Kentin Görünmeyen Yüzleri...

Yasemin ŞENER / 06 Aralık 2012

Aktif Strüktürler v2'de Galata ve Göktürk bölgelerini ele alma nedeniniz neydi? Bu iki bölgeyi nasıl algılıyor ve birbiriyle nasıl karşılaştırıyorsunuz?

AD: Aslında temelde ilgi alanımız daha çok Galata'ydı. Kentin ne kadar hareketli olduğunu ve kentteki kontrastları anlatabilmek için bir de onun karşıtı bir bölgeyi seçmemiz gerekiyordu. Bu bağlamda da Göktürk'ü enteresan bir örnek olarak ele aldık. Biliyorsunuz Göktürk, şehir dışında, tamamen yapay olarak üretilmiş bir alan. Kapalı duvarlar ve kapılar ardında bir kentsel kompozisyon. Bu duvarlar arkasındaki durumdan dolayı çok iyi kentsel mekanlar ortaya çıkmıyor. Paylaşılan mekanlar Galata'daki kadar kaliteli değildi ama bunu etkileyen etmenleri araştırmak daha enteresan oldu.

Aktif Strüktürler v2, sesin yanı sıra hangi disiplinlerden, nasıl yararlanıyor?

AD: Yine saha kayıtları yapıldı. Sesin bir mekanı etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyoruz açıkçası. Öte yandan, mekanı anlamak için de önemli bir veri. Bunun için de birçok farklı kategori kullandık. -Yaya odaklı bir araştırma yaptık. Yürüdüğümüz alanda etrafımızdaki duvarla mı ilişki kuruyoruz, yoksa zemin katta iletişime geçebileceğiniz bir fonksiyon var mı, bunları inceledik. Kamusal ulaşıma izin veren mekanlar olup olmadığı önemliydi.

Bunun haricinde yapıların zemin katlarında mimarlığın nasıl şekillendiğini ve bunun orayı nasıl canlandırdığını, beklenmedik ve planlanmamış fonksiyonları araştırdık. Göktürk'te tamamen her şey planlandığı gibi uygulanmış ve öyle devam ediyor. Ama Galata'nın dinamik ve canlı hayatının altında biraz da başka fonksiyonlara ev sahipliği yapması yatıyor. Çoğu zamanının apartmanları olarak tasarlanmış yapılar, şu an  resim atölyesinden tutun da marangoz atölyesine kadar çeşitlenen bir fonksiyon aralığında kullanılabiliyor. Birçok beklenmedik fonksiyonla karşılaşıyorsunuz ve bu da yine bölgeye renk katıyor.

Projeyi bu tür gruplar ve kategoriler üzerinden gerçekleştirdik. Aslında birçok farklı detayın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir işti. Her detayın belirli bir puanı vardı. Duvar olması -1 ise, birinci katta kamusal bir fonksiyon olmasi +1 değerle vurgulandı. Bunlar toplandığında da sergide gördüğünüz soyut harita ortaya çıktı.

RA: Yeni medya sanatlarında son dönemde sıkça proje üretilen alanlardan birkaçına çok yakınız. Özellikle görsel üretim sürecini, toplanan bilginin tasarlanıp sunulmasına dayalı tutmak birçok alanı üst üste getiriyor. Grafik tasarım, bilgi mimarlığı, hareketli grafik tasarımı, yaratıcı kod tasarımı gibi birçok alanın çakışmasından yararlanan bir proje hayal ediyoruz.

>>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :