Zaha Hadid Hong Kong'ta

E. Seda Kayım / 26 Aralık 2007

Hong Kong Politeknik Üniversitesi, yeni eğitim ve araştırma yapısını projelendirecek olan mimarı seçti. Zaha Hadid , yapılan kapalı yarışmanın galibi olan projesini, Hong Kong'daki ilk kalıcı yapısı olarak hayata geçirecek. Hadid'in Londra menşei'li bürosu, ünlü Japon mimarlık bürosu SANAA ve Alman Sauberbruch-Hutton 'ı eleyerek projenin sahibi oldu.  Tasarım, dünyanın en iyi 60 üniversitesinden biri seçilen kurumun tasarım okuluna ev sahipliği yapacak.

Bir gemiyi andırdığı söylenebilecek Hadid tasarımı, bir liman-kara bağlantısı tünelinin hemen yanında yer alıyor. Toplamda 12 bin metrekarelik bir inşaat alanına sahip ve 1800 öğretim görevlisi ve öğrenci yi ağırlayacak kompleks, birbirine bağlanan ve bağlanan yüzeylerinde topoğrafik hareketlerle yükselen cam cephelere sahip ikiz yapılardan oluşuyor.  Bu heykelsi strüktürün dinamik dış yüzeylerinin yaratıcı enerji yayacağı düşünülüyor. Çoğunlukta şeffaf yüzeylerden meydana gelecek olan binanın giydirme sisteminde hemyüzey olmayan camlar kullanılacak. Yer yer parlak metal levhalarla kaplanacak olan perde duvarlar, cam üzerinde oluşturacakları yansımayla, yüzeyde bir tür su efekti yaratacaklar: Bunun kampüsün limanla olan ilişkisi bağlamında anlamlı bir karar olduğu düşünülebilir.

Yapının akıcı ve organik formunun, artık Hadid'in imzası haline geldiği söylenebilir. Yapının edineceği multifonksiyonel işlev açısından düşünülecek olursa, yapının estetiğinin işlevsel bir yansıma olduğu dahi söylenebilir: Okulda araştırma laboratuarları ile dijital medya, reklamcılık tasarımı, endüstriyel tasarım ve iç mimarlığa ait akademik programlar sürekli bir ortaklık mekanizmasıyla yürütülecek. Kulenin ilginç kompozisyonunu oluşturan elemanlar ise peyzaj, döşeme plakları ve havalandırma panelleri . Bu elemanlar, yüksek katlı yapıların alışılagelmiş tipografisini bozarak, yeni ve ikonik bir tasarım nesnesine dönüşüyorlar.

Yapının alt katları sergi alanları, kamusal alanlar ve bir tasarım müzesi barındıracak. Fakat yapının bu çok işlevli/ çok parçalı doğasında dikkati çeken bir farklılık yaratılacak: Yapı tamamen kolonsuz tasarlanıyor. Büyük ve bütüncül bir mekanda konumlanacak olan parçacıl mekanlar zaman zaman yalnızca cam duvarlarla birbirlerinden ayrılacaklar. Okulun yöneticileri tarafından böyle bir iç mekan planlamasının da, yaratıcı enerjinin sürekli olarak sıçraması ve dağılmasını sağlayacağına inanılıyor.

Şu anda basketbol sahası olarak kullanılan 5 bin 500 metrekarelik araziye oturacak bina, bumerang şekilli bir giriş holüyle kullanıcıları karşılayacak. 12 katlı yapı , giriş mekanından hareketle çevre peyzajını taklit/takip ederek, farklı bölümlerden öğrencileri de içine katan iç teraslar oluşturacak. Belli bir mahremiyet sağlayan bu iç teraslanmalar, aynı zamanda kamusal ve yarı kamusal mekanların ara kesitinde sürekli geçişlilikler sağlayarak yeni açık alan tipolojileri ortaya koyuyor. Zaha Hadid, okulu, kampüs üzerinde çok daha geniş ölçekli bir tasarım kültürünün parçası haline getirmeyi amaçladıklarını söylüyor.

Aslen hadid Hong Kong mimarlık sahneleme mecralarına çok da uzak bir isim değil. Hadid, 1972 yılında yapmış olduğu kariyerinin en büyük çıkışını, şehrin en popüler gezi mekanlarından biri olan Victoria Peek için tasarladığı ve birinci seçilen projesiyle yapmıştı. Fakat mimarın fütüristik tasarımı, yamaç boyunca kayan bir yatay gökdelen olarak düşlenmiş olsa da, uygulanamaz olduğuna karar verilerek yürürlükten kaldırılmıştı.

Yeni tasarlanacak olan yapının Hong Kong 'un kentsel gelişiminde etkili bir güç olması ve Asya'nın tasarım odağı haline dönüşmesi bekleniyor. Tam 51 milyon dolara mal olacak projenin 2011 yılında tamamlanarak kullanıma açılması planlanıyor.

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :