Kentin Görünmeyen Yüzleri...

Yasemin ŞENER / 06 Aralık 2012

Performansın teknik süreci hakkında da bilgi verebilir misiniz? Ses nasıl oldu da böyle bir görsel ve mimari performansa dönüştü?

AD: Aktif Strüktürler'in temelinde klasik anlamda bilinenlerin aksine mekanı nelerin oluşturduğunu araştırma fikri var. Ses mi, ışık mı, akustik performans mı, mekanın ısısı mı, ya da bienaldeki projemizde olduğu gibi kaldırımlar mı, sınırlar mı, duvarlar mı?

Bildiğimiz mimarinin ötesinde mekanı tanımlayan öğeleri araştırma fikriyle yola çıktık. Yapı Kredi Kültür Merkezi özelinde de böyle bir durum söz konusuydu. İstiklal Caddesi'ndeki akustik performansı göz önüne aldık. Bunun için Cumartesi gecesi, Cuma öğlen ve Pazar sabahı olmak üzere üç farklı zamanda saha kaydı yapıldı. İstiklal Caddesi'ni baştan sona üç kez kaydettik ve desibeli, şiddeti ve çeşitliliğine göre bu sesleri üst üste bindirerek bir fiziksel performans haritası çıkardık.

Yaratılan yüzeyde İstiklal Caddesi ile paralel, sürekli bir eğri var ve caddeyi tarif ediyor. Onun dağılıp açılması, o alandan ne kadar çok insanın geçtiği ve ne kadar farklı ses grupları oluştuğu ile bağlantılı olarak şekillendi.


Örneğin, Galatasaray'da birçok farklı etkeni bir arada görebiliyorsunuz; birkaç frekans aralığından dolayı yüzey buruşmaya tekabül ediyor. Aslında yaptığımız şey bir tür ses haritalama. Daha sonra bu, üç boyutlu bir yüzeye dönüştü. Teknik tarafta parametrik üretimler ve haritalamalar yaparak işin temelini oluşturduk. Daha sonra Kerim Karaoğlu'nun yaptığı ses kompozisyonuna göre aynı yüzeyin farklı oluşlarını üretmiş olduk.

RA: Belirlenen rotalarda, akustik bilgisi yüksek ses kayıtları aldık. Bu bilgileri gündelik algılama biçimlerimizin dışına çıkarıp kullanmayı denedik. Kimi zaman bir sokakta duyabileceğimiz birçok ses detayını fark edebilirken, kimi zaman bu ses bilgisini dijital tekniklerle manipüle ederek kompozisyon haline getirdik. Yine bu dönüşüm süreci de grafik elemanların animasyonuna sebep oldu. Eş zamanlı hareketli grafik üretim tekniklerini kullanarak, kentsel ses verisinin görsel anlam kazanmasını hedefledik.

>>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :