Bir Mimari Fotoğrafçılık Markası: Altkat

Pınar Ersü, Y. İç Mimar-Aydınlatma Tasarımcısı / 26 Aralık 2019
Yapının ruhunu anlamak ve fotoğraflarına yansıtmak en büyük tutkusu olan Alp Eren ile, Altkat Fotoğrafçılık markası altında mimari fotoğrafçılığa başlama hikayesini ve en az mimarlar kadar hassas ele aldığı mesleğini konuştuk.

Beşiktaş Balık Pazarı - GAD

Kısaca eğitiminden ve iş tecrübenden bahseder misin?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü'nde okudum. Üniversitenin son senesinde, çektiğim yapı fotoğraflarından oluşturduğum portfolyo ile beraber mimarlık ofisleriyle iletişim kurdum ve bu sayede birkaç ofisle çalışmaya başladım. Mezun olduktan sonra 2012 yılının Kasım ayında Altkat Mimari Fotoğraf'ı kurdum ve o günden bu yana çalışmalarımı sürdürüyorum.

Bakü Olimpiyat Stadyumu

Mimari fotoğrafçılığa hep ilgin var mıydı? Mimari dışında iş ve hobi amaçlı fotoğrafladığın bir alan var mı?

Açıkçası mimariye ilgim her zaman vardı. Babamın mimar olmasının bunda rolü olduğunu düşünüyorum. Ben de lisedeyken kısa bir süre de olsa mimar olmayı hayal etmiştim, ancak sayısal bölümünün bana göre olmadığını anlayınca mimarlık okuma planlarım da değişmek durumunda kaldı.

Evimizde, babamın mesleği gereği özellikle iç mimari fotoğraflarının olduğu birçok kitap vardı. Arada sırada bunları karıştırırdım; ancak fotoğraf bölümüne girdikten birkaç sene sonra mimari fotoğrafçılık ilgimi çekmeye başladı. Hatta üniversiteye yeni başladığım zamanlarda babamın iki mimar arkadaşı beni bu alanda çalışmaya ikna etmeye çalışmışlardı. Bana verdikleri, iç mekan çekimleri için çok da uygun olmayan ekipmanla bir iç mekan çekimi bile yapmıştım. Benim için zorlayıcı bir deneyim olmuştu ama yine de bir süre sonra yapı fotoğrafları çekmenin benim için çok keyif verici olduğunu keşfettim. 

Bisiklet Evi - Ulaş Mimarlık

Şu anda iş dışında yalnızca gezmeye gittiğim yerlerde fotoğraf çekiyorum. Aslında işin doğrusu, gittiğim yeni bir yeri fotoğraf çekerek keşfetmek bana çok büyük bir keyif veriyor. Başka alanlarda çekim yapmaya arada niyetlensem de, gözüm hep yapılara kayıyor. Bunun dışında, bisiklet sporu fotoğrafçılarını takip ediyorum. Bu spora olan kişisel merakımdan ötürü ileride belki bu alanda da çalışmalar yapabilirim. 

Mimari fotoğrafçılıkta sana en çok keyif veren unsur nedir?

Birden fazla unsurdan bahsedebilirim aslında. 10 saat üzeri, hatta yaz ayları 15 saate kadar varan çekimlerle beraber bir yapıyı fotoğraflayarak keşfetmek, ilk bakışta görünmeyen açılarını bulmanın, ışık değişimiyle beraber yapının da değişimini gözlemlemek, bazen ise zorlu coğrafi ve hava koşullarına karşı mücadele etmek, gün batımında güneşle yarışarak en güzel kareyi yakalamaya çalışmak ve belki de hiç gitmeyeceğiniz yerlerde günlük hayatınızda tanışmayacağınız insanlarla tanışmak, işimi  keyifle ve tutkuyla sürdürmemi sağlıyor.

Akasya AVM - Novum Structures​

Altkat Fotoğrafçılık markanı oluştururken nasıl bir süreçten geçtin? İsminin hikayesini bizimle paylaşır mısın?

Ben 10 yaşlarındayken, ailem yaşadığımız evin alt katını kiralamıştı. Zamanla bu küçük daire bir atölyeye dönüştü. Lise yıllarımdan itibaren bazen çalıştığım, bazen de arkadaşlarımla buluştuğum, içinde çok güzel anılarımın olduğu ve zaman içinde Altkat olarak bahsettiğimiz bir yer oldu. Artık orayla bir bağlantım kalmadı ama isim olarak yaşamasını istedim ve markamın adı oluverdi. Logo çalışmasını 2012 yılında, işlerini çok beğendiğim arkadaşım Ali Emre Doğramacı yapmıştı ve hala bu logoyu kullanıyorum.

DoğuDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Slash Architects

Bildiğim kadarıyla bir ekibin yok. Her işi kendin tek başına yürütüyorsun. Bunun en büyük sebebi sadece kendi gözüne ve tarzına güvenmen mi?

Çekimler esnasında, yapıda tek başıma vakit geçirmek gözümün daha aktif ve yaratıcı olmasını sağlıyor. Yalnız çalışınca dikkatimi daha rahat veriyorum. Çalışırken çok ekipman da kullanmıyorum ve bu olabildiğince hızlanmamı ve daha fazla detayı görmemi sağlıyor.

Aynı alanda çalıştığım ve beğendiğim birçok insan var. Bu kişilerin gözlerine güvenmediğimden ötürü değil; ancak yıllar içinde geliştirdiğim ve alıştığım çalışma tarzı, en azından şu an için yalnız çalışmamın en geçerli sebebi. Bir fotoğraf çekiminin gerçekleştirilmesinden, son halini aldığı düzenleme kısmına kadar işleri tek başıma yürütmemin zorlukları olsa da, süreç her zaman bana keyif veriyor.

Zorlu PSM

Rixos Eskişehir SPA&Thermal Hotel - GAD

Mimar ve iç mimarlar dışında hangi alanlardaki işverenler seninle çalışmak isiyor?

Çalışmaya ilk başladığım zamandan bu yana inşaat firmalarıyla iş yapıyorum. 2014'ten bu yana, cephe malzemecileri, ışık ve ses sistemi tasarımcıları ve tedarikçileri, mobilya üreticileri gibi yapıya ilişkin sektörlerden işverenlerle de çalışıyorum. Bu çekimlerin doğrudan ürün odaklı değil de mimari fotoğraf kapsamında olması benim için heyecan verici oluyor.

Hatıralarında kamerayı ilk kez eline alışınla ya da ilk kez mimari bir yapıyı fotoğraflayışınla ilgili bir anı var mı? 

2005 yılında yarı profesyonel bir Sony kamerayla fotoğraf çekmeye başladım. Babam çalıştığı işleri belgelemek için kullanıyordu. Kameranın “Sepia” modunu sevdiğimi hatırlıyorum. Ben bu kamerayla sonrasında üniversitede bölüme girerken teslim ettiğim fotoğrafları da çekmiştim. 

Üniversitenin ikinci sınıfında bir ara gezi fotoğrafçısı olmaya niyetlenmiştim. Buna dair çekimler yaparken aslında gözümün hep yapılara kaydığını ve mimariye özel bir ilgim olduğunu keşfettim. O noktadan sonra tamamen yapı odaklı fotoğraflar çekmeye başladım.

Citreon Paris Showroom - C42

İşverenlerin seni yönlendirmesine ne kadar maruz kalıyorsun? Bu senin sanatındaki özgürlüğü kısıtlıyor mu?

Birbirinden çok ayrılmasa da farklı yöntemlerden bahsedebilirim. Ben işverenlerime olabildiğince söz hakkı vermeye çalışıyorum. Öncelikle yüzyüze ya da e-mail üzerinden yapı hakkında konşuyoruz. Yapının üç boyutlu görselleri, planı ve varsa kendileri tarafından çekilmiş görsellerini görmek istiyorum ve özellikle istedikleri açılar varsa belirtmelerini istiyorum.

Çoğunlukla işi bana bırakıyorlar; ama bazı çekimlerde kendileri de yer alıyor ve belli bir noktaya kadar açılara beraber karar veriyoruz. Fotoğraf açıları konusunda en katı işverenlerle çalışırken bile kendime ek bir zaman yaratıp planlanmayan kareleri de çekiyorum. Baktıkça çekiyorum ve çektikçe görüyorum. Çok sayıda kare çekmek ve alternatifle çalışmak hem üretim kısmında beni tatmin ediyor hem de işverenin yapmış olduğu projeyi daha detaylı ve hatta bazen görmediği bir şekilde görmesini sağlıyor.

Gebze Ali Nuri Çolakoğlu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi​ - Norm Mimarlık

Sence iyi bir mimari fotoğraf ne demek?    

Sürekli mimari fotoğraf çeken ve başkaları tarafından çekilen fotoğrafları da takip eden birisi olmama rağmen bu soruya cevap verirken biraz zorlanacağım. Birkaç etmen olabilir. Bir fotoğrafın yalnızca yapıyı gösteren bir araç olarak kalmayıp; bakan kişinin içinde birtakım hisler uyandırdığı ve bir ruha sahip olduğu zaman “iyi” olduğunu düşünüyorum. Bu elbette ışık ve o an yapının içinde ve etrafında olup bitenle olan ilişkisi ile şekilleniyor. Bu hareket bazen insanla, bazen ışık-gölge ya da sadece objelerle sağlanıyor. Bazen ise öyle bir açı yakalanıyor ki, bu ritim yalnızca yapıyla bile ortaya çıkabiliyor.

Living Modular Unit - Teke Architects

Yapılarda seni en çok etkileyen özellikler nedir?  En çok hangi özellikleri / alanları fotoğraflamak senin için heyecan verici oluyor?

Birbirini takip eden formlar, malzemeler ve renkler arasındaki benzerlik ilişkisi, ön plan ve arka plan ilişkisi, yansıma ve ışık-gölge dengesi bakımından açı zenginliği sunan unsurlar bana çok ilham veriyor.

Bir mekanı ya da yapıyı günün hangi saatinde çekmek mi senin için daha keyifli? Hangi ışık sence mekanın ruhunu en iyi yansıtıyor?

Bir mekanda sabahın ilk ışıklarıyla beraber çalışmaya başlıyorum. Gün ilerledikçe ışığın gelişine göre bazı açıların ne zaman çekileceğini planlıyorum. Yapının ışıkla beraber değişimini takip etmek işin en güzel kısımlarından birisi benim için. Sabah saatlerinde başlayan süreç, gün batımında telaşla ışığı kovalamakla devam ediyor, sonrasında alacakaranlık esnasındaki vurucu gökyüzü tonlarını ve yapının yapay aydınlatılmış halini görüntüntülemekle sonlanıyor. Hepsinin yapıya dair olduğunu ve yapının ruhunu yansıttığını düşünüyorum.

Swissotel Bodrum - Novum

Yapının ya da iç mekanın büyüklüğüne göre değişse de genel olarak çekime ne kadar zaman harcıyorsun?  

Bu mekanlara ve koşullara göre değişiklik gösteriyor. Örneğin daha az müdahale şansımızın olduğu bir dış çekim, yalnızca sabah saatlerinde isteniyorsa 2-3 saat kadar sürüyor. Ofis, mağaza gibi daha fazla müdahale şansımın olduğu alanlarda düzenlemeye bağlı olarak 3 saat ve üzeri diyebilirim. Bir yapının hem içini hem dışını, hem gün içinde hem de gece çekince bu süre kışın 10 saat yazın 15 saatlere kadar varabiliyor.

Şans eseri beklenmedik bir açıda ya da durumda harika bir kare yakaladığın oldu mu hiç?

 2017 yılı Şubat ayında, Yozgat'ta ACE Mimarlık için yaptığım Aquapark çekiminde her şey yolunda giderken, tam gün sonuna doğru tripod, içerinin ısısı ve dışarının soğuğuyla beraber epey nemlenmişti ve bir anlık dikkatsizliğimle elimden kaydı. Tam dik olarak lensin üzerine düştü ve lensin ön camı paramparça oldu. O anın üzüntüsü, öfkesi ve çaresizliğiyle beraber Yozgat'ın tepe bir noktasında o açı için hiç de tercih etmeyeceğim bir lens kullanmak durumunda kalmıştım. Ancak sonuç beklediğimden iyi çıkmıştı.

Yozgat Yüzme Havuzu Binası - ACE Mimarlık

Fotoğraflarını çekmekten en çok keyif almış olduğun proje hangisi oldu?

Çekim süreci ve yapıların bana vermiş olduğu açılardan ötürü, Heerim Architects'in Bakü Olimpiyat Stadyumu ve Slash Architects'in 38°30° Çiftliği Peynir Fabrikası çekimleri hatırımda güzel birer deneyim olarak kaldı.

38°30° Çiftliği Peynir Fabrikası - Slash Architects

Sence mimari fotoğrafların üzerinde oynanması, eklemeler çıkarmalar yapılması ya da ışığın değiştirilip bambaşka bir kompozisyon yaratılması ne kadar doğru? 

Işıkla ilgili olarak, çekim esnasında da, Lightroom ve Photoshop programlarında düzenlerken de çok müdahaleci olmayı sevmiyorum. Bir yapının tanıtımı olduğu kadar bu işin önemli bir kısmı belgelemek ve bunu minimum rötuş ile yapmaya çalışıyorum. Düzenleme kısmına çok fazla ekleme çıkarma işi bırakmadan, fotoğraf çekimi esnasında fotoğrafı son göreceğimiz haliyle çekmeye çalışıyorum. Çıkartılan ve değiştirilen öğeler genellikle mimari işçilik hataları oluyor.

Yaklaşık 9 yıldır markan hayatına devam ediyor. İşin ile ilgili ilerideki yıllar için herhangi bir hedefin ya da gerçekleştirmek istediğin bir hayalin var mı?

Öncelikle amacım, çizgimi bozmadan, üzerine ekleyerek devam etmek. Her proje benim için yeni bir deneyim. Keyfini de, kaygısını ve heyecanını da her zaman yaşıyorum. Fotoğraf çekimi süreçlerini her zaman bu duygularla yaşamak isterim. 2020'li yıllarda daha mobil ve uluslararası işler de yapan bir fotoğrafçı olmak en büyük hayalim.

Kayseri Ticaret Odası - A2 Tasarım

Seninle çalışmak isteyenler nasıl ulaşabilir?

E-mail adresim olan alp@altkat.com'dan bana yazabilir ve www.altkat.com üzerinden yapmış olduğum çalışmaları merak edenler inceleyebilir. Aynı zamanda altkat_photography adlı instagram hesabımı da takip edebilirler.

Karacabey Ziraat Odası - D211


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :