13 Ekim – 12 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İstanbul Tasarım Bienali hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor.
Proje başvuruları tamamlandı; sıra üretimde
Bienal küratörleri Emre Arolat'ın "Musibet", Joseph Grima'nın ise "Adhokrasi" başlıklarını taşıyan sergileri için proje başvuruları 2 Haziran tarihinde tamamlandı. Kentsel tasarımdan (çevresel, kentsel ve bölgesel planlama) mimariye, endüstriyel tasarımdan fotoğraf, grafik, moda, tekstil ve interaktif tasarıma, ilgili tüm diğer yaratıcı alanlar da dâhil olmak üzere çok geniş bir yelpazeye sahip olacak sergilere toplam 514 başvuru yapıldı.
Her iki sergi için Türkiye'den 236 proje başvurusu gelirken; ABD, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Yunanistan'ın da aralarında olduğu 48 ülkeden toplam 278 başvuru yapıldı.
Emre Arolat, "Musibet: Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlam'ın Estetizasyonu" başlığını taşıyan sergisinin küratoryel çerçevesini, şimdiki zamanın İstanbul'unu kentsel ve mimari tasarım bağlamında irdeleyerek oluşturacak. "Dönüşüm" ve "Anti-Bağlam" gibi iki ana başlıktan oluşan bu kurgunun ilk başlığında, İstanbul'da gündemde olan kentsel dönüşüm projeleri, ikinci başlıkta ise yenidünyanın evrensel kabulleri, yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.
Joseph Grima'nın bürokrasinin tam karşıtı olan "Adhokrasi" başlığını taşıyan sergisi ise tasarım dünyasında son dönemdeki en belirgin değişikliklerden biri olan, son kullanıcının artık tasarım ve üretim sürecinin bir parçası olması eğiliminden yola çıkarak; tasarımcı, kullanıcı, üretici arasındaki geleneksel ilişkilere ve ağır işleyen bürokratik süreçlere meydan okuyan, dinamik karmaşık ve yenilikçi bir yapıya sahip olacak.
New City Reader "Endüstri", "Finans" ve "Otomotiv"e odaklanıyor
İstanbul Tasarım Bienali, "New City Reader" gazetesiyle sokaklara yayılıyor. Bienalin sonuna kadar, iki haftada bir yayımlanan ve şehrin farklı noktalarına asılan veya dağıtılan "New City Reader" gazetesinin farklı başlıklarla hazırlanan her sayısında kent, mimari ve kamusal alana dair makaleler yer alıyor.
New City Reader'ın ikinci sayısı: "Eşik/Threshold"
Gazetenin Ağustos ayında yayınlanan "Mektuplar/ Letters" başlıklı sayısında, yazar Orhan Pamuk, yazar Joseph Kanon, mimarlık tarihçisi Charles Jencks, küratör, eleştirmen, sanat tarihçisi Hans Ulrich Obrist, mimar Alejandro Zaero-Polo gibi dünyaca tanınmış 18 ismin İstanbul'u farklı yönleriyle anlattığı hikaye ve mektupları yer aldı. "Mektuplar/ Letters" sayısının konuk editörlüğünü ise 2013 Lizbon Mimarlık Trienali Şef Küratörü Beatrice Galilee üstlendi.
Gazetenin yine Ağustos ayında yayınlanacak "Endüstri / Industry" başlıklı 6. sayısının konuk editörlüğünü Arkitera Mimarlık Merkezi'nin yönetim kurulu üyesi Ömer Kanıpak üstleniyor. Eylül'de okurla buluşacak "Finans / Financial" başlıklı 7. sayının konuk editörlüğünü ise Th-ey yapacak. Eylül ayında ayrıca, konuk editörlüğünü tasarım stüdyosu Superpool'un yaptığı "Otomotiv / Automotive" başlıklı gazete de sokaklarda yerini alacak. Toplamda 16 sayı olması planlanan gazetenin içeriğine bienalin web sitesinden ulaşılabiliyor.
Akademi Programı'ndan özel proje sergileri
İstanbul Tasarım Bienali, eğitim dünyasının etkinliklere katılımını sağlamak ve bienalin ana teması "Kusurluluk" (Imperfection) hakkında daha farklı bakış açıları sunan bir içeriğe ulaşmak amacıyla, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kıbrıs'ta bulunan 26 üniversitenin 74 bölümü ile işbirliği gerçekleştiriyor.
Üniversitelerin, kentsel tasarım, mimarlık, endüstriyel ürün tasarımı, grafik tasarım, iç mimarlık, yeni medya tasarımı, moda tasarımı ve iletişim tasarımı disiplinlerindeki bölümleri, 2011-2012 akademik yılı içerisinde, bienal teması üzerine birçok farklı açılımla gerçekleştirilen atölyeler, ders projeleri ve yarışmalarla ortaya çıkan değişik ürün ve fikirler sunacak. Bunun yanı sıra, panel ve kolokyum gibi etkinliklerle, tasarım bienali izleyicilerine farklı alanlarda zengin bir içerik sunulacak.
Akademi Programı'na katılan üniversiteler, projelerini İstanbul'daki kampuslerde veya kendi belirledikleri mekânlarda sergileyecekler. Bu sayede bienal süresince bienal takipçileri, bu projeleri şehrin dört bir yanına yayılan mekanlarda ücretsiz olarak izleme fırsatı yakalayacak.
Akademi Programı'na katılan üniversiteler:
Anadolu Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Işık Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Moda Akademisi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, T.C. Beykent Üniversitesi, T.C İstanbul Kültür Üniversitesi, T.C. Maltepe Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi
Sonraki sayfalarda: Atölye Çalışmaları izleyiciyle buluşuyor // Yaratıcı Film Kuşağı Programı ve diğer etkinlikler >>>>>