Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi

Amber EROYAN / 01 Mayıs 2013
Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi

Genç mimarlar Efe Emre Usman ve Dilvin Hazal Akkaya'nın, 2009 yılında kurdukları UA Mimarlık bünyesinde hayata geçirdikleri 'İlk Yapı'ları Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi, 23 Nisan Çocuk Bayramı'yla birlikte kapılarını açtı.

Coğrafya öğretmeni Mesude Engin ve Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan çocuk tiyatrosu ve kütüphane binasının hikayesini  Usman + Akkaya'dan dinliyoruz:


"Gölgelerin Bile Renklere Kavuştuğu Bir Mekân: Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi"

Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi, kentin kültürel etkinliklere ayrılmış bölgesinde yer almaktadır.

Türkiye'nin birçok ünlü ismini eğitmiş olan coğrafya öğretmeni Mesude Engin tarafından, üç sene önce vefat eden tiyatro yazarı eşi Sabahattin Engin anısına yaptırılan ve kente bağışlanan yapı, çocuklar için tasarlanan ve sadece çocuk oyunlarının sahneleneceği Türkiye'deki ilk tiyatro binasıdır.


1
Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi, 2 Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 3 Raif Dinçkök Kültür Merkezi, 4 İl Özel İdaresi, 5 İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 6 Kapalı Spor Salonu, 7 Atatürk Stadyumu


Ana kütle olan tiyatro salonu, arsanın ve çevrenin karakterine uygun olarak, rasyonel dikdörtgen prizma formunda tasarlanırken, tüm kütlenin çevreyle olan ilişkisine özen gösterilmiştir.

Fuaye, sahne arkası, kulis ve kütüphane gibi binanın işleyişine ait diğer birimler salon biriminin çevresine fonksiyonel ilişkileri ön planda tutularak yerleştirilmiştir. Salonda olduğu gibi rasyonel dikdörtgen prizma ve küplerin, farklı boyut ve renklerde dışarı çekilmeleriyle oluşturulan dinamik ve renkli giriş cephesinin kurgusu da binaya hareket kazandırmıştır.



Cephenin renkleri ve hareketiyle oluşturulan simgesellik, çocukların hızla değişen, ele avuca sığmaz hareketli hallerine, heyecanlarına vurgu yapmaktadır. Yalınlığı, rasyonelliği ve saydamlığı ön plana çıkaran tasarım, yapının çevresiyle bütünleşmesini; tiyatro salonunun büyük, masif ve kapalı kütlesinin olabildiğince doğal çevreye açılmasını sağlamıştır.  

Yapının ihtiyaç programında olduğu gibi plan şemasında da kütüphane, yönetim ve ıslak hacim birimleri, tiyatro salonuna ait; sahne arkası, dekor deposu ve kulis birimlerinden iç bahçe boşluğuyla koparılmıştır. Binanın ana omurgasını fuaye oluşturmaktadır. Tüm depolama birimleri ve teknik hacimler, salon kütlesinin altında yer alan bodrum kata yerleştirilmiştir.

Devamı için lütfen ilerleyiniz >>>>>


 
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :