Proje alanında yaşayanların sosyal profili nasıl?
Proje alanında yaşanların sosyal profilleri, bire bir görüşmelerde ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Alanda çok kültürlü bir yapı mevcut olup, farklı etnik-dini gruplar bir arada yaşamaktadır. Daha çok, Doğu - Güneydoğu Anadolu'dan ve Karadeniz Bölgesi'nden göç edenler, Azınlıklar (Rum, Ermeni, Süryani) Proje alanında uzun süreli oturanlar vb.
Proje alanında mülk sahiplerinin kökeni nasıl bir profil çiziyor?
Proje alanında yaşayanların büyük bir çoğunluğu Mardin, Siirt, Batman, Erzincan, Diyarbakır, Rize gibi Anadolu'nun çeşitli kentlerinden gelmişlerdir. Bir başka ifadeyle, proje alanında yaşayan mülk sahipleri Anadolu coğrafyasının mozağini oluşturmaktadır.
Proje alanında yaşayan mülk sahipleri hangi işleri yapmaktadır?
Proje alanında yaşayan mülk sahipleri, çoğunlukla katı atık toplayıcısı- seyyar satıcı – midyeci gibi düşük gelirli ve kalifiye olmayan işlerde çalışmaktadır. Ayrıca, mülk sahiplerinin pek çoğu sosyal güvenceden yoksun bulunmaktadır.
Proje alanında yaşayanların ne kadarı kiracı, ne kadarı mülk sahibi?
Proje ile ilgili kitleyi, "Proje alanında yaşayan mülk sahipleri", "Proje alanı dışında yaşayan mülk sahipleri", "Kiracılar" ve "Kira ödemeden yaşayanlar" şeklinde sınıflandırabiliriz. Yapılan anket çalışmalarında %71'inin kiracı olduğu tespit edilmiştir.
Proje alanında yer alan yapıların oturulabilirlik durumu nedir?
Alandaki yapı stoğunun %40'ı tamamen boştur. Yapıların boş olmasının birinci ve temel nedeni mülk sahiplerinin alanı terk etmeleri, ikinci nedeni ise bakım ve onarım yapılamaması nedeniyle oluşan yapı riskidir. Her iki etken, olumsuz anlamda birbirini etkilemekte ve bölgedeki çöküşü hızlandırmaktadır.
Proje alanında yer alan yapıların tarihi değeri nedir?
Alandaki yapıların çoğu 1870 İstanbul yangınları sonrası ucuz malzemelerle kagir yapı tekniğiyle yapılmış olan hizmetli konutlarından oluşmaktadır.
Proje alanında yaşayanların istihdam durumu nedir?
Bölge halkını, "İmalat ve üretime dayalı işyerlerinde çalışanlar", "Sosyal güvenceden yoksun tanımlanamayan işlerde çalışanlar", "Yurt içi ve yurt dışı göçmenler" ve "Geçici ikamet edenler" şeklinde sınıflandırılabiliriz.
Anket çalışması verilerine göre alanda yaşayanların %66'sı herhangi bir sosyal güvence kapsamında değildir. Eski sosyal güvenlik sistemi bazında ayrıştırılacak olursa, alanda yaşayanların %26'sı SSK, %7'si Bağ-Kur ve %1'i Emekli Sandığı kapsamında çalışmaktadır.
Bölgedeki kiracılar ve mal sahipleri için neler yapılacak?
Bu noktadaki en temel yaklaşım, hiçbir mülk sahibinin mağdur edilmemesi, kiracılara da çeşitli kolaylıklar sağlanması esası üzerine oturtulmuştur. Mal sahipleri ile uzlaşma koşulları çok alternatifli olarak oluşturulmuştur. Kiracılar için TOKİ tarafından İstanbul'da üretilen konutlardan kuraya girmeksizin satın alma hakkı ve önceliği tanınmıştır.
Gecikme halinde mal sahiplerinin mağduriyetleri nasıl engellenecek?
Kat karşılığı anlaşma yolunu seçen mal sahiplerine yeni konutları kendilerine teslim edilinceye kadar kira yardımı yapılacaktır. Yüklenicinin kusuru nedeniyle işin gecikmesine ilişkin cezai şartlar Satış Vaadi Sözleşmesinde düzenlenmiştir.
İşyerlerini taşımak zorunda olanlara özel bir destek sağlanacak mı?
İşyerleri olanlar için inşaat boyunca oluşabilecek gelir kaybı – kira kaybı gibi hususlar uzlaşma görüşmeleri boyunca çözümlenmeye çalışılmaktadır. Bu konularla ilgili alternatifler Belediye-Yatırımcı-Tarlabaşı Derneği işbirliği ile çözülmeye çalışılmaktadır.