Uzunköprü Dostlar Bağı gezisi sırasında
Vinipedia Danışmanlık'ın sunduğu hizmetler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Vinipedia'yı Haziran ayında kurdum ama Ramazan Bayramı nedeniyle ancak Eylül'den itibaren iş olacağını düşünüyordum. Sonuçta Ramazan, yaz ortası, bizim sektörün İstanbul'da pek heyecanlı olduğu bir dönem değil. Ama daha başlar başlamaz işler gelmeye başladı. İlk olarak, geçen sene katıldığım yarışmanın bu seneki katılımcısı olan, Sunset'in sommelier'si Mustafa Zorluoğlu'na eğitim verdim.
Şarap sektöründe çeşitli danışmanlık firmaları var ama herkes farklı farklı işler yapıyor. Vinipedia ise bu alandaki hizmetleri global bir şekilde sunuyor. Bizim gibi hem restoranlara danışmanlık verip, hem özel tadımlar yapıp, hem de turizmle ilgilenen başka bir firma yok.
Kav oluşturmak herhalde işin en keyifli yanlarından birisi, değil mi?
Mekânlara şarap menüsü konusunda danışmalık veriyorum. Şarap seçimi dışında, isterlerse ekiplerine eğitim de veriyorum. Kav oluşturma hizmeti bunları kapsıyor; ya özel şahıslara evleri için, yatırım yapmalık şaraplar öneriyoruz ya da restoranlara menü oluşturuyoruz.
Bunun dışında, sektör içinden insanlarla konuşup birlikte projeler geliştirmeye çalışıyorum. Sadece şarap değil, yemek tarafında da görüştüğüm şefler var. Yakında tapas - şarap gibi özel etkinliklere girmeyi planlıyorum.
2012'de daha büyük projeler yapmaya da hazırlanıyorum. Halihazırda yaptığım danışmanlık işleri ve özel tadımlar devam edecek. Bununla birlikte turizm ayağını geliştirmeye çalışıyorum. Türkiye'de şarap turizmi yok denecek kadar az. Şarap işinin içinden gelip de bunu yapan çok az kişi var. Şarapla ilgilenen turizm acenteleri var ama onlar da turlarını, belli bir şaraphaneyle anlaşıp düzenliyorlar. Bunun dışında şarap firmalarının kendi turları oluyor. Ama 3-5 şaraphaneyi birden gezdiren tur pek yok.
Facebook sayfandan takip ettiğim kadarıyla, geçtiğimiz yaz da pek çok bağ bozumu gezisi düzenlemişsin.
Bu sene, tur çıkarabilmek için çok fazla bağ bozumuna gittim. Birkaç farklı grup ile geziler gerçekleştirdik. Ama önümüzdeki sene, özellikle yabancı turistlere Türkiye'de premium gurme turlar düzenlemeyi amaçlıyorum. Mayıs 2012'den itibaren bu gezilere de başlayacağız. İlkini Hıdrellez'e denk getirip, yabancı turistlere Trakya bölgesini bu dönemde gezdirmek istiyorum. Çünkü Trakya köylüsü şarabı seviyor, kendi evinde de şarap yapıyor.
Türkiye, tarihi anlamda şarapçılığın başladığı en önemli bölgelerden biri. Öte yandan, dünyada en çok bağlık alanı toprak altında olan dördüncü ülkeyiz. Üzümümüzün ancak % 3'ü şarap oluyor. Gerisi ise pekmez ve kuru üzüm olarak tüketiliyor.