Standart İnsan Yoktur, Alternatifler Her Zaman İyidir
mimarizm.com
/ 21 Mayıs 2010
Avrupa'nın 22 ülkesinde, 'herkes için tasarım', 'herkes için yaşanabilir kentler' temalı çalışmalar yürüten EIDD- Design For All Europe platformu, dün akşam (20 Mayıs) Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü'nde bir tanıtım konferansı gerçekleştirdi.
Kale Tasarım Merkezi, TAG Platform ve Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü Yönetimi Programı'nın işbirliği ile düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan EIDD Yönetim Kurulu Başkanı Finn Petren ve Dış İlişkiler Yöneticisi Pete Kercher, platformun amaç, ilke ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Kale Grubu Şirketleri Kurumsal İletişim Müdürü Asiye Bodur ve TAG Platform Proje Yürütücüsü Neslihan Şık'ın açılış konuşmalarının ardından söz alan Finn Petren ve Pete Kercher, tasarım yoluyla daha eşitlikçi, katılımcı, erişilebilir ve sürdürülebilir çevreler üretilebileceğine inanan plancı, mimar ve tasarımcıları bir araya getiren platforma ilişkin deneyimlerini paylaştılar.
Sunumunda EIDD- Design For All Europe'un organizasyonel yapısı ve misyonu üzerine odaklanan Finn Petren, İrlandalı tasarımcı Paul Hogan'ın "İyi tasarım destekler, kötü tasarım engeller" sözünü slogan olarak benimseyen platformun çalışmalarına ilk olarak 1993'te başladığını belirtti.
"Ortalama insan yoktur"
Konuşmasının ilk bölümünde 'Design for All' (Herkes için Tasarım) konseptini ele alan Petren, 'ortalama/standart insan' üzerinden tasarım yapmanın doğru olmadığını, çünkü 'ortalam insan'ın olmadığını, tasarımın, mümkün olduğunca çok insan tarafından kullanılabilecek şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Petren bu görüşünü EIDD'nin 2004 Stockholm Deklarasyonu'ndaki şu madde ile destekledi: "Tasarım, mevcut durumların, dilenen koşullara göre düzenlenmesidir".
'Liberal çeşitlilik' mesajı ile hareket ettiklerini dile getiren Petren, standart ya da ortalama insan yerine insan çeşitliliğini (yaş, cinsiyet, işlevsel yetiler, kültürel özellikler vs) temel alan ve tüm aktörleri sürece dahil eden bir karar verme mekanizması önerdiklerini söyledi. Bu eksende gerçekleştirilecek tasarım çalışmalarında ise meslek ve tasarım okullarının bir arada çalışmasının önemine dikkat çekti.
Daha sonra platformun organizasyonel yapısına geçen Petren, platformun kurulduğu dönemde, EIDD-European Institute for Design and Disability (Avrupa Tasarım ve Engelliler Enstitüsü) olan adının daha sonra EIDD-Design For All Europe (EIDD Avrupa - Herkes için Tasarım) olarak değiştirildiği bilgisini verdi.
Hem teoriye hem de uygulamaya dayanan ve sürdürülebilirliği temel alan EIDD Design For All Europe'un; sosyal planlama, mimarlık ve tasarım disiplinleri arasında köprü görevi gören tek uluslararası organizasyon olduğunun altını çizdi.
Gerek bireylerin gerekse kurumların katılımı ile çalışmalarını yürüten platformun, Avrupa'nın 22 ülkesindeki önemli STK'larla da işbirliği içinde olduğunu ve her gün daha da büyüdüğünü ekledi.
EIDD'nin Stratejik çalışmaları
Son olarak EIDD Design For All Europe'un misyonuna değinen Finn Petren, ana hedeflerinin, farklı topluluklar nezdinde kamu bilinci ve farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Bu kapsamda 4 farklı ölçekte strateji oluşturduklarını bildirdi:
1. Avrupalı yönetimler ile stratejik ilişkilerin kurulması: 2009 yılının Avrupa Yaratıcılık Yılı (European Yar of Creativity) olması nedeniyle belli gelişmeler kaydedildi. 'DG Enterprise and Industry' ile güçlü ilişkiler kuruldu.
2. Avrupalı ticari topluluklar ile stratejik ilişkilerin kurulması: Ürünlerdeki 'kalite işareti'ne (quality mark) ilişkin ortak çalışmalar yürütülüyor.
3. Uluslararası organizasyonlar ve akademik çevre ile stratejik ilişkilerin kurulması: Cumulus (Uluslararası Üniversiteler, Sanat, Tasarım ve İletişim Okulları Birliği) ve Icograda (Grafik Tasarımı Birlikleri Uluslararası Konseyi) ile bir arada çalışılıyor.
4. Platformun iç hedeflerini desteklemeye ilişkin stratejilerin geliştirilmesi: Platform olarak küresel ölçekli bir tasarım yarışması ve iletişim kampanyası düzenleniyor. Sosyal medya tanıtım faaliyetlerinde etkin olarak kullanılıyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın