TED Eskişehir Koleji Yerleşkesi

Yeşim HATIRLI / 03 Ocak 2013
TED Eskişehir Koleji Yerleşkesi

Anaokulu
, hem yerleşkedeki eğitim sürecinin başlangıç noktası olması, hem de arazinin girişinde bulunması nedeniyle yerleşkenin ‘vitrini' olma niteliği taşımaktadır. Yerel malzeme kullanımı, doğal havalandırma ve enerji-etkin sistem çözümleri yapının başlıca tasarım kriterleri arasındadır.

Renklerle farklılaştırılmış bağımsız birer kütle olarak yapıya takılan dersliklerin çocuklarda aidiyet duygusu oluşturabilecekleri düşünülmüş, ortak mekanların ise esnek tasarım anlayışı ile  farklı kullanım organizasyonlarına olanak verebilmesi amaçlanmıştır. Katlanır kapıları açıldığında oyun alanı ve sahneyle bütünleşen iç avlu hem görsel hem de fiziksel anlamda mekan kalitesini artırmakta, hem de çocukların kontrollü bir açık mekanda toprakla veya orada yetiştirebilecekleri canlılarla ilişki kurabilmelerini sağlamaktadır.




Her derslik bir yönde önündeki ahşap kaplama teras ile bahçeye açılmakta, diğer yönde ise yere kadar uzanan şeffaf yüzey ile orta mekanla görsel ilişki kurmaktadır. Bu ortak mekan, çocukların drama, oyun, konser ve yıl sonu gösterileri gibi pek çok etkinlik için kullanabilecekleri bir amfitiyatro ile son bulmaktadır. Yapının güney cephesinde, çocukların güzel havalarda rahatça oynayabilecekleri büyük bir bahçe bulunmaktadır.

Anaokulu dışındaki tüm birimler; ilköğretim (1-8), ortaöğretim (9-12) ve sosyal-idari merkez yapıları arazi eğiminden faydalanarak rampalarla kurulan yarım kot ilişkili bir ‘sosyal omurga' ile birbirine bağlanmaktadır. Bu ‘sosyal omurga' tüm birimlerin kamusal alanını oluşturmaktadır.

Bir iç sokak/alle karakterinde tasarlanan bu omurga, kantin mekanlarından teraslar ile tören alanlarına ve bahçeye çıkış imkanı sunarken, ilköğretim 1-5 ve 6-8. sınıflar ile lise ve sosyal merkez arasında kontrollu bir geçiş sağlamaktadır. Böylelikle istendiğinde tüm okul birimlerine denetimli ulaşım sağlanırken, farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin iletişim kurmalarına ve sosyalleşmelerine de imkan tanınmaktadır.

Sergi, atölye çalışmaları, panayır gibi sosyal aktivitelerin de bu sokak boyunca yer alması ve derslik dışı eğitimin sürekliliğinin sağlanması planlanmaktadır. Her bir kademe arasında iç sokakta yer alan kantin mekanlarında galeri boşlukları boyunca uzanan rampalar ile bu rampalara üç ayrı kotta takılan standart derslik dışı işlikler yer alır.

Fen, fizik, kimya, biyoloji ve yabanci dil labaratuvarları ile, teknoloji ve tasarım, müzik, görsel sanatlar işliği gibi ayrıcalıklı işlikler hem mekansal kurguları hem de teknik donanımları ile yapıda özelleşmekte, kullanılan kabuk yapı dili ve malzemeleri ile de hem iç hem de dış cephede vurgulanmaktadır.

Yapıdaki iç sokak/sosyal omurga bir ucunda ilköğretim I. ve II. kademe öğrencilerinin kullanacağı galerili bir kütüphane ile sonlanırken, diğer ucunda ana kütüphane-multimedia-öğrenim merkezi, gözlemevi, yemekhane ve performans salonu ile öğrenci kulüp ve dernek çalışmaları için mekanlar barındıran bir sosyal merkez ile eklemlenmektedir. Okulun muhasebe ve idari birimleri de bu bölümde ayrı bir giriş ile yer almaktadır.

I., II. ve III. kademe okul yapılarında girişi karşılayan bir atrium boşluğu ve bu boşluğun iki yanında sıralanan derslikler yer alır. Bu atrium boşluğu çatıdaki ışıklıklar ile aydınlanırken, en alt kotta bahçeye açılmaktadır. Her kademede alt kota inen merdivenler amfitiyatro biçiminde tasarlanmıştır. Böylelikle bu ortak alanlar hem öğrencilerin ders aralarında merdivenlerde oturarak bir araya gelmelerini sağlar, hem de pek çok etkinlik ve gösteri için sahne ve seyir imkanı sunar.

                 

>>>>>


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :