Bütün bu eksikliklere rağmen, 2010 AKB ajansının İstanbul için önemi nedir?
Paraşütle inen, amacı belli olmayan projeler var 2010 kapsamında. Fakat bunların yanı sıra 2010 Ajans'ının, İstanbul için önem taşıyan projelerin yönetimini üstlenmesi bence çok önemli.
Örneğin İstanbul'un en hayati projesini olan Yenikapı Projesi'nin yönetimi 2010 AKB Ajansı'nda. Ajans arkeolojik mirasın, kent arkeolojisine dönüşmesini sağlarken aynı zamanda da "kentin gelişimi" ile "kültür mirasının korunması" gibi birbiriyle çelişen iki fonksiyonun birbirini destekleyebileceğini de gösteriyor.
Ajans birincisi, kamusal İstanbul problemine ciddi bir biçimde ışık tutuyor. Kültür Bakanlığı'nın, müzelerin ve özel sektörün kültür merkezlerinin hem kültürel altyapısını hem de bunların hizmet modelini reforme ediyor, bunları ilişkisel hale getirmeyi hedefliyor.
İkincisi ayrıca bugüne kadar sadece fiziksel mekana müdahale edilerek gerçekleştirilen koruma uygulamalarını dönüştürüyor ve bunu yeni bir üretim aracı şeklinde yapılandırarak bir model içine taşıyor.
Üçüncüsü ise kenti yaratıcılığa açıyor ajans, bir transformatör işlevi görerek profesyonellerin küresel platformdaki akışkanlığını yerele tercüme ediyor. Sanatın erişilebilir kılınması için çalışıyor. İnsanlar, özellikle güncel sanatı, ezici bir şey olarak görüyorlar. O yüzden Türkiye'de güncel sanat sanki zenginlerin bir ayrıcalığıymış gibi algılanıyor. Oysa güncel sanat tam da yoksullara ve dışlanmışlara hizmet eder, siyasetin temsil yetkisini sorgular. Güncel sanatın, zaten bu yanıyla kamu alanına girmesi gerekir. Bu nedenle bu kurumun birinci önceliği kültüre erişim hakkı.
Peki, kentsel açıdan bizi nasıl bir 2010 bekliyor?
Genel olarak bu kamusal özne meselesini çözmüş bir 2010 sanırım.
Nasıl bir 2011 öngörüyorsunuz peki?
İstanbul için yıllardır uğraşıyoruz gönüllü insanlar olarak, AKM için gecemizi gündüzümüze kattık örneğin. Bir yılda olacak tamamlanacak işler değil bunlar. Fakat ben 2010 ile başlayan hareketliliğin bir daha durmayacağını düşünüyorum. Hele bir 2010 projeleri harekete geçsin, Yenikapı projesi yürümeye başlasın örneğin… 2010 bittikten sonra kurumun işi bitmeyecek ki, 2030'da da çalışmaya devam eder. Ama yeni deneyimi boğarlarsa, İstanbul'a yazık olur.