Türkiye'nin Çağdaş Turizm ve Rekreasyon Yapıları Belirlendi

mimarizm.com / 05 Mart 2013

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin 'Turizm ve Rekreasyon Yapıları' adlı ikinci kitabı yayımlandı.

Kitapta, Türkiye'de 2000 yılı sonrasında inşa edilen otel, tatil köyü, pansiyon, restoran, kafe, bar, misafirhane, eğlence merkezi, kamp, yol üstü tesisleri gibi turizme yönelik yapılardan oluşan 50 projelik bir seçki yer alıyor.

Tatil, eğlence ve dinlenme alışkanlıklarımızın nasıl değiştiğini de gözler önüne seren kitap, Doç. Dr. Zafer Yenal'ın tabiriyle, "tatil" mekanları ve "başıboş zamanlar" için tasarlanmış mimari projelerin son zamanlarda dikkat çeken örneklerini bir araya getiriyor.


  7800 Çeşme, EAA, İzmir


  Argos in Cappadocia, Argos Yapı, Nevşehir


  Burç Beach I – II, Erginoğlu&Çalışlar, İstanbul

Konaklama ve rekreasyon yapıları olarak 2 ana kategoride hazırlanan kitapta; yabancı mimarların Türkiye'de yaptıkları uygulamaların yanı sıra, Türk mimarların yurtdışı uygulamaları da yer alıyor. Mardin'deki Kasr-ı Nehroz'dan Ankara'daki Mogan Doğa Parkı'na, W Hotel ve Esma Sultan Yalısı'ndan JW Marriot Ankara ve Adam&Eve'e, Kaş Marina'dan Burç Beach'e, Alaçatı Yel Değirmenleri Parkı'ndan Bursa'daki Tike Restaurant'a, kitapta yer alan projelerin en önemli ortak özelliği, iş dışında kalan zamanlardaki tüketim pratiklerine ev sahipliği yapmaları...


  Cornelia Diamond Golf Resort, Atölye T, Antalya


  Kaş Marina, Mozaik Mimarlık, Antalya

Editörlüğünü Banu Binat ve Neslihan Şık'ın yaptığı kitapta, her proje için kendi mimarının yorumu yer alıyor. Tasarımını Zekiye Nazlı'nın yaptığı ve Deniz Güner'in mimari eleştirileriyle katkıda bulunduğu kitapta; sektörü ve yapı türlerini turizmci, mimar ve sosyolog bakış açılarıyla inceleyen değerlendirme yazıları yer alıyor.

Sosyolog Doç. Dr. Zafer Yenal, değişen tatil anlayışlarını ve bunun mekansal yansımalarını anlatıyor. Türkiye'deki pek çok turizm yapısının baş kahramanı olan mimar Tuncay Çavdar, tatil köylerinin ve "her şey dahil sistemi"nin doğuşuna değiniyor. Tavit Köletavitoğlu turizm yatırımlarının gelişiminden bahsederken, Dr. Sedef Doğaner ise akademik bir yaklaşımla yeni otel tasarımlarını etkileyen unsurları aktarıyor.


  Otel Kasrı Nehroz, Şerif Tunç Kurttekin, Mardin


  Kuum Otel, GAD, Muğla


VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin işbirliğiyle hayata geçirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi kapsamında ayrıca, bu yılın yapı tipi olan turizm ve rekreasyon yapılarından yola çıkılarak, tatil kavramına odaklanan bir güncel sanat sergisi hazırlandı.

"VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: LÜTFEN RAHATSIZ ETMEYİN" başlıklı sergi, 7 Nisan'a kadar İstanbul Modern'de izlenebilir.

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :