Neden buradasınız?
Benim neden burada olduğum biraz karışık bir mevzu. 2004 – 2006 yılları arasında TeCe Mimarlık'ta çalışmıştım, şimdi de geçici olarak buradayım. Ama bu ofise aşinayım ve kesik kesik çalıştığım için de ofisin gelişimini görüyorum. Bu, hoşuma da gidiyor. Benim ilk başladığım zamanlarda bu kadar kalabalık değildi; inşaat sektörü durgundu. O sıralar daha çok yarışma projeleri üzerinde çalışan bir ofistik.
2004'te işe başladığınızda ilk büro deneyiminiz miydi?
Hayır, başka bir ofiste dört ay çalışmıştım, ama orası pek de ısınma fırsatı bulamadığım bir ofisti. Yine iyi niyetli insanlardı, ama olmadı. Sonrasında da Cem İlhan ve Tülin Hadi ile çalışmaya başladım. Burayı ilk ofisim gibi hissediyorum, o tadı ilk burada aldım. Bu biraz da Cem Bey'in ve Tülin Hanım'ın çalışanlarına karşı tavırları ile ilgili. Açıkçası aile gibiyiz. Elbette iş yapıyoruz, ama gülüyoruz, şakalaşıyoruz ve eğleniyoruz. Burada rahat ve keyifli, sıcak bir ortam söz konusu.
Neden TeCe Mimarlık?
Bu büronun tasarım anlayışını beğeniyordum. Bir arkadaşım burada çalışıyordu ve ben de fırsat kolluyordum diyelim. Pozisyon açığı olduğu zaman da hemen başvurdum.
Nasıl bir dil konuşuyorsunuz aranızda? Sürece hangi aşamalarda ne kadar dahil oluyorsunuz?
Elbette TeCe Mimarlık'ın kendi içinde bir dili var. Çünkü tasarım anlayışı bir süre sonra çalışanlar tarafından da benimseniyor, ne istendiğini anlıyorsunuz. Bu dilin alfabesini soracak olursanız, böyle bir şeyi açıklamak zor. Aslında her ofiste biraz böyle gelişir olay. Üstünüzdekilerin sizden beklentisini öğrenirsiniz ve böylece nasıl, ne kadar katkı yapabileceğinizi de öğrenmiş olursunuz. Burada size tekniker şeklinde davranılmıyor. Gördüklerimizi iletiyoruz, hemen anında toplantı yapıp olayları değerlendirebiliyoruz. Görüşlerimizin değerli olduğunu biliyoruz. Tasarıma bizim de katkımız var. Bu ofisten çıktığımız zaman da "ben şu projede tasarımcı mimar olarak görev aldım" deme şansımız var.
Tatışılabilen bir ofis yani?
Elbette, zaten başka türlü nasıl gelişebilir ki? Burası yarışma da yapan bir ofis olduğu için, taze fikirler her zaman değerlendiriliyor, insanlar dinleniyor. Tülin Hanım'a ya da Cem Bey'e bir öneri ile gittiğiniz zaman, "Aaa, olabilir aslında" denilip sırtınız okşanarak gönderilmeniz söz konusu değil; ciddi bir şekilde öneriniz üzerinde tartışılıyor. Fikriniz için savaşabiliyorsunuz.
Küçük ofislerin kurumsallaşma anlamında belirli bir düzeni olmayabilir. Ama TeCe Mimarlık'ın organizasyon olarak yeterli olduğunu düşünüyorum. Elemanların verimli çalıştırılabilmesi, insanların yarattıklarını biliyor olması ve iş dağılımı açısından ben bu ofisi başarılı buluyorum. Bunu kendime güvenerek de söylüyorum, kesinlikle bir organizasyon başarısı var.
Kurumsallık çalışanlar için ne anlama geliyor?
Aslında kurumsallık, çalışanların belirli haklarının kanuni olarak korunduğunu ifade ediyor. Kurumsallıkta her şey tanımlıdır ve dolayısıyla çalışma saatleriniz bellidir, işleriniz tanımlıdır. Siz, nerede neyin ne zaman yapıldığını biliyor olursunuz. Kurumsallık, biraz da bunun rahatlığını ifade ediyor. Dalgalı bir denizde yüzmeye çalışmıyorsunuz. Avantajları da, dezavantajları da var. Her şeyi yapıyorsunuz, mimarlıkta elinizin değmediği bir şey kalmıyor. Fordif bir yaklaşımın içinde değilsiniz, bütün işlere hakim olmak durumundasınız. Donanımlı olmayı gerektiriyor ve donanımlı hale geliyorsunuz. Kurumsal firmalar çok büyükler, fabrika gibiler. Bu anlamda ister istemez bir süre sonra memurlaşabiliyorsunuz. Burası öyle değil.
Geçici olarak buradayım demiştin. İleriye dönük neler düşünüyorsun?
Ben, stratejik üretim üzerine yüksek lisans yaptım. Bu nedenle kurumsal bir firma düşünebilirim, en azından bir deneyebilirim. Şimdiye kadar hep proje ofislerinde çalıştım, bu nedenle şantiye deneyimim olmadı. Şantiye görmeden, bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Uygulamanın nasıl yapıldığını bilmek zorundayım. Tasarım yapmayı öğrendik, okulda zaten bunu öğretiyorlardı, en azından bir nosyon veriyorlardı. Önemli ofislerde çalıştığımı düşünüyorum ve biri de göğsümü kabartarak söyleyebilirim ki bu ofistir. Yarışmalara katıldık, kazandık, yaptığım renderler yayınlandı. Bunlar çok gurur verici. Ama mimarlık çok geniş bir dünya ve kesinlikle şantiye ve uygulamanın da bilinmesi gerek. Zaten bu ofis de projeden uygulamaya doğru ilerliyor.