandıran ve saray mensuplarının kentle nasıl ilişkilendikleri hakkında yeni bir perspektif getiren çalışmasına verildi. Gavin Moulton’ın Şişli Camii hakkındaki çalışması, yirminci yüzyılın ortasında mimarlık pratiğinin Osmanlı mimari mirasını nasıl yeniden tahayyül edip sahiplendiğini incelerken, Semra Horuz on dokuzuncu yüzyılın sonunda Avrupa seyahatine çıkan Osmanlı entelektüellerinin gittikleri şehirlere nasıl İstanbul’u hayal ederek baktıklarını ve Osmanlı başkenti hakkındaki amaçlarını bu şehirlere nasıl yansıttıklarını gösteriyor. Gökçen Erkılıç, İstanbul’un liman coğrafyası ve kıyı şeridinin dönüşümünü materyalist bir metodolojiyle ele alırken, Muhammed Tatlısu, Karabet Keşişyan’ı on dokuzuncu yüzyıl sonu yirminci yüzyıl başı Osmanlı matbuatında kilit bir rolde konumlandırıyor.

Meclis bölümünde, Danışma Kurulu’nun üç üyesi Koray Durak, Cemal Kafadar ve Christine Philliou’nun yol göstericiliği ve editörlüğünde İstanbul Araştırmaları’na Müdahaleler serisi sunuluyor. Roland Betancourt, Ayasofya’nın “yüceliğinin” ötesine geçen “etik bir Bizans tarihi” yazmayı öneriyor. Zavier Wingham, tekinsiz Arap Bacı karakteri üzerinden Osmanlı toplumunda Siyahlık ve literatürdeki temsillerini (ya da temsil edilmeyişini) tartışmaya açıyor. Son olarak Lerna Ekmekcioglu, Ermeni kayıplarının önemini vurgulayabilmek için başka türlü yapan bir Türkiye akademisi düşlüyor. Meclis bölümünde bu özel dosyanın dışında M. Baha Tanman’ın Haseki Camii’nin yakın zamanda tamamlanan restorasyonu hakkındaki notlarını yayımlıyoruz. Cabinet bölümünde Alison Terndrup, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan, on sekizinci yüzyıldan bir resmigeçidi tasvir eden bir on dokuzuncu yüzyıl gravürünü inceliyor. In Memoriam bölümünde Zeynep Ahunbay ve Zeynep Kuban mimarlık tarihçisi Doğan Kuban’ı iki ayrı yazıyla anıyor.

Son yirmi yılın mimari pratik ve söyleminden, Justinian’ın meşhur bronz atına kadar farklı konularda dört kitap ve iki sergi incelemesinin bulunduğu YILLIK, her zamanki gibi İstanbul Kaynakçası’nın en güncel sürümüyle sona eriyor.

Derginin online içeriğine ulaşmak için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :