Haliç’in 4. Köprüsü: 'Metro Geçişi'
Aysun KOCA
/ 09 Kasım 2012
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1998 yılında yapımına başlanan Taksim-Yenikapı metro hattının bir parçası olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, mevcut Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde, Azapkapı ile Unkapanı arasında yapılıyor.
Dünyanın en ünlü köprü mimarı Santiago Calatrava bile Köprünün tasarımı için İstanbul'a getirilmişti. Sonuçta, tasarımı Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ait olan bir proje uygulanmaya başlandı. Ancak, köprü ile ilgili tartışmalar hala sürüyor; bir yandan da köprü inşaatının büyümesiyle siluete ve tarihi dokuya verdiği zarar ortaya çıkıyor.
Haliç, İstanbul için doğal ve tarihi nitelikleri bakımından çok özel bir bölge... Burası için yapılacak herhangi bir plan veya proje için çok özenli çalışılması, ihtiyaç ve kısıtların iyi belirlenmesi gerekli.
Haliç Metro Geçiş Köprüsü
İnşaatı devam eden ve uzunluğu 936 metre (deniz üzerindeki uzunluğu 460 metre) olan Metro Geçiş Köprüsü'nün ortası raylı sistem, iki kenarı ise yaya kullanımına açık bir şekilde tasarlanmış. Köprünün ortasında bir adet metro istasyonu bulunuyor. Söz konusu istasyon, köprünün genişlemesine neden olması ve metroyu bu noktadan kullanacak olan yolcuların köprünün yarısını yürümek zorunda kalmaları nedenleriyle çokça eleştirilmişti.
Taksim-Şişhane-Unkapanı-Şehzadebaşı-Yenikapı hattın önemli bir parçası olan Haliç metro geçişi, Şişhane eteklerinde Azapkapı'da yeryüzüne çıkıyor, bu köprü üzerinde Haliç'i geçtikten sonra Süleymaniye eteklerinde tekrar yer altına giriyor.
Haliç metro geçiş köprüsü ile ilgili projeler 06 Temmuz 2005 tarihinde Koruma Kurulu'nca onaylanmıştı. Onaylandığı 2005 yılından itibaren yoğun tartışmalara konu oldu. Tartışmaların temelini köprünün Tarihi Yarımada siluetine vereceği etki oluşturuyor. Asma sistem olarak projelendirilen köprüde taşıyıcı kule uzunluğu başlangıçta 82 metre idi. UNESCO tarafından İstanbul'un Dünya Miras Listesi'nden çıkarılarak "risk altındaki dünya miras listesine" alınabileceğini ifade etmesi ve Koruma Kurulu'nun bu yüksekliği kabul etmemesi üzerine, kule yükseklikleri önce 65 metreye, sonra 55 metreye kadar düşürülmüş ve uygulama bu şekilde başlatılmıştı.
Köprünün renginde de değişiklik yapılarak, ilk projede yer alan altın sarısı beyaza dönüştürülmüştü. Projenin, Ekim 2013 sonunda tamamlanacağı belirtiliyor.
Sonraki sayfada: UNESCO uyarıları ve KTVKK onay süreci >>>>>
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın