2D1 Tasarım Toplantıları'nın "ofis" odaklı son buluşmasında, Y kuşağı çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak ve motivasyonunu canlı tutmak amacıyla tasarlanan "yeni nesil ofis"ler masaya yatırıldı.
Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM) Türkiye ve dünyadan yaratıcı yapı profesyonellerini bir araya getirecek bir platform oluşturmak amacıyla düzenlemeye başladığı 2D1 Tasarım Toplantıları, 'Ofis' başlığı ile devam etti. Deer Architects Kurucu Ortağı Cem Demirci, BİGG Working Culture Solutions ve Bakırküre Mimarlık Kurucusu Gürhan Bakırküre ve MoDus Architects Kurucu Ortağı Matteo Scagnol'un konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte; insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini göz önüne alarak, çevresiyle olan uyumuna göre tasarlanan, ergonomi, aydınlatma, malzeme, grafik ve etkileşim konularından beslenen 'ofis'ler ele alındı.
Etkinliğin açılışında, Fagerhult Uluslararası Distribütörler Kıdemli Satış Müdürü Robert Klarén, Arlight Proje Yöneticisi Menekşe Şeyma Kaya ve Nurus Tasarım Yöneticisi Gün Acar yeni çalışma kültürünün hızla değişen teknolojiyle birlikte ofislerin aydınlatma ve mobilya tasarımlarına nasıl yansıdığının üzerinde durarak, çözüm önerilerinden örnekleri katılımcılar ile paylaştılar.
"Biçim motivasyonu takip eder"
Yapı sektöründe edindiği profesyonel ve yönetimsel birikimi, hizmet, konut, ofis ve diğer farklı tipolojilerde ürettikleri projelere başarıyla aktaran Deer Architects Kurucu Ortağı Cem Dermirci, sunumunda, ofis tasarımında motivasyonu ve iş verimliliğini etkileyen mimari kararlar ve bunların çalışanlar üzerindeki yansımalarını ele aldı. Ofislerin, dünya genelinde büyük bir nüfusu barındırdığına işaret eden Demirci; yöneticilerin çalışanlarından verimli olmalarını beklediklerini ve bu anlamda en önemli anahtarlardan birinin 'çalışan motivasyonu' olduğunu söyledi.
Geçmişin ve günümüz ofislerinin arasındaki en önemli farkın bireyin, yani çalışanın konumlandırılma biçimi olduğuna işaret eden Demirci, "Eskiden ofisler, şirketlerin prestijleri için yapılıyordu ve o ofislerde en kolay değiştirilebilir unsurlar da çalışanlardı" dedi. Geçmişte çalışan motivasyonu için belirleyici olan maaş, prim, araç, kariyer, seyehat olanakları gibi şeylerin 2000'li yıllarla birlikte önemini kaybetmeye başladığını söyleyen Demirci; bu nokta da tasarımın bir araç olarak öne çıkmaya başladığını ifade etti.
Sunumunda, gerçekleştirdikleri bazı projeler üzerinden 'konfor, organizasyon kültürü, fonksiyon ve hiyerarşi'nin çalışan motivasyonunu nasıl farklılaştırabildiğinin örneklerini veren Demirci; elbette bugünün çözümlerinin yarının farklılaşmış ihtiyaçlarına yanıt veremez hale gelebileceğini, dolayısıyla 5-10 yıl sonra çok farklı içeriklerin konuşulabileceğini sözlerine ekledi.
"Y Kuşağı Ofisleri"
BİGG Working Culture Solutions ve Bakırküre Mimarlık Kurucusu Gürhan Bakırküre, Y kuşağının ihtiyaçlarına yanıt verecek ve motivasyonlarını artıracak yeni nesil ofislere ilişkin ipuçlarını içeren sunumunda, mimar gözüyle yeni çalışma ortamını ve modelini aktardı. Son 50 yıla dönük bir değerlendirme yapan Bakırküre, "Çalışma biçimlerimiz gelecekte de değişmeyecek. İnsanların birbiriyle olan iletişimi devam edecek. Yapılan iş aynı ama hiyerarşik ve tekdüze düzen değişiyor." dedi.
Teknolojik gelişmeler ve değişen neslin şekillendirdiği yeni çalışma ortamına dair anahtar kavramları mobilite, motivasyon, esneklik, sosyallik, aidiyet olarak özetleyen Bakırküre; Y kuşağı çalışanlar ile yapılan bir anketin sonucunda mekana ilişkin şu verilerin elde edildiğine işaret etti:
- %80 mevcut havalandırma, aydınlatma, renk düzeni, masa düzeni, mekan organizasyonundan memnun değil.
- %50 ofiste sosyalleşebileceği alanlara ulaşamadığını ifade ediyor.
- %75 odaklanmak için yalnız kalabileceği mekanlar olmasını istiyor.
- %90 gün içinde farklı mekanlarda çalışabilmek istiyor.
Yeni çalışma alanı konseptini anlatırken BİGG'in tasarladığı Red Bull, ING Bank, Deloitte, Roche ofis projelerinden de detaylar paylaşan Gürhan Bakırküre, teknolojinin getirdiği mobilite ve farklı iş yapma olanaklarının, ofislerde çeşitli çalışma modellerini bağımsızca sunma imkanı tanıdığına dikkat çekti.
"Detay dediğimiz şey, tasarımın özünü oluşturuyor" diyen Bakırküre, motivasyonu artırıcı ortamların bu sayede yaratıldığına işaret ederek; yemekhanenin kafeteryaya dönüştüğü, kış bahçesi ve eğitim alanı gibi sosyal alanların eklendiği yeni nesil ofislerde asıl amacın, çalışana güvenlik ve aidiyet duygusu veren, kendini değerli hissetmesini sağlayan mutlu ortamlar yaratmak olduğunu söyledi.
"Birlikte Çalışmak"
MoDus Architects Kurucu Ortağı Matteo Scagnol, ofis tasarımı konusuna geçmeden önce, kendi ofisleri bünyesinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti. "Paylaşmak ve birlikte çalışmak bir ofisin temel öğesidir" diyen Scagnol, 15 kişilik MoDus ekibinin, yaratıcı ve işbirliğine dayalı tasarım süreçleri sonucunda; sanayi, eğitim, sağlık, altyapı, kültür mirası, ofis ve konut gibi çeşitli işlevlerde yapılara imza attığını belirtti.
Ofislerde motivasyonun sadece oturma biriminin nasıl tasarlandığı ile ilgili bir konu olmadığını, çalışanın bu ofis ile gurur duyması gerektiğini ifade eden Scagnol; bu hissin yaratılmasında şeffaflık, renk kullanımı gibi unsurlardan yararlanılabileceğini, detaylar ile çalışmanın malzeme ve mekan kalitesine olumlu etkide bulunacağına değindi.
İtalyan ahşap firması Damiani için Bressanone'de gerçekleştirdikleri genel müdürlük binasına ilişkin bilgiler paylaşan Scagnol, ahşap bir kutu görünümündeki yeni ofis binasının, yaratıcı bir kumanda merkezi şeklinde tasarlandığını belirtti. Yapının kendisinin bir ışık-gölge oyunu olduğunu söyleyen Matteo Scagnol, her katın ayrı bir işleve (imalat, ofisler vb) denk geldiğini binada, açık kamusal alanın zemin kotu yerine ezber bozucu bir şekilde çatıda yer aldığını ekledi.
2D1 Ofis buluşmasının son bölümü olan After Work Ofis Sohbeti'nde ise konuşmacılar, YEM Etkinlikler Yöneticisi Zeynep Gülşen'in ve salondaki dinleyicilerin sorularını yanıtladı.