SALT Galata, Hem Kentin Hem Bölgenin Araştırma Üssü Olacak

Amber EROYAN / 21 Kasım 2011

SALT Galata Hakkında
 
SALT Galata bünyesinde yer alan "SALT Araştırma" ; 40.000 başlık altında toplanmış yaklaşık 100.000 basılı yayını içeren kütüphanesi ve dijital ortama aktarılmış 1 milyonu aşkın belgeye erişim sağlayan arşiviyle; öğrenci, akademisyen ve araştırmacılara önemli bir kaynak sunuyor. Yeniden tasarlanan Osmanlı Bankası Müzesi'ne ev sahipliği yapmayı sürdüren bina; 219 kişi kapasiteli oditoryum, çok sayıda katılımcıya çalışma olanağı sunan atölyeler, kafe, restoran, mağaza ve sergi alanlarını içeriyor.
 
SALT Araştırma, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Garanti Galeri'nin arşiv ve kütüphane kaynaklarının birleştirilmesiyle oluşturuldu. Sanat, mimarlık, tasarım, şehircilik, sosyal tarih ve ekonomi tarihi konularına odaklanan yaklaşık 40 bin yayını kapsayan SALT Araştırma; kitap, dergi, makale, CD/DVD ve tezlerden oluşan kütüphane ile dijital ve fiziki dokümanları içeren arşivi bir araya getiriyor.  "Kütüphane 2.0" standartlarına göre tasarlanan mekan, bireysel ve grup çalışmalarına olanak tanıyan; nitelikli, konuksever ve rahat bir ortam sağlıyor.
 
Kalıcı koleksiyonuyla SALT Galata'da ziyaretçilerle buluşan Osmanlı Bankası Müzesi, Türkiye'de özel bir banka tarafından kurulan ilk müze olma niteliğini taşıyor. Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi'nin bünyesinde 2002 yılında hayata geçirilen müzede; Osmanlı Bankası'nın 80 yıllık faaliyet döneminde yaşanan önemli değişiklikler, gelişmeler ve krizler kronolojik olarak ele alınıyor. Aynı dönemin şube binaları ve müşterilerinin faaliyet alanları da vurgulanıyor. Her öğesinin, ait olduğu dönemin siyaseti, ekonomisi, toplumu hatta gündelik yaşamı ve kültürü bağlamında incelendiği bir mekân olan Osmanlı Bankası Müzesi, yalnızca kurumun öyküsünü aktarmakla kalmayıp, bir dönemin yaşam temsilini de sunuyor. Arşiv ve konsept çalışmasını Prof. Dr. Edhem Eldem'in yürüttüğü müzenin tasarımını Bülent Erkmen yaptı. Sergileme birimlerinin tasarımı ve sergilemenin gerçekleştirilmesi çalışmaları Yeşim Bakırküre ile Ypsilon Tasarım tarafından gerçekleştirildi.

 
SALT Galata'nın Mimarisi
 
SALT Galata, düzenleyeceği programlar kadar mimarinin deneyimlenmesi açısından da önemli bir durak olmayı hedefliyor. SALT Galata'nın, Fransız mimar Alexandre Vallaury'nin imzasını taşıyan binası, anıtsal ölçeğinin yanı sıra, ön ve arka cephesindeki mimari üslubun farklılığı nedeniyle de İstanbul'da benzersiz bir örnek teşkil ediyor. Bankalar Caddesi'ne bakan ön cephe neoklasik ve neorönesans tarzı yansıtırken, eski İstanbul'a bakan arka cephe ise oryantalist çizgiler taşıyor. 19. yüzyılın sonunda Osmanlı Bankası için genel müdürlük binası olarak tasarlanan tarihi yapı, 2000 yılından itibaren Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi'ne, 2002'den bu yana da Osmanlı Bankası Müzesi'ne ev sahipliği yapıyordu.
 
SALT'ın iki tarihi binasını yeniden işlevlendirme çalışmaları, Ağa Han ödüllü Mimar Han Tümertekin liderliğindeki bir ekip tarafından yürütüldü. Mekânsal kurgu, yapının özgün karakterini vurgulamak ve SALT'ın çokkatmanlı programının gereksinimlerini karşılamak için yeniden yaratıldı. SALT Galata'nın iç mekânları için farklı tasarım ve mimarlık ofisleriyle çalışıldı. Binada yer alan mağazayı Ömer Ünal, ofisleri Superpool, oditoryumu Zoom, atölyeleri Arif Özden ve Tanju Özelgin, kütüphaneyi Şanal Mimarlık, kafe ve restoranı Mimarlar Tasarım ve Zehra Uçar, danışma bankosu ve ziyaretçi tuvaletlerini Autoban tasarladı. Binanın, işaretleme ve yönlendirme tasarımı ise Koray Özgen tarafından gerçekleştirildi.
 
Sonraki sayfada: SALT Galata Açılış Sergileri 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :