III. Ahmet Çeşmesi
30 Aralık 2015
Barok üslupla yapılan çeşme, İstanbul’da bulunan onlarca meydan çeşmesinin en güzel örneklerinden biri. Anıtsal özellikler taşıyan meydan çeşmesi, Lale Devri’nin ünlü padişahı III. Ahmet tarafından 18. yüzyılın başlarında inşa ettirilmiş. Bu nedenle kitabelerinde III. Ahmet’in şiirlerine yer verilmiş.
Bir kitabesinde yazan “Aç çeşmeyi iç suyu, eyle Han Ahmet’e dua” dizeleri ebced hesabına göre çeşmenin yapım tarihini göstermesi bakımından ilginç. Dört yüzünde bulunan yalaklı çeşmelerinin yanında, köşelere konmuş yarım yuvarlak sebiller yapının görsel zenginliğini artırıyor. Çeşmelerden akan sular halkın su ihtiyacını karşılar, sebillerden ise özel günlerde halka şerbet dağıtılırmış.
Çatı saçaklarındaki süslemeler ve yapıyı boydan boya saran yeşil renkli çini bordürler, çeşmenin incelikli sanatsal özelliklerinden bazıları. Çeşmenin bulunduğu yerde Bizans Dönemi’nde varolan çeşme, Geranion adını taşırmış. “Turna kuşu” anlamına gelen bu sözcükten ötürü daha önceki çeşme “Turnalı Çeşme” olarak anılırmış.
Gezi Rotasındaki Duraklar
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın