'Neredesin Firuze'de yıkılması gündemde olan İMÇ'yi PERPA'da yeniden kuran Ezel Akay, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?' de ise 13. yüzyıl Bursasını yoktan var ederek 'mekan'ı öykülerinin ana karakterlerinden biri haline getiriyor.
Türk sinemasının mekan kullanımı bakımından da en özgün yaratıcılarından Metin Erksan (Sevmek Zamanı'nın İstanbul'u nasıl unutulabilir?), 13.03.2006 tarihinde Radikal'de yayınlanan yazısında 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü' filmi için "coşturucu, heyecanlandırıcı, çarpıcı, kışkırtıcı, korkutucu, düşündürücü, tarihbilimci, sanattarihibilimci, tiyatrobilimci, edebiyatbilimci, masalbilimci, halkbilimci, söylencebilimci, öğretici, çılgınca güldürücü, sevinçten/kederden ağlatıcı, eğlendirici, estetikçi, etikçi" diyor ve ekliyor: 111 yıllık Türk sinemasının en istisnai filmi...
Bu övgülerin gittiği adres ise diskografisi henüz iki filmden oluşan (Neredesin Firuze, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü) Ezel Akay. Ezel Akay ya da bir öykü anlatıcısı olarak Ezop, çekmecelerinde bu iki filmden çok daha fazlasını tutuyor kuşkusuz. Film çekebilmek için enerjisinin önemli bir bölümünü reklam sektöründe harcayan Akay, bunun yanısıra aralarında Tabutta Roveşata ve Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak gibi 'başka türlü bir sinema'nın mümkün olduğunu hatırlatan filmlere de yapımcı olarak destek veriyor.
Neredesin Firuze için yerine Osmanlı konakları yapılması amacıyla yıkılması gündemde olan İMÇ'yi PERPA'da yeniden kuran Akay, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü'de ise 13. yüzyıl Bursasını yoktan var ederek 'mekan'ı öykülerinin ana karakterlerinden biri haline getiriyor. Başka zamanların başka insanlarının devindiği bu mekanlar, bir taraftan onların öykülerine alt metinler eklerken, diğer taraftan da mevcut olanın altını alabildiğine koyu bir tonla çiziyor ve malumu ilam ediyorlar. Aslında filmleri, gittikçe katmerlenen bir çocukluk düşü olarak da okumak mümkün: Bir gün kendi evini inşaa etmek.
Çektiği fotoğraflar ve sohbete katkısı için Sena Özfiliz 'e çok teşekkürler.