“İzmir kıyı düzenleme projesinin en önemli misyonu; yaşam kalitesini toplumsal uzlaşı içinde yükseltmek”

04 Ocak 2013


"Herkes ne zaman bitecek diye soruyor ama bu belki de hiç bitmeyecek, kente yayılacak bir proje"

Peki bu kıyı düzenleme projesinin ne zaman tamamlanması öngörülüyor?

MK: Her bölgeden ilk etapta uygulanacak bir kısım belirlendi. O kısımların uygulama projelerini çizip teslim ettik. Şu anda ihale dosyaları hazırlanıyor. Yılbaşında ihaleye çıkılacak ve daha sonra da uygulamaya geçilecek. Sonra da parça parça uygulamaya devam edilecek.

Bu projenin İzmir'in Expo adaylığıyla da bir ilişkisi var mı? Yani bu vizyon çerçevesinde kurgulanan kısımlar mevcut mu? Çünkü çok geniş bir alanı kapsıyor…

DS:
Expo'yu hedefleyerek düşünülmüş bir proje değil sanırım. Ama proje elde ediliş biçimini düşünecek olursak bence bu durumu öne çıkartmak, vurgulamak gerekli. Çünkü günümüzde ne yazık ki uzmanların yorumlarına ve toplumun ihtiyaçlarına biraz da kulak tıkanarak merkezi otoritenin dikte ettiği, daha çok rant amaçlı kararlar uygulanıyor. Burada ise öncelik, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve bunu da toplumsal uzlaşı içinde elde etmek. Projenin en önemli misyonu bence bu... Sürekli geliştirilmeye ve ilerletilmeye uygun bir proje.

Deniz kullanımının kentlinin hayatındaki yerini, kentin denizden nasıl daha çok faydalanabileceğini çok kişi tartıştı. Bunlar 10-15 sene sonrasına ilişkin kararlardır, yani donmuş şeyler değildir. Başka bir yer bu öngörüden farklı bir gelişme gösterirse o karar da esneyebilir, değişebilir.

Bu proje; Büyükşehir Belediyesi'nin, tüm bunların tartışabildiği bir tasarım atölyesi kurma düşüncesiyle ortaya çıkardığı örnek bir çalışma. Aslında onun başlangıç uygulaması da denilebilir.

Yerel yönetimin böyle bir projeye girişmesi gerçekten de önemli çünkü genelde bu ölçekteki projeler, merkezi yönetimin aldığı kararlar çerçevesinde uygulanıyor. İstanbul'dan bildik örnek vermek gerekirse; 3. Köprü, İki Yeni Şehir, Kanal İstanbul gibi projeler de yerel yönetimin inisiyatif dışında verilmiş kararlar...

DS: Tabi İzmir'deki projenin tanıtımı biraz sessiz kalıyor. Aslında daha çok ses getirebilecek bir proje…

MK: Projenin ana kararları verilip filmi hazırladıktan sonra önce meslek odalarına, sonra kent meclisine, daha sonra da basına ve yatırımcılara tanıtıldı. Web sayfası hazırlandı.

Tabi şunu da belirtmek gerekiyor. Bu projeler geliştirilmeden önce anketler yapıldı; bölgedeki kullanıcılara istekleri, tespit ettikleri eksikler, nasıl bir kıyı düşledikleri soruldu. Bu anketin sonuçları tasarımı şekillendirmemizde yardımcı oldu. Projenin tamamının aynı anda uygulanmamasının sebebi de o... Her parçada çok küçük bölümleri uygulanacak ve projeler sergilenecek, gelen tepkilere göre de katılım artırılmaya çalışılacak. Herkes ne zaman bitecek diye soruyor. Ama bu belki de hiç bitmeyecek ve bütün kente yayılacak bir proje. O açıdan da enteresan bir örnek…

Proje medyada yeteri kadar yankı bulmadı dediniz. İzmir, basında hep metro sorunsalıyla ön plana çıkıyor. Bir İzmirli olarak konuya nasıl yaklaşıyorsunuz?

MK:
Metro konusu bir yaradır. Şu anda, Türkiye'deki en uzun metro hattı İzmir'de ve hala "İzmir'de metro sorunu var" deniliyor. Bir türlü tamamlanamayan çok zorlu bir etabı var, hep orası gösteriliyor. Ancak o da tamamlanmak üzere…


M artı D Kurucuları ile A'dan Z'ye...
Ofisin Çekirdek Kadrosu
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :