Yüzen Dikey Şehir

Tuba Tellioğlu Şeren / 08 Ağustos 2017
İtalyan mimarlık ofisi Luca Curci tasarımı “Vertical City/Dikey Şehir” projesi, modern kent fikrinin deniz üzerinde yükselen modüler bir yorumu.

Proje, sürdürülebilirliği nüfus yoğunluğuyla harmanlayarak bir sıfır enerji binası inşa etmeyi amaçlıyor. Projede, çevresindeki alandan koparılmış kompakt bir unsur olarak algılanan çağdaş bir gökdelen analizinden yola çıkılmış ve her seviyesinde yeşil alanların, doğal ışığın ve havalandırmanın bulunduğu bir yapı olarak yeniden yorumlanmış. Bu yeni yorum, gökdelende yaşayanların yapının her seviyesinde doğal unsurlarla bağ kurarak daha sağlıklı bir hayat tarzı edinmelerini sağlarken bir yandan da geleneksel topluluk konseptini yeniden gözden geçirmelerine olanak tanıyor. 

Binanın strüktürü, yatayda ve dikeyde tekrar edilebilen modüler bir prefabrik unsur üzerinde temellendirilmiş.  Bu strüktürel unsurun kendine özgü yapısı, her katı destekleyen bir 3D ağı yaratıyor. Strüktür, tüm binanın elektriğini sağlayan (üretilen elektrik çevredeki binalar için de kullanılabilecek düzeyde) fotovoltaik camlardan oluşan bir zarla kaplanmış.

Havanın ve doğal ışığın her seviyede dolaşımda olmasına imkan tanıyan binanın delikli yapısı, aynı zamanda yeşil alanların ve dikey bahçelerin de yaratılabilmesini sağlamış. 

10 modüler katmandan oluşan 180 katlı bina, 750 metre yüksekliğinde ve 3.750.000 metreküplük bir hacme sahip. Yaklaşık 25 bin kişinin ikamet edebileceği gökdelende 200 bin metrekarelik yeşil alan bulunuyor. 72 metre yüksekliğindeki tekrar edilebilen her modüler katmanın, bina içerisinde 120 metrelik bir boş alan yaratan genel çap uzunluğu ise 155 m. 

Deniz tabanı üzerine oturan yapıda; park alanlarının, teknik bölümlerin, spa ve gym gibi aktivite alanlarının bulunduğu denizaltı manzarasına sahip birçok kat da yer alıyor. 

Dikey şehre su, hava ya da kara yoluyla ulaşılabiliyor. Binanın dairesel formlu temeli, dış ve iç rıhtımların ve 3 farklı deniz girişinin yerleştirilebilmesini sağlamış. Geniş tekneler dış bölümdeki iskeleye demirleyebilirken özel tekneler iç rıhtıma geçiş sağlayabiliyor. Anakarayla bağlantı ise bir yaya köprüsüyle sağlanmış.  Kulenin tepesinde ise bir helikopter pisti bulunuyor. 

Proje hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :