Bodrum Kalesi Açık Hava Sahnesi Yenilemesi

Armağan Ekiz Bayık, Başak Çolakoğlu Tüzer / 04 Şubat 2015
Bodrum Kalesi Açık Hava Sahnesi Yenilemesi

Bodrum Kalesi Açık Hava Sahnesi, 2014'ün Haziran ayında Ekiz Tüzer Mimarlık tarafından yeni yüzüne kavuşturuldu. Armağan Ekiz Bayık ve Başak Çolakoğlu Tüzer'in İlk Yapı'sı olan sahne projesini mimarlarından dinleyelim...


Topluma katkı sağlamaya yönelik çeşitli kültür-sanat projeleri yürüten Doğuş Grubu , 2014 yılında Bodrum Kalesi içindeki konser alanını yenileyerek mekân sponsorluğunu üstlendi. Yapılan çalışmalar ile Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Konser Alanı'nın teknik altyapısı ve peyzajı tamamıyla yenilenirken, mevcut tarihi doku korunarak, mekân çağdaş bir görünüme kavuşturuldu.



Eski ve yeni yapılar


Yapımı 1996 yılında gerçekleşen açık hava sahnesinin, ihtiyaçları karşılayamamasından ötürü yenilenmesi talebi, ilk olarak 2013 yılında gündeme geldi. İzleyici kapasitesinin artırıldığı ilk proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmayınca, mevcut yapı kontur ve gabarisine sadık kalınarak yapılan ikinci proje uygulandı (şekil 1).





Şekil 1


Bu projeye göre, kayalıklara oturan 1.380 kişi kapasiteli tribün yapısı mevcut durumuna göre yeniden inşa edilirken, 540 m2 kullanım alanı olan sahne yapısı üçgen bir geometri içinde yeniden düzenlendi (şekil 2). Böylece sahne önüne kadar uzatılması istenen çatı örtüsü konsol yükü hafifletilerek elde edildi.



Şekil 2


Her iki yapı da çelik konstrüksiyon ile inşa edildi. Strüktürel kararlarda belirleyici olan etkenler, yapıların 1. derece arkeolojik sit alanı içinde bulunması ve işin kısıtlı sürede bitirilmesi gerekliliği idi. Kazı imkânı olmayan alanda yapının temelleri toprak seviyesinin üzerinde tasarlanarak, yapının istenildiği zaman kullanımdan kaldırılabilmesi için çelik taşıyıcı bağlantılar bulonlu sistem ile çözüldü.



Karma kullanıma sahip yapı yazın opera, bale ve müzik festivallerine ev sahipliği yaparken, kışın yerel kurumların gösterilerine imkân veriyor. Bu karma kullanım, projenin mekânsal ve teknik çözümünde zorlayıcı bir etken olarak öne çıktı. Opera, bale ve müzik gösterileri farklı mekânsal ve teknik ihtiyaçları olan kullanımlar iken; yapının bulunduğu yerin sit alanı olması, ihtiyaç duyulan yükseklikleri sağlayamamayı da beraberinde getirdi. Bu durum, sahne tasarımında ihtiyaçların optimize edilmesini gerektirdi.



Yapının tarihi doku içerisinde bulunması yapı malzemelerinin seçiminde belirleyici oldu. Cephede kullanılan ahşap lameller ile ahşap yapının geçiciliği ve taş yapının kalıcılığı vurgulanmaya çalışıldı. Bu lamellerin alüminyum üzeri doğal ahşap kaplama oluşu, ahşap tüketimini minimize etmesi ve geri dönüştürülebilmesi nedeniyle tercih sebebiydi.

Planlama, kurul ve uygulama süreçleri birbirine geçişli yürütülen projede disiplin projeleri 2.5 ay, uygulama projesi ise 3 ayda tamamlandı.


Proje Künyesi

Mimari Tasarım: Ekiz Tüzer Mimarlık (Başak Çolakoğlu Tüzer, Armağan Ekiz Bayık)
İşveren: Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.
Statik Proje: C Yapı
Mekanik Proje: Rota Mühendislik
Elektrik Proje: Latek Mühendislik
Peyzaj Projesi:  Özgün Peyzaj
Yüklenici: Ege Yapı
Alan: 1.343 m2
Tamamlanma Tarihi: Haziran 2014


Plan ve kesitlere ait büyük görseller için ilerleyiniz >>>>>


İlgili İçerikler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :