“Kahve ve çaya alışkın damak tadımız tanenli şarabı seviyor”

06 Kasım 2011

Türkiye'deki şarapçılık sektörü şu anda ne durumda?

Çok iyi bir gelişme var. Türkiye'ye döndüğüm 6 sene oluyor ve her sene inanılmaz bir artış gözlemliyorum. Bir sürü yeni şaraphane var. Şaraphaneler arttıkça rekabet de artıyor. Dolayısıyla üretim kalitesi yükseliyor. Çok fazla yeni butik şaraphane var ama maalesef Türk şaraplarında belirli bir fiyatın altında kaliteli şarap bulmak zor. Fiyatlar çok hızlı yükseliyor ama artık gerçekten çok güzel diyebileceğim Türk şarapları var. Öte yandan, Türkiye'nin yıllık kişi başı şarap tüketimi 1 şişe. Fransa'da ise bu rakam 55 litreyi buluyor.

Tabii deneyimimiz çok kısıtlı. Mübadelede çoğu bağ başıboş bırakılmış, ziyan görmüş. Bu durumun biraz daha toparlanması lazım. Sonuçta senede bir kere şarap yapabiliyorsun. Yüz yıldır şarapçılık yapıyorsan, 100 şarabın oluyor. Çok büyük bir deneyim ve yatırım işi. Şarapların butik yani pahalı olmasının sebebi de bu. Birinci jenerasyon çok büyük bir yatırım yapıyor ve ancak üçüncü jenerasyon bundan para kazanmaya başlıyor. Yeni bir bağdan 5 ya da 8 seneden önce kaliteli üzüm alınamıyor. Bunun yanında bir de şaraphane yatırımı var.

Türkiye'de son senelerde Şili, Avustralya şarabı gibi şaraplar çok satılıyor. Bunları nasıl buluyorsun?

Şili şarabı dünyanın her yerinde çok satılıyor. Aslında bunun Türkiye'ye faydası da oldu. Şili şarabı burada 20 liraya ilk reyona çıktığında, kalitesi bizim şaraplarımıza göre daha yukarıdaydı. Dolayısıyla bizimkiler de kaliteyi artırmak zorunda kaldılar. Aslında 20 liralık Şili ve Avustralya şarapları kendi ülkelerinde bedava. Her kitleye hitap eden ticari şaraplar bunlar. Çok meyvemsi ve içimi kolay.

Türk halkının ağız tadına uyan şaraplar hangileri?

Genelde şarabı yeni öğrenen bir halkız. Kolay anlaşılan güçlü tatları, yani tanenli ve aromatik şarapları tercih ediyoruz. Mesela meşe fıçıyı çok seviyoruz. Tabii taneni sevmemizin başka nedenleri de var. Çok tükettiğimiz kahve ve çay da tanenli içeceklerdir. Damak tadımız buna çok alışık. O nedenle de zarif şarapları pek sevmiyoruz. Daha üste sıçrayan, atlayan şarapları tercih ediyoruz.


Burçak Desombre ile
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :