"Asıl hedef, tasarladığınız bir projenin kontrollüğünü yapabilmek ve uygulandığını görebilmek"

04 Kasım 2010

arkiZON'u kurarken başat hedefiniz neydi? Yaptığınız işin niteliğini ya da çerçevesini o yıllarda nasıl tanımlamıştınız?

EB: arkiZON'u kurduğumuzdaki hedefimiz, kendi mimarlık düşüncelerimizi ortaya koyup, o düşünceler ışığında ofisin geleceğini kurgulamaktı.

O idealleri biraz tanımlamanızı rica etsem…

EÇ: Mimari düşüncelerimizi hayata geçirmek. Çalıştığınız yerlerde de kendinize yakın insanlarla çalışıyorsunuz elbette. Dolayısıyla genel çatı anlamında uyuşuyorsunuz. Ama çatıştığınız noktalar da oluyor ve belki biraz onları ekarte etmek istiyorsunuz.

EB: Aslında şöyle desek daha doğru olur: Mimarlık eğitimi boyunca öğrendikleriniz var ve bunları, iş hayatı ile de birleştirince kendi mimarlık düşüncenizi yavaş yavaş oluşturuyorsunuz. Kendi kafanızda bir takım doğrular ve yanlışlar kurguluyorsunuz. Bizim amacımız da, bunları kurgulayabilmekti. Ama bunu tanımlayalım dersek, çok uzun sürer. (gülüyor)



Belki birkaç madde halinde sıralayabilirsiniz. Örneğin kamusal alana sızmak ya da işlev odaklı ürünler ortaya koymak… Veya uzmanlık odaklı bir mimarlık yapıyor olabilirsiniz. Bunlardan herhangi biri tercihiniz mi?

EÇ: Çok spesifik bir şey söyleyemeyiz gerçekten; işimiz mimarlık ve tasarım yapmak! Konusu önemli değil, uzmanlık da gerekli değil… Asıl hedef, tasarladığınız bir projenin kontrollüğünü yapabilmek ve uygulandığını görebilmek. Bunlar elbette ilk başlarda çok mümkün değildi; görebildiğimiz kadarı ile o aşamaya gelebilmek biraz zaman istiyor. Dolayısıyla bu çatı altında, farklı ölçeklerde ve farklı iş alanları için tasarım yaptık, yapıyoruz da… Bunları ilerleyen süreçte ayıklayabilmeyi istiyoruz. Ama sadece şu alanda veya şu işlevi taşıyan tasarımlar yapalım demiyoruz.

EB:
Zaten mimarlık bir bütün!

EÇ: O belki kariyerinizin doğal bir getirisi. Yani siz bir AVM yaparsınız ve bunu gören bir başka yatırımcı, sizden yine AVM ister. Sonra da bir bakıyorsunuz ki son 15 senede çoğunlukla AVM yapmışsınız! Bu konuda bilinçli bir tercih yapan azdır bence…

EB: Ama dediğim gibi, mimarlığa bir bütün olarak bakmak gerek… "Şu konuda uzmanlaştım, bu konuda uzmanlaşmadım" gibi bir ayrımı yapmamak lazım.


Emin Balkış ve Elvan Çalışkan ile Daldan Dala Mimarlık Üzerine...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :