"Emre Senan'ın "Yahşibey'de bir yer aldım, şuraya bir bakar mısın?" demesiyle başladı her şey" diyor Nevzat Sayın. Yahşi Workshopların dördüncüsü bu sene, yine Dikili'ye bağlı bu köyde on kişilik bir grup, bir yaz okulu yürütücüsü ve Nevzat Sayın ile Sibel Özdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Nevzat Sayın'dan Yahşi Workshop'un hikayesini dinliyoruz:
"Yahşibey, Dikili'ye bağlı, 116 haneli ve 260 nüfuslu küçük bir köy ve 1940'ta kurulmuş. Olağanüstü hiçbir şey yok, her şey sıradan. Kendi içine dönük, kendi ölçeğinde sessiz sakin yaşayan bir yer. Köyün evleri, sokaktakiler için neredeyse bir taş duvardan ibaret. Duvarlar içerisi hakkında çok az bilgi aktarıyor. Üstelik arazide yapılacak kazıdan çıkan taş, inşaat malzememiz olabilir. Kazıdan çıkanlarla ya da araziden toplananlarla duvarları bitirebiliriz. Böylelikle dışarıya bir şey atmaz, dışarıdan da bir şey almayız. Kapalı devre bir yapım yöntemi...
"İşçilikler de Dikili dışına çıkmadan çözülebilir; hiçbir şey taşıyıp getirmeden verili koşulları iyileştirerek dönüştürebilir, alışkanlıkların, bilinenlerin içinden ‘yeni' bir ‘şey' oluşturabiliriz.
"Emre'yle bütün bu konuları tartışıyorduk. Kendi halinde yaşamakta olan bir yere yapacağımız müdahalenin ölçeği ve üslubu çok önemliydi."
İlki 2006 yılında gerçekleştirilen Yahşi Workshop'un 2009 ayağı ise, yine yaz stajı kapsamında gerçekleşti. Katılımcılar bu stajın 1-15 Temmuz tarihleri arasındaki birinci bölümünü İzmir-Dikili-Yahşıbey köyündeki Emre Senan Tasarım Vakfı'nda "yaz okulu" olarak geçirdiler. İkinci bölüm ise İstanbul'da NSMH tarafından yapılmış ve yapılmakta olan yapılar ve şantiyelerde geçirilecek. İlk bölümde her gün birlikte oldular; ikinci bölümde ise 3-4 toplantı yapılması planlanıyor.
Bu süreç içinde İTÜ Yüksek Lisans Öğrencisi ve geçmiş dönemlerin yaz okulu öğrencilerinden Zeynep Ceren Erdinç, katılımcılara "yürütücü" olarak eşlik etti. Gidiş, geliş, yemek gibi ödemelerin katılımcılar tarafından karşılandığı workshop sırasında ayrı bir ücret ödenmedi. Ayrıca katılımcılar kendi yemeklerini kendileri pişirdiler. Sayın bu konuda "Bu da tasarımın bir parçası" diyor.
Yaz okulu programının birinci bölümünde, yani Yahşi Workshop'ta, mevcut köy dokusu içinde daha önce NSMH tarafından tasarlanıp yapılmış yapılar üzerinden gelenek, zanaat, malzeme, detay, görünmek, kaybolmak, teknoloji, süreklilik gibi kavramlar irdelenmeye çalışıldı. Mevcut yapıların rölevelerini alan, köy içinde yeni bir yapı önerisi üzerinde çalışan katılımcılar, bu önerinin köyden insanların da olduğu bir gece sunulması ile workshop programının sonuna geldi. Birinci bölüm sonuç ürünleri ise A3 boyutta bir dosya olarak düşünülecek.
Katılımcılar workshop boyunca Bergama ve Ailonai'ye antik kent gezileri ve deniz kaçamakları da yaptılar.
Yahşi Workshop 2009 Katılımcıları
Nevzat Sayın - NSMH
Sibel Özdoğan - NSMH
Zeynep Ceren Erdinç - Yaz Okulu Yürütücüsü
Nazar Engin – MSGSÜ, Grafik, 3.Sınıf
Onur Atay – ODTÜ, 3.Sınıf
Seçil Binboğa – ODTÜ, 3.Sınıf
Serdar Kızıltaş – YTÜ, 4.Sınıf
Mustafa Küstür – İTÜ, 2.Sınıf
Ecehan Esra Top – İTÜ, 3.Sınıf
Yekta İpek – İTÜ Mimarlık 3. Sınıf, İTÜ İnşaat 4.Sınıf
Çağrı Helvacıoğlu – İTÜ, 3.Sınıf
Matthıeu Van Peene – The Ecole Nationale D'acrchitecture De Paris-Belleville, 4.Sınıf
Naciye Çıracı – İYTE, 3.Sınıf
Emre Senan Yaz Okulu Tasarım Vakfı hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Tansel Korkmaz'ın Yahşibey ve Yahşi Workshop hakkında kaleme aldıklarını görüntülemek için ilerleyiniz. >>>>>>