Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi
Tiyatro Salonu
Salon boyutları, bir çocuğun ihtiyacı olan minimum alan baz alınarak hesaplanmıştır. Salon için ayrı ayrı, tek kişilik otuma birimlerinin yerine, sedir biçiminde, çocukların beşli ve onlu gruplar halinde bir arada oturabileceği, kolçaksız ve son derece yalın oturma grupları projeye özel olarak detaylandırılmış ve üretilmiştir.
Kolçaksız, bütün oturma sıralarının tasarımı; çocukların arkadaşlarıyla el ele, kol kola oturabilmelerine olanak vermektedir. Ön cepheye hakim olan renkler salondaki her koltuk sırasında, zeminden tavana kadar kullanılmış ve cephe ile görsel bütünlük sağlanmıştır.
Kütüphane
Kütüphane bölümü, salon işlevinden uzaklaştırılarak fonksiyonel ayrıma gidilmiştir. Ana sirkülasyon omurgası olan fuayeden ulaşımı sağlanan ve konum itibariyle salondan daha uzak ve sakin bölümde çözümlenen kütüphane, yine çocuklar için tasarlanmış, boyutları minimal tutulmuş, küçük bir okuma köşesi görevindedir. Kütüphane cephesi, diğer cephelere göre son derece yalın ve renklerden arındırılmıştır.
Binaya kütüphane işlevinin eklenmesinin en önemli nedeni, tiyatro yazarı Sabahattin Engin'in kendi eserlerinin yanı sıra, sahip olduğu geniş kitap arşivinin binaya katılması isteğidir.
Değerlendirme
Mimari karaktere hakim olan netlik, basitlik ve sadelik keskin beyaz duvarlarla pekiştirilirken, tamamen renkli ve dinamik ön cepheyle duvarlara zıt bir karakter benimsenmiştir. Ön cephedeki harekete karşılık bina, mütevazi ve yalın formuyla dinginliği işaret etmektedir. Mimari işlevsellik göz ardı edilmeden, rasyonel modernizm çizgisinde, kullanıcı merkezli, yeni ve farklı bir mekân oluşturma arzusu tasarımın şekillenmesinde temel oluşturmuştur. Proje kurgusunda asıl hedeflenen, çocuklar için düşünülmüş bu mekânda, çocukların dünyasındaki heyecanın, dinamikliğin ve hayal güçlerindeki renkliliğin yapıya yansıtılmasıdır.
Tasarımdaki öncelik, gerektiği kadar alanın kullanılması ve yalınlığın ön planda tutulmasıdır. Uygulamada minimum alanlar kullanılmış, bulunduğu yerleşimin öz dokusuna uygun, çevresel ölçeğe saygı duyan, bütünsel yerine parçalı bir kurgu tercih edilmiştir.
Tasarım sürecinin başlangıcından itibaren, çocuklara özgü bir yapı hedeflenmiştir. Onların hayal dünyası için vazgeçilmez olan renkler kullanılarak, bu kültür-sanat odaklı yapının çocukların hayatına girmesini ve onlar tarafından sevilmesini sağlayacak eğlenceli, bol sürprizli bir bina tasarlanmıştır. Yapım aşamasında olan bina tamamlandığında; nitelikli, çocuklara özgü, yenilikçi bir mekânsal ve mimari kimlik taşıyacaktır.
Proje Künyesi
Tasarım Ekibi: Efe Emre Usman, Dilvin Hazal Akkaya / UA Mimarlık
İşveren: Mesude Engin ve Yalova Belediyesi
Yapımcı: Ayça Mimarlık Mühendislik
Statik: Yavuz Mühendislik
Mekanik: Burgaz Mühendislik
Elektrik: Eser Mühendislik
İç Mekân Tasarımı: UA Mimarlık
Fotoğraflar: UA Mimarlık
Tasarım Tarihi: 2010
Yapım Tarihi: 2010 - 2013
Toplam İnşaat Alanı: 1230 m2
Plan, kesit ve görünüşlere ait büyük görseller için ilerleyiniz >>>>>