İstanbul Tasarım Bienali'nde Yaratıcı Film Kuşağı Programı İstanbul Tasarım Bienali, Kasım ayında gerçekleştirilecek "Yaratıcı Film Kuşağı" ile bienal takipçilerine yaratıcı alanları kapsayan zengin bir seçki sunacak. Farklı ülkelerden yaklaşık 18 yaratıcı dokümanter filmin gösterileceği film kuşağında, mimarlıktan moda tasarımına, ürün tasarımı, grafik tasarım ve gastronomiden kentsel tasarıma uzanan bir yelpazedeki filmler, Mimarlar Odası, Pera Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi'nde gösterime sunulacak.
"Yaratıcı Film Kuşağı" programında belgesel sinemacısı Gary Hustwit'in her biri farklı bir tasarım disiplinine odaklanan ve tüm dünyada büyük bir başarı kazanan ünlü tasarım üçlemesi, yönetmenin katılımıyla İstanbullu seyircilerle buluşacak. Üçlemede yer alan Helvetica, Objectified ve Urbanized filmlerinin özel gösterimlerine ek olarak, yönetmenin katılacağı özel bir oturum da düzenlenecek.
Program kapsamında ayrıca Norman Foster, Karl Lagerfeld ve Philippe Starck gibi efsaneleşmiş tasarımcılar hakkındaki çeşitli filmler de bulunuyor. "Yaratıcı Film Kuşağı"nda, tasarımcı ve sinemacıların katılacağı söyleşiler de gerçekleştirilecek.
"Yaratıcı Film Kuşağı" programının gösterim günü ve seansları Eylül ayından itibaren bienalin web sitesinde duyurulacak.
Bienal, Paralel Katılımcı Programı ile zenginleşiyor
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, New Museum işbirliği ve Audi Urban Future Initiative sponsorluğunda, Idea City Istanbul başlıklı seminer, 11 Ekim 2012 tarihinde Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlenecek. Aynı zamanda bienalin seminer sponsorluğunu üstlenen Audi tarafından gerçekleştirilen "Audi Urban Future Awards" yarışması ve ödül töreni de bienal kapsamında, 18 Ekim 2012 akşamı İstanbul'da yapılacak.
İstanbul Tasarım Bienali çerçevesinde, yaratıcı alanlarda faaliyet gösteren firmalar, mimarlık ve tasarım stüdyolarına yönelik hazırlanan Paralel Katılımcı programı kapsamında, katılımcılar kendi kurumsal kültürlerini bienal izleyicisi ile paylaşacak. Program içerisinde yer alan firmalar kendi mekanlarında, bienal teması "Kusurluluk" (Imperfection) ile bağlantılı etkinlikler gerçekleştirerek, kendi özgün yorumlarını ziyaretçilere sunacak.
Program kapsamında katılımcılar; atölye çalışmaları, sergi, seminer, söyleşi, ürün tanıtımları, tasarımcı sohbetleri, video gösterileri gibi katılımcı, etkileşimli ve/veya tasarım alanına artı değer koyabilecek etkinlikler düzenleyecekler. İstanbul Tasarım Bienali ziyaretçileri, bienal süresince, program kitapçığından veya internet sitesinden ulaşabilecekleri takvim aracılığıyla, İstanbul'un çeşitli semtlerinde yer alacak bu etkinlikleri takip edebilecekler. Paralel Katılımcı programına şu ana kadar katılan firmalar arasında, ARMAGGAN, Arzum, BMS, ÇEBİ, +D Group, Dhoku, Dilek Hanif, Ersa, Mozaik, NORDist, Koleksiyon Mobilya ve Zebra Design Factory yer alıyor.
İstanbul Tasarım Bienali'nin etkinliklerinden biri olan "Tasarım Yürüyüşleri" kapsamında İstanbul'un farklı bölgelerinde seçilen tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye ve imalathanelerin yanı sıra çeşitli mimari yapılar gezilecek. "Tasarım Yürüyüşleri" katılımcılara, tasarımın çeşitli disiplinlerine ve değişik evrelerine dair bilgi edinme ve gözlem yapma olanağı sunacak.
İstanbul Tasarım Bienali Yayınları
İstanbul Tasarım Bienali için üç yayın hazırlanıyor. Bienal sergileri ve paralel etkinliklerin yer alacağı ve Superpool tarafından tasarlanan yaratıcı kent haritası, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve İstanbul Modern'in yanı sıra etkinliklerin yapılacağı diğer mekânlarda ve İstanbul'un çeşitli merkezlerinde ücretsiz olarak dağıtılacak. Bienal kapsamındaki etkinliklerin tüm detaylarının yer alacağı program kitapçığı etkinlik girişleri ve İKSV gişesinden alınabilecek. Ayrıca, 3 ciltten oluşan bienal katalogu, bienal süresince satışta olacak. Katalogun tasarımını, İstanbul Tasarım Bienali web sitesinin tasarımı yapan ve aynı zamanda DOMUS Dergisi'nin tasarımcısı olan Marco Ferrari ile Elisa Pasqual gerçekleştiriyor.