Görünüşü tıknazca, kimi zaman yamru yumru ve çoğu zaman da biçimsiz, hatta tuhaf. Rengi sarıya çalar ya da kimi zaman kırmızı, kimi zaman mordur. Fakat kim ne derse desin, patates eşsiz bir pırlantadır. Yetiştirmesi ve saklaması kolay, pek çok mutfak macerasına çıkmaya hazır, özel bir tatla donatılmış patatesin 1001 yüzü vardır: Hepsi de lezzetlidir ve dünya mutfağında oldukça değer görmüştür. Bu kıymetli yumruyla yemek hazırlamanın yolları, neredeyse sonsuzdur.
Patates; hem sıcak hem de soğuk, kabuklu ya da kabuksuz, bütün veya doğranmış olarak, soslu ya da sossuz sunulabilir. Suda haşlanabilir, fırında kızartılabilir, buharda veya güveçte pişirilebilir, tavada kavrulabilir ya da bol yağda kızartılabilir. Tek başına yenilebildiği gibi başka malzemelerle birlikte de kullanılabilir. Olası pek çok şaheser için bir tuval işlevi görür.
Patatesin Avrupa'da ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. Bazı hikâyelere göre 1565'te Peru'dan dönen İspanyol filosuna ait birkaç geminin batmasıyla, Atlas Okyanusu'nun dalgaları ilk patatesi İrlanda kıyılarına kadar getirmiş; açlıktan kıvranan İrlanda halkı da patatesi bir nimet olarak kabul etmiştir. Her türlü önyargının üstesinden gelinerek, yeraltında büyümesinden dolayı bozulmaya ve yağmaya direnebilen tuhaf görünüşlü ama özel bir lezzeti olan bu köklerin tarımı hızla yaygınlaşmış ve böylece açlıkla başa çıkılmıştır.
Academia Barilla bu kitapta "temel malzemelere duyulan saygı ve sevgi", "zarafete dönüşebilen sadelik, üstün yeterlilik" ve hepsinden önemlisi "paylaşma sevinci" ilkelerine uygun olduğunu düşündüğü 50 patatesli tarife yer veriyor.
Campania ve Calabria bölgelerine özgü gattò di patate (patatesli turta), Cenova mutfak geleneğine ait patatesli ve yeşil fasulyeli pesto sosunda trenette makarna ya da Friuli bölgesinin tipik patates frico'su gibi kimi tarifler Bel Paese'nin ("Güzel ülke" anlamına gelen bu tabir İtalya'yı ifade eder) geleneksel yemekleridir. Diğer tarifler ise, bu cazibeli yumruyla gastronominin üç renkli kültüründen gelen başka malzemeler bir araya getirilerek yaratılmıştır: Kestane, porcini mantarı, baccalà, montasio ve parmigiano-reggiano peynirleri, pastırma gibi işlem görmüş etler...
Satın almak için tıklayınız.